Ali Türer
7 Haziran seçimleri yaklaştıkça HDP’ninbarajı aşacağı inancıkamuoyunda güçleniyor; bu AKP ve yandaşlarında paniğe neden oluyor. Çünkü AKP iktidarı korumanınHDP’nin barajaltında kalmasına bağlı olduğunu görüyor; bunu artık herkes görüyor ve kabul ediyor.
İşte bu yüzden AKP ve yandaşları HDP’yişiddet sarmalı içine çekmek, HDP ile MHP’yi bir birlerine düşürmek için ellerinden geleni yaptılar, yapıyorlar. HDP mitinglerine provokatörler gönderiliyor, HDP miting yaparken bir takım güruhlar önceden hazırlanmış afişlerle ortaya çıkıyor, MHP söylemleri ile gösteri yapıyorlar. HDP binalarına saldırılıyor. Bir yandan HDP’ye karşı her türlü şiddet, bel altı müdahale kullanılıyor, diğer yandan ise HDP terör ile iç içe bir örgüt gibi gösterilmeye çalışılıyor. Kirli, tehlikeli bir siyaset bu; adil olan, vicdanı olan bunun içinde yer almaz.
Öte yandanher türlü kışkırtmaya, saldırıya karşın HDP siyasetihaklı bir zeminde samimi bir politikayla yürütüyor, bu da oyunu bozuyor.HDP Milliyetçilik yapmıyor, insanların inançlarını kullanmıyor. Türkiye’nin bütün inançların, bütün etnik unsurların barış içinde, kardeşçe bir arada yaşayacakları bir ülke olmasını istiyor. Diyanet İşleri Başkanlığını’ kaldırmak istemesi de bundan. Ama Cumhurbaşkanı, AKP veyandaşları bunu HDP’yi din karşıtı göstermek için özellikle kullanıyorlar, mütedeyyin insanları HDP’ye karşı kışkırtıyorlar. Çirkin değil mi bu?
CHP darbeci, HDP terör örgütü, MHP milliyetçi değil, paralel ile işbirliği içinde; AKP karşıtı kim varsa paralel yapı ile iş birliği içinde. Ne yazık ki Türkiye böyle bir paranoya ile yönetiliyor.
İnsanlar eften püften ithamlarla terör örgütü üyesi, terörist ilan ediliyor. Seçimlerde oyları çalanları yargılayacak mahkeme bulunamıyor. Hazineye ait taşınmazlar Cumhurbaşkanının oğluna ait vakfın kullanımına bırakılıyor. Tarafsız olması beklenen Cumhurbaşkanı meydanlara elinde Kur’an ile çıkıyor, muhalefete ağzına geleni söylüyor. Seçim sonrasında AKP’li olmayan bürokratlar için görevden alma planları basına yansıyor. Kamuoyunda seçimlere hile karıştırılacağı kaygısı yükseliyor. Bunlar ise paranoya değil yaşadığımız gerçekler.
Başbakana göre THKPC, HDP, CHP, MHP ve Paralel Yapı AKP karşıtlığında birleştiler.Bir de AKP karşıtı kesim içinde HDP’ye yönelik “AKP ile koalisyon kurmayacağını açıkla” talebi var.Türkiye’de siyasetin, düşünsel derinlikten ne kadar uzak, ne kadar sığ olduğunu; çatışmacı, kamplaştırıcı zihniyetin siyasete ne kadar hâkim olduğunu bu iki tutum yeterince ortaya koymuyor mu?
Seçimden AKP %38 le birinci parti olarak çıktı diyelim. İktidarı kuramadı ama burnu da sürtüldü. AKP içindeki gerçekçi çevreler Cumhurbaşkanının muhalefetine rağmen HDP’ye Dolmabahçe mutabakatında ortaya konan çözüm süreci kriterleri etrafında, yeni bir anayasayı içine alan bir koalisyon önerisi ile geldiler. HDP’nin buna kayıtsız kalması mı lazım? AKP’nin MHP ile koalisyon kurması daha mı iyi? Bu koşullarda bile AKP ile koalisyon içinde yer almayacağını HDP seçim öncesinde açıklasın öyle mi?Bunu talep etmek için yaprovokatör olmak lazım, ya da siyasetten anlamayan et kafalının biri.
Koalisyon tek başına iktidar olunamayacak bir noktada ortaya çıkar. Gelişmelerin dışında kalmamak, daha az zarar görmek ya da daha avantajlı koşullar elde etmek için;geleceği kontrol altında tutabilmek için koalisyon içinde yer alırsın. Seçmenlerine karşı sorumluluğunun, onların sana duyduğu güvenin gereğini yerine getirmenin; siyaseten iddianı sürdürmenin yoludur, yani siyasettirbu. Aksine koalisyonları kurabilme, sürdürebilme yeteneği siyasetin, siyasi kültürün olgunlaştığının o ülkede göstergesidir. Kokmak değil bu yeteneğe sahip olmakla övünmek gerekir.
Ne yazık siyasi kültürümüz bu derinliğe sahip değil; o yüzden sağcısı ile solcusu ile koalisyonu zayıflık olarak görenlerimiz çok. Bunun bir korku, bir paranoya haline getirilip kamuoyuna pompalandığı yerde demokrasi nasıl gelişsin? AKP ve yandaşlarının son günlerde basında, medyada yaptıkları işledikleri konu bu! AKP, siyasi kültürün sığlığında yaşama şansı arıyor.
AKP, seçmenin önemli bir kısmınınyolsuzluklardan, Ak Saraya milyarlar gömülmesinden, İslam’ın nefis tamahkârlığını, dünya malına tutkuyu hoş karşılamayan tutumuna karşın devleti yönetenlerin lüks içinde yaşama alışkanlıklarından, bu arada artan işsizlik, yoksulluk ve hayat pahalılığından, Cumhurbaşkanının kapıldığı Başkanlık histerisinden ve adaletin ayaklar altına alındığını gösteren onca gelişmeden rahatsız olduklarını görüyorlar. Seçmenin bu rahatsızlığını ilk etapta oyunu değiştirmek yerine sandığa gitmeyerek gösterebileceğini düşünüyorlar, haksız da değiller.
AKP,hükümeti kuramadığı yerde Türkiye’nin erken seçimler sarmalına sürükleneceğini, bunun faturasını da sonunda seçmenin ödeyeceğini ima ediyor. Yani AKP hükümet kuramayacak olma ihtimalini, korkulacak bir beklenti haline getirip oy oranını korumaya çalışıyor.Seçimlerde hezimeti önlemek için bulabildiği tek çarenin bu olması bile AKP hareketininçöküş süreci içinde olduğunu yeterince gösteriyor. Burada sorun bu çöküşün yerini alacak alternatifin ortaya çıkmış olmaması.
CHP ve HDP Dolmabahçe mutabakatı gibi bir mutabakatla; yani anayasal vatandaşlık ve âdemi merkeziyet eksenli yeni bir anayasa ve örgütlenmeye dayalı ortak bir programla önümüzdeki seçimlere giriyor olsalardı bugün iktidarın tek alternatifiydiler.AKP de bugün bu alternatifsizlik seçeneğine sığınamayacaktı.
Ayrıca CHP ve HDP’ninde (BDP bileşeni olarak) orijininde Türk ve Kürt milliyetçiliği var. Bu milliyetçi orijinden HDP kendini kurtardı, CHP tam kurtaramadı,HDP’nin desteğine bu bakımdan ihtiyacı var. İçine sürüklendiği milliyetçi ve inanç temelli çatışma girdabından ülkeyi kurtarmak gibibir sorumluluk üstlenmeleri, bu iki partinin topluma olan borçlarını ödemeleri anlamına geliyor. O yüzden bunu önce bu partilerden beklemek hakkımız.
HDP, CHP ile işbirliğini bu seçimde zorlamalıydı. Bu yolda daha ısrarlı, kararlı ve yapıcı davranabilirdi,bunu yapmadı, yapamadı.Ama bunun için geç kalınmış da değildir. Ordu vesayetinden kurtulmuş bir ülkede yeni bir siyasi kültür inşa etmek kolay iş değil.O yüzden bu seçimlerden tek başına bir iktidar çıkmayacak olması belki o kadar da kötü değildir. Türkiye’de siyasetinAKP-MHP ile HDP-CHP eksenine oturması lazım, siyasette normalleşmenin göstergesi bence bu olacak.Bu seçim olası ittifakları bir biri ile buluşturacak siyasi bir ortam için koşulları elverişli hale getirme bakımından önemli bir işlev yüklenebilir. Koalisyondan ve uzlaşmadan korkmamak lazım.
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSon anlarında telefonunda Candy Crush oynayan diktatörün hikayesi 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRYakın geleceğin Türkiye’si: Kutuplaşma azalmayacak, psikolojik olarak form değiştirecek 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞEDEP YAHU… 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKAKP İslamcı bir parti mi değil mi? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yetvart DANZİKYANSuriye’yi konuşurken aslında Türkiye’yi konuşuyoruz 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hikmet MUTİCHP ve Deva Partisi'nin İmralı imtihanı... 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayUluslararası para sisteminin geleceği 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cengiz AKTARErmeni uzlaşmazlığı efsanesi 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Şeyhmus DİKENNaum Faik var mıydı? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKYargı kararları ve yanlış yerde olanlar 7.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet AKAYABD İran'dan Elini Çek! Mollaların İşini Ancak İran Halkı Bitirir! 7.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selva DemiralpFed başkan adayı Warsh “Karaman’ın koyunu” olabilir mi? 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Seyfettin GürselEn düşük işsizlik rekorunu kırdık! Sevinelim mi endişelenelim mi? 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞTekçi-otoriter rejimden vazgeçmeden demokrasi hayali satmak 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAKANOrtadoğu bataklığından nasıl çıkarız?.. 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİDeccalin görünümleri 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cihan TuğalAmerikan hegemonyası ve Kürt hareketi 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİN‘Kürtlerin Zamanı’na ne oldu? 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet Faruk ÜnsalKonjonktürle gelen konjonktürle gitti 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunCHP ve Kürt sorunu 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali TürerHEZİMET Mİ KAZANIM MI ! 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Haşmet BABAOĞLUKorkunç bir soy 2.02.2026 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞGümrük birliğini revize edelim ama nasıl? 2.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENYanlış Hesaplar 2.02.2026 Tüm Yazıları
-
Abdurrahman DilipakÇirkin Amerikalı geldi aşka! 29.01.2026 Tüm Yazıları
-
Cemile BayraktarKürtleri kazanmanın vaktidir 29.01.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANToplumsal Fakirleşmeye Siyasetin Katkısı 28.01.2026 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUNÜç kırılma 28.01.2026 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUKürt Sorunu ve demokrasi ilişkisi üzerine 28.01.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet İNSELYitirileni Değil Yeniyi Ararken 27.01.2026 Tüm Yazıları
-
Baskın ORANSuriye olayı ve Türkiye’deki “Süreç” 23.01.2026 Tüm Yazıları
-
DOĞAN ÖZGÜDENTam 80 yıl sonra aynı komplo, aynı ihanet! 22.01.2026 Tüm Yazıları
-
Melih ALTINOKBarzaniler Suriye’de PKK’yı niçin gazlıyor? 21.01.2026 Tüm Yazıları
-
Kemal CANSuriye’de olanın adını koymak 20.01.2026 Tüm Yazıları
-
Taner AKÇAMHrant 19 yıldır bizimle bir başka yaşıyor 20.01.2026 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEŞara’nın sakalı 18.01.2026 Tüm Yazıları
-
Doğu Ergilİnanç, siyaset ve şiddet üzerine bir manifesto 18.01.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan AlbayrakSadece “Suriye Cumhuriyeti” 18.01.2026 Tüm Yazıları
-
Sedat KAYABarbarlık Çağı 5.01.2026 Tüm Yazıları
-
Berrin SönmezŞalvar sevdası “yeni gömlek” ölçütünün habercisi mi? 1.01.2026 Tüm Yazıları
-
KEMAL GÖKTAŞBarış Akademisyenleri'nin göreve iadesine istinaf engeli: Daire, Danıştay kararına direndi 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Abdulmenaf KIRAN11. YARGI PAKETİ, YENİ ADALETSİZLİK VE EŞİTSİZLİKLER YARATTI 28.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet İlhanKararsızlığın Erdemi: Kesinliğin Gölgesinde Düşünmek 27.12.2025 Tüm Yazıları
-
Nuray MERTİslamcılık Öldü mü? 26.12.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGEYüzdük yüzdük 22.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇHakim sınıfın iki zümresi 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
SİBEL HÜRTAŞCHP programı halka ne vadediyor? Nasıl bir parlamenter sistem? 9.12.2025 Tüm Yazıları
-
Galip DALAYOrta Doğu, Trump Amerika’sına Uyum Sağlıyor 3.12.2025 Tüm Yazıları
-
Zekeriya KurşunDağıstan Cumhuriyeti ve Ayna Gamzatova 1.12.2025 Tüm Yazıları
-
Sezin ÖNEYŞu meşhur “İznik Konsili” 1.12.2025 Tüm Yazıları
-
Fikret BilaAK Parti çekingen 26.11.2025 Tüm Yazıları
-
Necati KURÇOCUK HAKLARI EVRENSEL BİLDİRGESİ 19.11.2025 Tüm Yazıları
-
Zeki ALPTEKİNEmeğin Sosyolojisi ve Kapitalizmin Geleceği: Marx vs. Marx 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehveş EVİNYerel yönetimlerle işbirliği kültür politikası için hayati 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
M.Latif YILDIZÇÖZÜM SÜRECİ KOMİSYON VE EKMEN 12.11.2025 Tüm Yazıları





















































































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
23.11.2025
15.11.2025
6.09.2025
18.07.2025
12.06.2025
22.12.2024
3.12.2024
26.09.2024
2.09.2024
5.08.2024