Mehmet TIRAŞ
Başta Almanya olmak üzere Yunanistan’dan alacağı olan ülkelerin korktukları başlarına geldi ve Yunanistan’da yapılan 25 ocak 2015 Genel seçimlerini yüzde 36.34 ile sandıktan birinci çıkan ve 149 milletvekili çıkartan Çipras liderliğindeki Radikal Solun İttifakı(SYRİZA) seçimi kazandı.
Syriza iktidara gelirse AB ülkelerine olan ülke borçlarının yarısını(320 milyar Euroyu) ödemeyeceğinin vaadinde bulundu seçmenlerine..
Syriza’nın iktidara gelmesiyle AB’ ligi ekonomik ve sosyal politikalarını yeniden hem de radikal bir şekilde gözden geçirmesi kaçınılmaz görünüyor.
Bizde ve İspanya’da olmak üzere 2015 yılında yapılacak genel seçimlerin sonucu;Yunanistan’dakiSyriza’nınbaşarısı Türk ve İspanyol seçmenlerini ne kadar etkileyecek, bunu da seçimlerin sonucunda göreceğiz.
Şunu baştan belirtelim Syriza’nın yakaladığı rüzgarAvrupa Baharına Dönüşür mü, bunu da zaman gösterir ama kesin olan bir şey var;Syriza başarısız daolsahiçbir şey eskisi gibi olmayacağını bilmek için kain olmaya da gerek yok.
Avrupa baharına dönüşür mü;elbette bir Arap Baharının getirdiği kanlı iç çatışmaları ve savrulmaları yaratmaz, burası bir Avrupa kıtası ve beş yüz yıllık bir demokrasi geleneğinin yanında; evrensel hukukla devlet aklını bağlamış, temel hak ve özgürlükleri yaşam biçimine dönüştürmüş,, hoşgörü,çok seslilik, muhalefetin varlığının iktidar kadar değeri ve demokratik bir kültüre sahip olduğu da akıllardan çıkmamalı.
Syriza sallıyor karşılığı yok, ekonomik kaynağı nereden bulacak dense de!..
Syriza, vaatlerini yerine getiriri mi-getirmez mi orasını zaman gösterir; getirmesi çok zor gözüküyor ekonomik anlamda,Syriza’nın bir enkaz aldığı ortada..Ortada gözüken bir şey varsa o da; Syriza’nıniktidarı başarısız olsabile,Avrupa’da bütün taşları yerinden oynatacağı tartışılmaz bir vaka..Syriza, hareketi AB ülkelerinde yaşayan yoksul, emekçi sabit gelirli olan halkları ayağa kaldıracak ve yeryüzünde toplumsal dalgalanmalara esin kaynağı olacaktır.
Yunanistan’ı yöneten siyasiler üretmeden,borçlanarak ülkeyi yönetmek ve sık sık kemer sıkma politikalarına baş vurmalarıve yoksula yüklenen vergiler ve zamların ardı arkasınınkesilmemesi, gelir dağılımının gittikçe bozulmasıve eşitsizliğin korkutucu bir boyuta ulaşması,Syriza hareketini ortaya çıkartan etkenlerin başında geliyor.
Syriza’nın seçimi kazanmasının perde arkasını irdelediğimizde Yunanistan halkı, ülke tarihinin ekonomik boyutta en zor günlerinden birini yaşadığını gösteriyor.
-Yunanistan ekonomisi beş yıl yüzde 35-40 küçülürken ,kişi başına milli gelir 30 bin dolardan 22 bin dolara düşmesi.
-İşsizliğin ülke genelinde çalışabilir nüfusta yüzde 25 iken, işsizlik gençler arasında yüzde 50 olması.
-12 Milyon Yunanistan’ın, 2 milyon işsizin olması.
-Toplumda 3 milyon insanın yoksulluk sınırında yaşaması.
-Yunanistan 2010 ile 2013 arasında astronomik bir silahlanmaya para harcadığını görüyoruz, üç yılda 28 milyar 478 milyon dolar silaha bütçeden para ayırmış.Soğuk savaş döneminde bile olmayan bir silahlanmaya gittiğini gösteriyor.
Syriza’nın seçim kazanması ekonomik sosyal politikalarının yanında, yalnız Yunanistan’da değil,AB’liği ülkelerinde ve dünyanın dört biryanında silahlanmayı da gündeme taşıyacak gibi.
Syriza vaatlerini yerine getirebilir mi;getirirse bu bilgi çağının devrimi olurken;Syriza hareketinin lideri Çipras’ta tüm yoksulların, emekçilerin ve dar gelirlilerin siyasi mücadelede idolü olur.
Syriza’nın ekonomik vaatleri gerçekten çok radikal,bedava elektrikten tutun da, toplu taşımacılığa ve kimsesizlere ev kirasıyardımı,emeklilere 13’ncü Noel ikramiyesine kadar vs.vs..
Syriza’nın lideri Çipras Yunanistan halkının ezberini bozdu özel hayatıyla; ateist olduğunu söyleyerek Yunan halkında oy alarak iktidar geldi.Bu Yunan halkının siyasi tarihinde ilk olan bir olay.
Çipras hükümeti kurduktan sonra yüzde 97’si Katolik olan halkın değer yargılarını karşısına alarak,halkınkutsal kitabı olan İncil’e el basarak yemin etmedi.Yine bir başka ezber bozan tutumu,çoğunluğu karşısına alarak gelenekselin dışında özel yaşamıyla kendini gösterdi;o da liseli aşkıyla yirmi yıldır beraber olması ve evlilik dışı iki çocuklarının olması ise, geleneksel evliliği ve değer yargıları ters yüz etmiş olmasıdır Çipras’ın.
Çipras’ın ateist olmasını Yunan halkı çok önemsemiyor ve tek söyledikleri, dürüst olsun ve seçim vaatlerini yerine getirsin demesi. İşte bu da halkın ne kadar demokrat olduğunun göstergesidir.
Syriza’nındaÇipras’ın da işi zor, Kurtlar sofrasında yoksul halka yer açmak kolay bir şey değil.
Yolu açık olsun Çipras’ın ve Syriza’nın..
PekiSyriza Rüzgarı Avrupa Baharına Dönüşür mü?
Bu sorunun cevabını ben,bundan sonra AB’liğiülkelerinde yapılacak seçim sonuçları,bunun işaretlerini ortaya çıkartacaktır,diye düşünüyorum.
Yazarlar
-
Gökhan BACIKErken Cumhuriyet dönemi eleştirileri: Revizyonizm mi, Türk usülü “woke” mu? 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolKara bir yıl 2025 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünGemini’ye göre 2026’da Türkiye… 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA2026’ya Girerken; Barış, Demokratik Toplum ve Enternasyonal Özgürlük Yürüyüşü... 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURHavf ve reca arasında yeni bir yıla... 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİVicdansız senenin kelimesi dijital vicdanmış 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ocaktan2026’da deliler çağına karşı bir umut ışığı yanar mı? 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEBölücüler ve Ülkücüler 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciOkudukça yoksullaşan bir ülkeyiz 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENNasıl anılmak isterdiniz? 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORU2026: Beklentiler, beklentiler… 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNAfrika Boynuzu’ndaki oyun: İsrail kime şah çekti? 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUÇözüm için mücadele demokrasi için mücadeledir 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
KEMAL GÖKTAŞBarış Akademisyenleri'nin göreve iadesine istinaf engeli: Daire, Danıştay kararına direndi 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZTürkiye’ye özgü sürecin muhasebesi 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇER23 yılın en kötüsü 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTBir fotoğraf karesinden çok daha ötesi... 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞYENİ YILDA DA KURU EKMEK BİZİ BEKLİYOR… 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçLeyla Zana ve Gözde Şeker ne yaptı? 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞUlus devlet, milli egemenlik, çevre, insan hakları, uyuşturucu ve Venezuela 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRUyuşturucu dosyasındaki sürpriz isim! "Cumhurbaşkanımızın tensipleri ile…" 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANİktidar medyası infilak etti 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRTürkiye'de davaların portresine kısa bir bakış: Hâlâ en güçlü ortak talep neden adalet? 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Abdulmenaf KIRAN11. YARGI PAKETİ, YENİ ADALETSİZLİK VE EŞİTSİZLİKLER YARATTI 28.12.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal CAN2025 giderken 28.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENRaporların Gösterdiği 28.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALRTÜK ve basın özgürlüğüne geçit yok… 28.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet İlhanKararsızlığın Erdemi: Kesinliğin Gölgesinde Düşünmek 27.12.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraYılın Kelimesi 27.12.2025 Tüm Yazıları






























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
22.12.2025
15.12.2025
8.12.2025
1.12.2025
24.11.2025
17.11.2025
11.11.2025
10.11.2025
3.11.2025
27.10.2025