Abdurrahman Dilipak
Hristiyan dünyasının batıdaki en önemli bir iki mabedinden biri olan Notre Dame de Sion Kilisesi yandı. Eş zamanlı olarak Kudüs’te Mescid-i Aksa’da da bir yangın çıktı. De Sion harabe haline geldi ama Aksa’daki yangın söndürüldü.
Yarın nerede ne olur bilmiyorum. Ya da yangınla kim kimi suçlar ve ardından neler yaşanır onu da bilmiyorum. 11 Eylül’de baba Bush o saldırının faturasını Irak’a çıkartmıştı. Bakalım bu işin faturası kime çıkartılacak.
İsterseniz bu hikâyeye en başından başlayalım.
“Büyük Orta Doğu Projesi” ya da nam-ı diğer “Genişletilmiş Ortadoğu İnisiyatifi” ya da tam adıyla Genişletilmiş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi ile Müşterek bir Gelecek ve İlerleme için Ortaklık”, adlı bu proje ABD’de kuluçka dönemini tamamladıktan sonra Haziran 2004’de Sea Island/ABD’deki G-8 Zirvesi’nde görücüye çıktı. Bu projenin ilk ortaya çıkışı soğuk savaşın sona ermesiyle, hatta o süreçte başlar. 1998’de ABD’de Clinton Dönemi’nde, 21. yüzyıla “Yenidünya düzeni”nin inşası için ilk adım olarak düşünülen stratejik bakış, düşünce, eylem planında bu yönde ileri doğru atılmış bir adımdır. Bu plana göre, dünya ABD’nin çıkarları doğrultusunda ve batının değerleri ve güvenliği temelinde şekillenecektir. Fikri zemini oluşturulduktan sonra 11 Eylül 2001’de ikiz kulelere yapılan saldırının ardından ABD’nin Afganistan ve ardından 2003 yılında Irak’a müdahalesi bu planın hayata geçirilmesinde ilk adım olmuştur.
BOP’u anlamak için RCD, CENTO, Bağdat Paktı’nı, Çekiç Güç’ü, PKK’yı, PYD’yi, DAEŞ’i FETÖ’yü, NATO’yu, BÇG’yi, darbeleri, AB’nin Türkiye’ye karşı tavrının arkasındaki sebepleri de anlamak gerekir. Belki “Tezkere”yi de anlamak gerekir.
Bu stratejik plan ABD’nin ve batının güvenlik ve çıkarları ile ilişkilendiriliyor. Bush’un Irak’a girerken söylediği bir söz vardı: “Okyanuslar artık ABD’yi savunmaya yetmemektedir.” Bunun anlamı şu: Ortadoğu, Orta Asya, Güneydoğu Asya ABD’nin yeni hedefidir. BOP bu anlamda bunun ilk etabı olacak ve bu etap da Condolose Rice’ın ifade ettiği gibi bu plan çerçevesinde “ilk olarak bölgedeki 22 ülkenin sınır, rejim ve iktidar yapıları yeniden belirlenecektir”. İnsan hakları, refahın paylaşımı, cinsiyet eşitliği, kadın hakları, hukuk düzeni her şey yeniden düzenlenecektir. Tabi her şey demokrasi için ve demokratik kurallara göre, STK ve medya eliyle!?
2004 Martının sonuna doğru AB, İrlanda’daki zirvesinde katıldığını açıklayacaktır. Zaten 7 Şubat’ta Joshica Fisher, Münih’te BOP’a katıldıklarını ve güvenlik kanadına destek verdiklerini açıklamıştır. Bu vesile ile silahlanması sınırlandırılan Almanya silahlanmaya başlayacaktır.
Hatırlayacaksınız, “soğuk savaş” biterken “Medeniyetlerarası savaş” başlatılmıştı! Tehlikenin rengi artık “Kırmızı” değil, “Yeşil”dir. Batı; savaş, terör ve darbeler olmadan kendini güvende hissetmeyecek ve refahının dayandığı sömürü düzenini sürdüremeyecektir. Bunun için de “Ulusal terör” “Globalleştirilmeli”dir. Bu anlamda bir süre sonra DAEŞ ve benzeri terör örgütleri ile tanışacağız.
Peter Waldman 3 Şubat 2004 tarihinde The Wall Street Journal’da “Lewis doktrini” diye bir şeyden söz eder. İslam dünyasına demokrasi ihraç edilecektir. Bunun için gerekirse askeri güç kullanılmalıdır. İslam dünyası batılı hayat tarzına boyun eğmelidir. Dinleri, gelenekleri, üretim-tüketim ilişkileri, batı değerler sistemi için bir risk oluşturmayacak şekilde yeniden “tanzim “edilmelidir. “Radikal İslam” bu anlamda hür dünyaya yönelik bir tehdittir ve bu “küresel bir terör” olarak batıya yönelik bir tehdittir. Batı bu şekilde kendine tabi olmayan İslam’ı “Anti Chirist” olarak adeta “şeytanlaştırmakta”, yok edilmesi gereken bir “Deccal”e dönüştürmektedir. BOP bu savaşın merkez üssü olacaktır.
BOP merkezinde Türkiye’nin olduğu, Türk dünyası ve Pakistan’ı da içine alan Osmanlı devleti sınırlarının önemli bir kısmını kapsayan, coğrafi olarak 12 milyon m2’lik ve yaklaşık İslam dünyasının yarısını içine alan bir projedir.
BOP, Ortadoğu diye adlandırılan Çin ve Hindistan’dan başlayıp Fas’a kadar uzanan bu coğrafyayı operasyon alanı olarak görmektedir. Bu maksatla örgütlenen CENTCOM’un operasyon alanı bu coğrafyadır. Güya bölgeye barış, istikrar, demokrasi ve refah getireceklerdi.. Terör bitirilecek, Filistin ile İsrail arasında barış sağlanacaktı. Ama tam tersi oldu. Eylül 2010’da başlayan Arap Baharı, işler tersine dönünce kışa döndü. Bütün bu vaatler bir yalandı. ABD İsrail’i korumak, petrol koridorunu kontrol altına almak ve İslam coğrafyasında kontrolü ele alarak İslam’a ve Müslümanlara karşı 28 Şubatta manşetlere taşıdıkları “Topyekûn savaş”ı başlatmak için bölgedeydi. Vadettikleri ne varsa hepsi sadece oltaya takılan yemdi ve bütün bunlar bir aldatmaca, kamuflajdan başka bir şey değildi.
Başlangıçta BOP’un merkezi Türkiye olduğu için Mısır ve S.Arabistan gibi ABD’ye yakın bazı ülkelerin tepkisini çekmişti. Bugün BOP’un merkezindeki Türkiye ayağı çökünce başta Suudiler ve Mısır olmak üzere yeni BOP sürecinin merkezinde yer aldı. 2011’de başlayan Arap Baharı, bugün yeni BOP sürecinde eski muhalifler eliyle sürdürülmeye çalışılıyor ama artık bu yeni süreçte AB yok, İngiltere AB’den ayrılıyor ve Türkiye mihver ülke iken hedef ülke haline gelmiş durumda.
ABD bölgeye gelirken ne vadetti ise tersini yaptı. Başkalarını “haydut devlet”, “terör destekçisi devlet” diye hedefe koyarken aslında kendi o rolü üstlendi. Mısır’da askeri darbeyi desteklediler. Irak ve Suriye’nin hali ortada. Afganistan’da çözümsüzlük devam ediyor. Yemen, Libya ve son olarak Sudan’ın geldiği durum ortada. Filistin ile İsrail arasında da durum düne göre bugün daha vahim. ABD bölgeye fincancı dükkânına dalan öfkeli bir fil gibi girdi.
Yapay Zekâ ve BigData buluşmasının ardından süper bilgisayarlarla başlayan siber istihbaratla siber savaşın eşiğine geldik. Sanal ortamda savaş başladı. Humanoidleri bile beklemediler “Tanrıyı kıyamete zorlama” çabasındaki güçler. Dünyada bugün 2 milyona yakın yapay zekâ alanında çalışan varmış. Bunun yarıya yakını ABD’de. Geri kalanı Çin, Hindistan, İngiltere, Almanya, Kanada, Fransa, İsrail. Bu arada birçok ülkede çalışan birçok uzman doğrudan ya da dolaylı olarak, bilerek ya da bilmeyerek İsrail’in kurduğu ağla ilişkili. İslam ülkeleri bu sistemde en sonda. Altyapı yok ve hükümetler tarafından bu işi yapanlara desek verilmiyor ve engelleniyor. Dini topluluklar ve bu konuda fetva verenler, bilmedikleri ve anlamadıkları bu şey hakkında kuşkulular. Türkiye gibi ülkelerdeki bu alanda ortaya çıkan isimler batıya gidiyorlar. Her şeye rağmen içeride sayısı çok sınırlı.
Uluslararası sistemin acelesi var. Siber savaş kapıda, bazı Asya ülkeleri ve Rusya, Micro İslami gruplar kendi aralarında bir network oluşturma çabasındalar. NSA’nin beklemeye tahammülü yok, aceleleri var!
BOP artık yola Türkiyesiz devam edecek. Mısır ve Suudilerden kurtulmak hiç de zor değil. Önce şu Süleyman mabedinin inşası için bir adım atsınlar. Hem zaten bu kadar insan dünyaya çok fazla. Bir savaş bu kalabalıklardan kurtulmak için, onlar açısından iyi olacak!
Önümüzdeki günler çok şeye gebe. İnşallah şu kördüğüm olan sandık mücadelesi bir an önce biter de önümüze bakarız. Yoksa hepimize yazık olacak. Hep birlikte kaybederiz korkulan olursa. Allah’ın yardımı bize ulaşmazsa halimiz yaman. Onun için tevbe edelim. Allah’ın yardımının bize ulaşmasını engelleyen cahil, zalim ve fasıkları çevremizden bir an evvel uzaklaştıralım inşallah.. Selam ve dua ile.
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSon anlarında telefonunda Candy Crush oynayan diktatörün hikayesi 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRYakın geleceğin Türkiye’si: Kutuplaşma azalmayacak, psikolojik olarak form değiştirecek 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞEDEP YAHU… 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKAKP İslamcı bir parti mi değil mi? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hikmet MUTİCHP ve Deva Partisi'nin İmralı imtihanı... 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayUluslararası para sisteminin geleceği 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cengiz AKTARErmeni uzlaşmazlığı efsanesi 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Şeyhmus DİKENNaum Faik var mıydı? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yetvart DANZİKYANSuriye’yi konuşurken aslında Türkiye’yi konuşuyoruz 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKYargı kararları ve yanlış yerde olanlar 7.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet AKAYABD İran'dan Elini Çek! Mollaların İşini Ancak İran Halkı Bitirir! 7.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAKANOrtadoğu bataklığından nasıl çıkarız?.. 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selva DemiralpFed başkan adayı Warsh “Karaman’ın koyunu” olabilir mi? 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Seyfettin GürselEn düşük işsizlik rekorunu kırdık! Sevinelim mi endişelenelim mi? 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİDeccalin görünümleri 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞTekçi-otoriter rejimden vazgeçmeden demokrasi hayali satmak 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali TürerHEZİMET Mİ KAZANIM MI ! 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunCHP ve Kürt sorunu 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cihan TuğalAmerikan hegemonyası ve Kürt hareketi 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİN‘Kürtlerin Zamanı’na ne oldu? 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet Faruk ÜnsalKonjonktürle gelen konjonktürle gitti 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Haşmet BABAOĞLUKorkunç bir soy 2.02.2026 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞGümrük birliğini revize edelim ama nasıl? 2.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENYanlış Hesaplar 2.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cemile BayraktarKürtleri kazanmanın vaktidir 29.01.2026 Tüm Yazıları
-
Abdurrahman DilipakÇirkin Amerikalı geldi aşka! 29.01.2026 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUKürt Sorunu ve demokrasi ilişkisi üzerine 28.01.2026 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUNÜç kırılma 28.01.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANToplumsal Fakirleşmeye Siyasetin Katkısı 28.01.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet İNSELYitirileni Değil Yeniyi Ararken 27.01.2026 Tüm Yazıları
-
Baskın ORANSuriye olayı ve Türkiye’deki “Süreç” 23.01.2026 Tüm Yazıları
-
DOĞAN ÖZGÜDENTam 80 yıl sonra aynı komplo, aynı ihanet! 22.01.2026 Tüm Yazıları
-
Melih ALTINOKBarzaniler Suriye’de PKK’yı niçin gazlıyor? 21.01.2026 Tüm Yazıları
-
Kemal CANSuriye’de olanın adını koymak 20.01.2026 Tüm Yazıları
-
Taner AKÇAMHrant 19 yıldır bizimle bir başka yaşıyor 20.01.2026 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEŞara’nın sakalı 18.01.2026 Tüm Yazıları
-
Doğu Ergilİnanç, siyaset ve şiddet üzerine bir manifesto 18.01.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan AlbayrakSadece “Suriye Cumhuriyeti” 18.01.2026 Tüm Yazıları
-
Sedat KAYABarbarlık Çağı 5.01.2026 Tüm Yazıları
-
Berrin SönmezŞalvar sevdası “yeni gömlek” ölçütünün habercisi mi? 1.01.2026 Tüm Yazıları
-
KEMAL GÖKTAŞBarış Akademisyenleri'nin göreve iadesine istinaf engeli: Daire, Danıştay kararına direndi 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Abdulmenaf KIRAN11. YARGI PAKETİ, YENİ ADALETSİZLİK VE EŞİTSİZLİKLER YARATTI 28.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet İlhanKararsızlığın Erdemi: Kesinliğin Gölgesinde Düşünmek 27.12.2025 Tüm Yazıları
-
Nuray MERTİslamcılık Öldü mü? 26.12.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGEYüzdük yüzdük 22.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇHakim sınıfın iki zümresi 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
SİBEL HÜRTAŞCHP programı halka ne vadediyor? Nasıl bir parlamenter sistem? 9.12.2025 Tüm Yazıları
-
Galip DALAYOrta Doğu, Trump Amerika’sına Uyum Sağlıyor 3.12.2025 Tüm Yazıları
-
Sezin ÖNEYŞu meşhur “İznik Konsili” 1.12.2025 Tüm Yazıları
-
Zekeriya KurşunDağıstan Cumhuriyeti ve Ayna Gamzatova 1.12.2025 Tüm Yazıları
-
Fikret BilaAK Parti çekingen 26.11.2025 Tüm Yazıları
-
Necati KURÇOCUK HAKLARI EVRENSEL BİLDİRGESİ 19.11.2025 Tüm Yazıları
-
Zeki ALPTEKİNEmeğin Sosyolojisi ve Kapitalizmin Geleceği: Marx vs. Marx 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehveş EVİNYerel yönetimlerle işbirliği kültür politikası için hayati 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
M.Latif YILDIZÇÖZÜM SÜRECİ KOMİSYON VE EKMEN 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
Zülfü DİCLELİKeşke… 4.11.2025 Tüm Yazıları
-
Etyen MAHÇUPYANKemalizm mi daha ‘iyi’, (Yeni) İttihatçılık mı? (3) 25.10.2025 Tüm Yazıları
-
Hasan Bülent KAHRAMAN‘Parlak gelecek’ ve sol gelecek... 12.10.2025 Tüm Yazıları
-
Metin Karabaşoğluİnsanların devletlerle savaşı 9.10.2025 Tüm Yazıları
-
İlnur ÇEVİKTrump’ın dünyasına hoşgeldiniz… 3.10.2025 Tüm Yazıları


























































































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
18.01.2026
18.12.2025
7.09.2025
3.08.2025
26.08.2024
5.08.2024
4.06.2024
27.05.2024
20.05.2024
5.05.2024