Yıldıray OĞUR
Hayrünnisa Gül altı yıl önce Çankaya’ya çıkmaması için yapılan mitinglerde kürsülerde konuşan milletvekillerinin bakışları arasında, sadece 14 yıl önce bir başörtülü vekilin dışarı sesleriyle kovulduğu Meclis Salonu’nun, sadece 2 yıl önce bir Sayıştay üyesi kadının başörtülü olduğu için çıkarıldığı locasına oturdu. Yanındaki locada sadece iki yıl öncesine kadar onu görmemek için köşe bucak kaçan askerler oturuyordu.
Yasağı kalkan harfler uğruna, o antları, marşları söylememek için hapishanelerde insanların kendilerini yakmasından 31 yıl sonra, Kürtçe siyaset yaptığı için 9 yıl yattığı cezaevinden sadece 9 yıl önce tahliye edilmiş Leyla Zana’nın oturduğu Meclis’e gelecek o paket.
Romanlara kürsü, başörtülülere kamuda çalışma hakkı, Süryanilere manastır, laiklere yaşam tarzına müdahale yasası, Alevilere şimdilik ancak bir üniversite adı çıkan paketin adının demokratikleşme paketi olmasına bakmayın.
Türkiye bir paketle demokrasinin geleceği bir Ortadoğu diktatörlüğü değil. 3 aydır diktatör ilan ettikleri Başbakan’dan daha fazla demokrasi bekleyenlerin şizofrenik hali bile Türkiye’nin uzun süredir ileri olmasa da ilerleyen bir demokrasi olduğunun delili.
Bu paketin 2013 yılının Eylül ayının sonunda açıklanmasının tek bir sebebi var. O da çözüm süreci. Bu paket 21 Mart Newroz’unda Öcalan’ın mektubundan sonra devletin cevabı mektubudur. Silahlı mücadeleye son verme kararı alan Kürt siyasetine “buyur ovaya gel, bütün engelleri kaldırıyorum, siyaset yap” çağrısıdır.
Paketle amaç çözüm sürecinin ikinci aşaması için vadedilen Kürtlerin siyaset yapması önündeki engellerin kaldırılmasıdır.
Başbakan’ın uzun girizgâhındaki mesajları çok açık.
“Esas olan, hak ve özgürlük taleplerinin, altını çiziyorum, siyasi bir zeminde, demokratik bir kültürle dile getirilebiliyor ve muhatap bulabiliyor olmasıdır“ derken altını çizdiği de buydu.
Özel okullarda Kürtçe eğitim, Andımız’ın kaldırılması, Q,W,X’e özgürlük anayasa değişmeden bu yolda atılabilecek güven verici adımlardır sadece. Nihai çözümün bu olmadığı açıktır. Kürt siyasetinin bununla tatmin olmaması da normaldir. Taraflar biliyor ki devlet 2009’daki Oslo görüşmelerinde bile anadilde eğitimi vadetmiş bir devlettir artık. Ama bu adımlar girilen istikameti ve artık geri dönülmez yolu göstermiştir.
Paketin özü ise barajın yüzde 5’e düşürülmesi, yüzde 3 alan partilere hazine yardımı yapılması, PKK’lılara siyaset yapma yolu açan Siyasi Partiler Kanunu’nun 11. Maddesinde yapılan değişiklik, Kürtçe siyaset yapmanın önündeki tüm engellerin kaldırıldığı düzenlemelerdir. Yarın PKK silahı bırakıp eve dönse bu adımlarla siyaset yapabilir.
Geriye bir tek 3. Aşamada çıkarılacağı söylenen eve dönüş ve tabii ki bunun için zorunlu olan af kanunu kalır. TMK’da yapılacağı söylenen değişikliğin son gece çıkarılması, bu konunun bütün halinde 3. Aşamaya ertelendiği şeklinde yorumlanabilir. KCK tutuklularıyla ilgili acilen çözülmesi gereken mesele de 3. aşamaya kaldı böylece.
Başbakan’ın sözleriyle bitirelim: “Sorundan beslenenlerin ileri çözüm lafları etmeleri sadece çözümsüzlük çağrısıdır.”
Bu paketle Kürt sorunu çözülmez. Ama bu paketle ikinci aşama başlamıştır.
Yazarlar
-
Çiğdem TOKERİklim adıyla sınai kirletmenin ticareti 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: “Kürt Sorununda atılacak ‘hayal gibi’ 9 adım…” 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞYangınlar yeniden başladı, Orman Bakanı ne yapacak ve George Orwell 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciŞimşek görmüyor mu? 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEBahçeli’nin jeopolitik sorumluluğu 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUOtoriterliğe dair bir hukuk manifestosu 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuBenimki bir valiz hikayesi… 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasKafkasya ötesinde kanlı satranç 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Enflasyon düşüyor, müsterih olun’ 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİİnsan yerin yüzüdür 1.07.2025 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKSıcak bir yaz, serin bir sonbahar ve belirsiz bir kış 1.07.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUNe de çabuk unutuluyor… Hatırlatıyorum… 1.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞELLİ MİLYAR DOLAR DÜNYADAKİ AÇLIĞI ÇÖZÜYOR… 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRTürkiye, sıcak savaşlara evrilen küresel paylaşım savaşının hem sahnesi hem öznesi 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAToplumsal Muhalefetten Demokratik Topluma: Halkların, İnançların ve Özgürlük Güçlerinin Birleşik Müc 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan ÖzkanÜç liderin 12 Gün Savaşı’nda karşılaştırmalı performansı 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal CANDavalar, mahkemeler ve siyasi dizayn 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanAK Parti, kendi eseri olan bu Türkiye fotoğrafına daha dikkatli bakmalı 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGEButlan 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURDemek ki “ideolojiler” henüz ölmemiş 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunDevlet, nasıl “devletimiz” olur? 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENSiyaset ırmağı kirlenirken… 29.06.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraAdalet ve Kalkınma Partisi’nin Ön Tarihinden 29.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENOrtadoğu ve Kürtler CHP’yi Çağırıyor 29.06.2025 Tüm Yazıları
-
KEMAL GÖKTAŞDemirtaş’a Kobane mahkumiyeti: Gerekçedeki “10 kusurlu hareket” 28.06.2025 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKABD’nin “özeleştiri” yapacağı günlerden korkalım 28.06.2025 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUNBarışı savunmayayım da ne yapayım! 28.06.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanŞaka değil, Kılıçdaroğlu sahiden gelip CHP’nin başında kalmak istiyor! 28.06.2025 Tüm Yazıları
-
Gökçer TahincioğluTonlarca hurdanın akıbeti belirsiz, ihaleler tartışmalı, işlem yok: Karayolları kimleri zengin ediyo 28.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AKSAYZindanın kapıları açıldı ve muhalif lider serbest bırakıldı 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluSiyasi belirsizlik rüzgarıyla, ‘erken’ seçime doğru… 26.06.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
25.06.2025
21.06.2025
18.06.2025
16.06.2025
15.06.2025
11.06.2025
8.06.2025
4.06.2025
2.06.2025
1.06.2025