Kemal ÖZTÜRK
ABD 60 yıllık müttefikine ilk defa yaptırım uyguladığına göre, Rahip Brunson onlar için çok önemli bir kişi. Neden bu kadar önemli? Komplo teorileri havada uçuşuyor.
Ben bu komplo teorilerine ve hamaset dolu analizlere pek kulak kabartmıyorum.
Ancak rahibin neden önemli olduğunu ve ABD’nin neden bu denli büyük tepki verdiğini de anlamamız gerek.
ABD REELPOLİTİK DEĞİL, TEOPOLİTİK SİYASET YAPIYOR
Bunun için çok basit bir mekanizma değişikliği yapmamız lazım. ABD dış politikasını okumak için gözlük değiştirmek gerekir.
ABD, artık reel politik dış politika yapan bir devlet değil, teopolitik dış politika yapan bir ülkedir.
Teopolitik yani, din etkisinde kalmış politika demektir. 21-28 Mart 2018 tarihlerinde bu konuyu detaylıca yazmıştım. Teopolitik tutum, savaş çıkartacak kadar etkin bir unsur oldu artık Amerika’da. Sadece ABD’de değil, İsrail, İran, Suudi Arabistan’da politikalar dinin etkisinde yapılıyor artık.
ABD şu anda Hıristiyanların Evangelist kolunun yoğun etkisinde olan bir ülkedir. Zira ülkenin en organize, en örgütlü, en güçlü ve en hırslı topluluğu bu mezhep mensuplarıdır.
KRİZDE ASIL AKTÖR TRUMP DEĞİL, PENCE
ABD dış politikası uzun süredir bu topluluğun etkisi altındaydı. Trump’ın seçilmesinde bu grubun/mezhebin/topluluğun büyük katkısı vardır. Ancak asıl aktör Trump değil, Başkan Yardımcısı Mike Pence’dir. Kendisi koyu bir Evangelist’tir ve Rahip Brunson meselesinde başrolü oynamaktadır.
Sanıldığı gibi Brunson çok önemli bir istihbaratçı olduğu için değil, Evangelistler içinde çok güçlü bağları olan bir din adamı olduğu için bu kadar önemlidir.
AA Washington muhabirlerinden Bilal Kenasari ile konuştuğumda meseleyi son derce soğukkanlı ve gerçekçi bir şekilde analiz ettiğini gördüm.
Kenasari, Evangelist kiliselerde Brunson için dualar edildiğini, çok büyük bir kamuoyu oluşturulduğunu ve bunun da hükümete yoğun bir baskı olarak geri döndüğünü söylüyor.
Kasım ayında yapılacak Kongre seçimlerini de hesaba katarsanız, Trump hükümetinin bu konuyu neden çok önemsediğini daha iyi anlarsınız.
KRİZİN NEDENİ EVANGELİSTLERİN GÜÇLENMESİ
Demek ki, ADB dış politikasını daha iyi anlamak ve daha iyi okumak için, reel politik gözlüğü çıkartıp, teopolitik gözlüğü takmamız gerekiyor. Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınması, İran’a yoğun baskı yapılması, agresif ve tutarsız politik hamleleri bu gözlükle daha iyi okuyabiliriz.
Gelecek yıllarda Evangelistlerin ABD siyasetinde, bürokrasisinde, ekonomisinde ve sosyal hayatında daha etkin olacağını söylemek yanlış olmaz. Zira bu ekip, Afrika’da savaşlarda arabuluculuk yapmaktan tutun, yardım organizasyonuna, ekonomik organizasyonlar kurmaktan eğitime, dış politikadan bürokrasiye kadar birçok alanda büyük projeler yürütüyor. Bilal Kenasari bu konuda detaylı bir analiz yazarsa, hepimiz daha da bilgilenmiş olacağız.
SAKİN OLMAKTA FAYDA VAR
O zaman bizim pozisyonumuzu buna göre almamız icap eder. Hariciyemizin, Cumhurbaşkanlığımızın ve hükümetimizin yol haritasını çizerken, ABD’deki teopolitik etkiyi en önde tutması gerekir.
Bir egemen devletin bakanlarının mal varlıklarına el koymak ve yaptırım uygulamak açıktan düşmanlıktır, bunda şüphe yok.
Her iki bakanımızın da orada bir mal varlığı yok. Ancak bunun siyaseten ağır bir hareket olduğu aşikar.
Türkiye mütekabiliyet esaslarına göre karşılık verecektir. Yoksa devlet olma iddiasını yitirir. Karşılıklı restleşmeyle krizin daha da derinleşmesi yerine, sorunu çözmek için sakin diplomasi yürütülmesi daha akıllıca. Nasıl olacak? İşte bu da dış politikadaki yeteneğimize kalmış.
BRUNSON KEŞKE AJAN OLSAYDI
Rahip Brunson’un Türkiye’de istihbarat topladığı, faaliyetlerinin ABD lehine, Türkiye aleyhine olduğu gerçeğini de kabul ediyorum.
Evangelist papazı olarak, misyoner ruhlu bu insanların din, devlet ve mezhep eksenli hareket etmesi kaçınılmazdır. Buradan Brunson’un çok büyük bir istihbarat elemanı olduğu çıkmaz. Keşke öyle olsaydı. Sorun daha kolay çözülürdü.
Brunson’un Evangelistler için gurur meselesi yaptıkları çok önemli bir din adamı olması, ajan olmasından daha ciddi bir sorundur. Zira bu durum ABD’de çok geniş ve güçlü bir dini gurubu da krizin parçası haline getiriyor.
Başkan Yardımcısı Pence, bu meseleyi dini duygularla ele alıyor. Trump ise seçimlere önemli etki yapacağını biliyor. Bu nedenle mesele büyüyor. Aslında daha fazla ABD iç politikasının etkisi var bu krizde. Bunu da göz ardı etmeyelim.
Brunson’un, ABD için çalışan ‘Papaz FETÖ’ ile takas edilmesi hepimizi çok mutlu eder. Türkiye de buna zorluyor ama ne kadar gerçekleşir bilemiyorum. Zira, ya “Papaz FETÖ” de Evangelistler için çok önemli bir din adamıysa!?
Yazarlar
-
Ali BAYRAMOĞLUÖzel ve CHP’ye dair son gözlemler 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluÇözüm sürecinin CHP’si daha merkezde 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURAK Parti üzerine doktora yapmış bir CHP lideri…. 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ali TürerPATRON KİM? 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRBakın Şahan'ı şikayet eden kimmiş? Her balkona havuz yapan müteahhit savcıya koştu! 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANİddianamenin ruhu siyasi 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİREN“Boğazımdan tek kuruş geçmedi” 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
DOĞAN ÖZGÜDEN"Arananlar" zulmü ne zaman son bulacak? 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuSuriye’de ‘altın oran’ nedir? 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Sedat KAYAİmamoğlu'na istenen 23 asırlık tarihi ceza: Roma İmparatorluğu kurulduğunda hapse girseydi hala ceza 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNECumhurbaşkanı adayını suç örgütü liderine dönüştürmek mümkün mü? 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'le kahvaltı: CHP nereye böyle? 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZBir iddianameden fazlası: CHP’yi dizayn girişimi 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolCHP nereye? 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçCHP hakkında kapatma davası açılır mı? Yok artık, daha neler! 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTBelediyenin açıklaması gerçekleri gizliyor mu? 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraMemnuniyetsizler 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORU‘Masumiyet karinesi’ mi, o da ne ki? 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERDemokrat Kral’ın anıları 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciBir iddia-nağme 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
KEMAL GÖKTAŞBir “yalanlama” yalanı: CHP üyeliği ve Kanada’ya iltica meselesinde gerçekler 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİKemalizm’in dindarlarca rehabilitasyonu 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehveş EVİNYerel yönetimlerle işbirliği kültür politikası için hayati 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
M.Latif YILDIZÇÖZÜM SÜRECİ KOMİSYON VE EKMEN 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünBaşarılı bir diplomasi örneği… 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAEnternasyonalizm ve Demokratik Toplum Çağrısı... 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanYeşil sarıklı hocalar bize böyle anlatmamışlardı 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRAK Parti’nin 23 yılı: Kitle partisinden devlet partisine, siyaset dilinden güvenlik diline bir dönüş 11.11.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUKürtler davete icabet ediyorlar 11.11.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNAkdeniz’den Hazar’a hizalananlar ve Colani’nin Beyaz Saray günü 11.11.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞÖcalan 70’lerde mi kalmış? 11.11.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRHSK neden suskun? 11.11.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan TuğalSosyalist yükseliş dağınık ama yine de oligarşiye bir darbe 11.11.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasDüşmanımız kimdir bizim? 11.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞİŞ CİNAYETLERİ VE CİNAYET EKONOMİSİ… 11.11.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilModernlik, gelenek ve Türkiye’nin zihinsel coğrafyası 9.11.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKBaşkanlık monarşisi (presidential monarchy) meselesi: Teorik bir izah 8.11.2025 Tüm Yazıları






































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
5.05.2024
20.04.2024
20.04.2024
12.04.2024
25.01.2024
9.05.2022
7.04.2021
26.03.2021
19.03.2021
11.03.2021