Bülent KORUCU
Hürriyet Gazetesi, dinleme meselesinde hassasiyeti yüksek bir gazete. Bunun önemli sebebi her dönem dinleme suçunun mağdurlarından olması.
Türkiye’de muktedirliğini ispat etmek isteyen iktidarlar Hürriyet’i yanına çekmeye çalıştı; en azından karşıda olmasını engelleme çabasına girdi. Dinlemelerle elde edilen bilgileri kullanma veya bunları sızdırarak zor durumda bırakma en sık başvurulan yoldu. Dün de yine bir telekulak manşetiyle çıktı, Hürriyet. Duyarlılığın devamı adına takdire şayan bir tavır. Haberde ismi geçen kişi ve kurumların da aynı duyarlılıkla üzerine gitmesi ve hukuk önünde hesap sorması gerekiyor. ABD’de medya ve toplum Watergate Skandalı’nda sonuna kadar gitmişti. Bizim de zaman zaman depreşen bir iyileşme halinden çıkıp kalıcı kazanımlar hedeflememiz şart. Her seferinde sinek öldürmeyi yeterli görüyor, bataklığa dokunmuyoruz. Konjonktürel kötülerle savaşmak yerine mücadeleyi kurumsallaştırma tek çare. Ama tam aksi yönde gidiyoruz. Meclis’ten birer ikişer geçen kanunlar şikâyet ettiğimiz ihlalleri sıradanlaştıracak ve yasal zemin sunacak. Yarın bugünden beter olacak. Anayasa Mahkemesi’nde iptal davası bekleyen MİT Kanunu bunun ilk adımıydı. Sınırsız dinleme ve eylem yetkisi verildi; kurum tamamen yargı denetimi dışına çıkarıldı. Şimdi yargı ve güvenlik paketiyle arama, dinleme, makul şüphe, mal varlığına el koyma gibi antidemokratik düzenlemeler hayata geçiriliyor. AK Parti ve lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın hayalindeki ülkeye doğru gidiyoruz.
HÜRRİYET ÖRNEĞİ NEDEN ÖNEMLİ?
T24 Genel Yayın Yönetmeni Doğan Akın’ın, “Doğan Grubu’na vergi cezasıyla kaç kuş vuruldu, yeni medya düzeni nasıl kuruldu?” başlıklı yazısı ‘Hürriyet neden önemli?’ sorusuna cevap olabilecek veriler sunuyor. “2009 yılındaki iki dalgada Doğan Medya Grubu için hesaplanan vergi aslı ve cezalarının toplamı yaklaşık 6,5 milyar lirayı buldu. Eski para ile 6 katrilyon 448 trilyon lira. Yaklaşık 3 milyar dolar.” bilgisini veren Akın, ‘uzlaşmayla’ 1,2 milyara düşen cezadan sonra grubun nasıl küçüldüğünü anlatıyor. Vatan ve Milliyet’in elden çıkarılması, Hasan Cemal ve Can Dündar gibi yazarların bu yüzden işsiz kalması herkesin malumu. Yeni patron Erdoğan Demirören’in dönemin başbakanı Erdoğan ile telefon iletişimi birçok şeyi özetliyor. Ya da Başbakan Erdoğan’ın, ‘Aydın Doğan hakkında yargıya müdahale’ talimatı verdiği iddialarıyla ilgili “Benim, Adalet Bakanıma ‘Bunları yakından takip et’ dememden daha doğal ne olabilir?” sözlerini izaha gerek var mı?
Daha iyi anlamak için 2009’a kısa bir gezinti yapalım. Dün yayımlanan Toygun Atilla imzalı habere göre Doğan Grubu’nun bütün malî ekibinin telefonu dinlenmiş. Malî işler başkanlarından muhasebe müdürüne kadar herkes var listede. Biraz hafızalarınızı yoklayın, Erdoğan’ın Ankara il örgütü iftarında kürsüden yükselen öfkeli sesini duyacaksınız: “Doğan Grubunun gazetelerini almayın.” Doğan Grubu’na karşı tam saha pres tüm hızıyla sürüyor. Ve aynı günlerde ‘istihbari dinleme’ kararları alınıyor. Bütün bunlar tesadüf olabilir mi?
Tam yeri geldi, meşhur fıkrayı anlatayım: Aslan, kurt ve tilki, birlikte ava çıkmışlar. Tavşan, geyik ve ceylan avlamışlar. İş taksimata gelmiş. Aslan bu görevi kurda vermiş. Sen geyik, ben ceylan, tilki ise tavşan demesiyle aslandan pençeyi yemiş. Bölüşüm görevi tilkiye kalmış doğal olarak. “Kralım tavşanı sabah, ceylanı akşam yersiniz. Geyik ise öğlen iyi gider.” Şeklinde paylaştırmış. Aslan bu güzel taksimi nerden öğrendiğini sorunca ‘kurttan’ demiş. En büyük olmasa da en güçlü patronun, Aydın Doğan’ın düşürüldüğü durumun iş ve medya dünyasında nasıl bir etki yaptığını tasvire ihtiyaç var mı?
İZAHA MUHTAÇ KARELER
Tesadüfe havale edilemeyecek başka gelişmeler de yaşandı o günden bu zamana. Mesela Taraf Gazetesi’nin yazar ve yöneticilerinin sahte isimlerle MİT tarafından dinlendiği kesinleşti ama Başbakan yargılama izni vermedi. Dönemin CHP lideri Deniz Baykal ve MHP’li milletvekilleriyle ilgili kumpas kasetleri internete düştü. Hesap sorması, suçluyu bulması gereken makam “Ne özeli, genel genel!” diyerek mitinglerde meze yaptı. İki rakip siyasî partinin yöneticileriyle ilgili Erdoğan, Diyarbakır mitinginde bir kehanette bulundu: “Ses kayıtları öyle zannediyorum bugün yarın yayınlanacak.” Ve gerçekten de birkaç gün sonra kehaneti gerçekleşti. CHP Milletvekili Muharrem İnce, dün Hürriyet’in haberi üzerine sosyal medyada bazı bilgiler paylaştı. İnce’nin o günlerde ‘Ben dinleniyor muyum?’ muhtevalı soru önergelerine verilen ‘hayır’ cevapları manidar.
Hükümete yakınlığı ile bilinen Yeni Şafak Gazetesi’nin taşrada kullanıp şehirde vazgeçtiği ‘Tapelerle yükseldi’ manşetiyle konuyu bağlayalım. Bir emniyet müdürünün götürdüğü dinleme kayıtlarıyla Erdoğan’ın güvenini kazandığı ileri sürülmüştü. Hürriyet’in haberinde adı geçen emniyet müdürü de ‘Her şeyi başbakanın emriyle yaptım.’ yollu açıklama yapmıştı. İsnat edilen şeyler doğru ise ve hukuk aşılmışsa başbakan emri onu kurtarmaz ama ister ihmal ister talimatla siyasetin kabahati varsa o da cesurca sorgulanmalı. Aksi halde havanda su dövmekten ileri gidemeyiz.
Yazarlar
-
Taha AkyolKara bir yıl 2025 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİVicdansız senenin kelimesi dijital vicdanmış 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKErken Cumhuriyet dönemi eleştirileri: Revizyonizm mi, Türk usülü “woke” mu? 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünGemini’ye göre 2026’da Türkiye… 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEBölücüler ve Ülkücüler 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURHavf ve reca arasında yeni bir yıla... 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ocaktan2026’da deliler çağına karşı bir umut ışığı yanar mı? 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA2026’ya Girerken; Barış, Demokratik Toplum ve Enternasyonal Özgürlük Yürüyüşü... 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciOkudukça yoksullaşan bir ülkeyiz 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZTürkiye’ye özgü sürecin muhasebesi 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORU2026: Beklentiler, beklentiler… 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENNasıl anılmak isterdiniz? 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNAfrika Boynuzu’ndaki oyun: İsrail kime şah çekti? 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUÇözüm için mücadele demokrasi için mücadeledir 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
KEMAL GÖKTAŞBarış Akademisyenleri'nin göreve iadesine istinaf engeli: Daire, Danıştay kararına direndi 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRUyuşturucu dosyasındaki sürpriz isim! "Cumhurbaşkanımızın tensipleri ile…" 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçLeyla Zana ve Gözde Şeker ne yaptı? 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞUlus devlet, milli egemenlik, çevre, insan hakları, uyuşturucu ve Venezuela 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANİktidar medyası infilak etti 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇER23 yılın en kötüsü 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞYENİ YILDA DA KURU EKMEK BİZİ BEKLİYOR… 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRTürkiye'de davaların portresine kısa bir bakış: Hâlâ en güçlü ortak talep neden adalet? 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTBir fotoğraf karesinden çok daha ötesi... 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALRTÜK ve basın özgürlüğüne geçit yok… 28.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENRaporların Gösterdiği 28.12.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal CAN2025 giderken 28.12.2025 Tüm Yazıları
-
Abdulmenaf KIRAN11. YARGI PAKETİ, YENİ ADALETSİZLİK VE EŞİTSİZLİKLER YARATTI 28.12.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraYılın Kelimesi 27.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet İlhanKararsızlığın Erdemi: Kesinliğin Gölgesinde Düşünmek 27.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUÜlke siyasetin neresinde, hangi evresinde? 27.12.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuSuriye, güvenlik ve 15 milyon bağımlı… 26.12.2025 Tüm Yazıları
-
Yetvart DANZİKYANLeyla Zana vakası bir gösterge. Ama neyin? 26.12.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan TuğalSovyetler ve Bookchin 26.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTAN100 Bin Dolar Kazanan “Yeni Yoksul” Mu? 26.12.2025 Tüm Yazıları
-
Nuray MERTİslamcılık Öldü mü? 26.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa Karaalioğlu‘Entegre strateji’ varsa, niye tek yönünü görüyoruz? 25.12.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanKomisyonda uzlaşma çıkmazsa süreç yine de ilerler mi? 24.12.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilGüvenlikten kimliğe, inkârdan yurttaşlığa 24.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİSekülerleşme sorunu veya Müslümanlar nasıl modernleşecek? 23.12.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGEYüzdük yüzdük 22.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayPax Americana sonrası Almanya: Yeşil dönüşümden askeri Keynesçiliğe 21.12.2025 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUNKüfürbazlar ve ötesi 19.12.2025 Tüm Yazıları
-
Cemile BayraktarThank you Ahmed 19.12.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasAK Parti hariç herkes CHP 19.12.2025 Tüm Yazıları
-
Abdurrahman DilipakNüfusumuz dibe vururken! 18.12.2025 Tüm Yazıları
-
Seyfettin GürselPara politikasında sınav zamanı 18.12.2025 Tüm Yazıları
-
Şeyhmus DİKEN"O Yıl", hangi yıl? 15.12.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENGüney Amerika’da büyüyen gölge 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞEntelektüel üretimin kaybı-Rejimin vesayeti-Siyasetin iflası 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRBu durumda AİHM yetkilileri de Trump’tan yardım istesin… 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Berrin Sönmezİktidar politikası ters mi tepiyor, tersine mi işletiliyor? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAKANBahis oynayan bakan kim?.. CASUS KİM?.. 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrta sınıf nereye gitti? 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇHakim sınıfın iki zümresi 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
Selva DemiralpHissedilemeyen büyümenin anatomisi 9.12.2025 Tüm Yazıları
-
SİBEL HÜRTAŞCHP programı halka ne vadediyor? Nasıl bir parlamenter sistem? 9.12.2025 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKİmralı için CHP’yi sıkıştırmaya gerek var mı? 5.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet AKAYTürkiye İçin Irak Peşmergeleri Sorun Olmuyor da Rojava neden Sorun! 4.12.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRPOLEMİK SENDROMDA 4.12.2025 Tüm Yazıları
-
Galip DALAYOrta Doğu, Trump Amerika’sına Uyum Sağlıyor 3.12.2025 Tüm Yazıları
-
Zekeriya KurşunDağıstan Cumhuriyeti ve Ayna Gamzatova 1.12.2025 Tüm Yazıları
-
Sezin ÖNEYŞu meşhur “İznik Konsili” 1.12.2025 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKEve siyaset için dönüş öncesi bir mıntıka temizliği gerek 1.12.2025 Tüm Yazıları
-
Taner AKÇAMABD’de bir şeyler oluyor: Nick Fuentes 30.11.2025 Tüm Yazıları
-
Fikret BilaAK Parti çekingen 26.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ali TürerÇÖZÜM, BARIŞ VE KARDEŞLİK GETİRECEK Mİ? 23.11.2025 Tüm Yazıları
-
Hikmet MUTİCHP modernizmi ve faşizmi... 23.11.2025 Tüm Yazıları




































































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
10.07.2016
4.02.2016
1.02.2016
23.02.2016
5.02.2016
2.02.2016
29.01.2016
22.01.2016
15.01.2016
1.02.2016