Nergis Demirkaya
Ankara’da siyaset hareketli. Meclis’te bütçe maratonu başlıyor, Genel Kurul’da da geçtiğimiz hafta reddedilen fındık için araştırma komisyonu kurulması önergesi ele alınacak. CHP 200’e yakın belediye başkan adayını bu hafta açıklıyor. İYİ Parti 25 Ekim’de bir yaşını kutlarken 2 gün sonra da yerel seçim startını verecek. Milyonlarca öğrenci ve velinin beklediği eğitimin yol haritası da bu hafta açıklanacak.
Yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin “Güçlü Meclis” iddiası ilk yarasını geçtiğimiz hafta aldı. 5 siyasi parti grubunun yer aldığı Meclis’te “4 mü büyük 1 mi” sorusuna “1” yanıtı haftaya damgasını vurdu.
Bu yanıta fındık tartışması neden oldu. Türkiye uzun zamandır fındık üreticilerinin sıkıntılarını konuşuyor. Dünya üretiminin yaklaşık yüzde 70’ini yapan Türkiye için fındık stratejik bir tarım ürünü olmasının yanı sıra Karadeniz Bölgesi’nde önemli bir kesimin de tek geçim kaynağı. Yaklaşık 500 bin üreticiyi ilgilendiren ürünle ilgili verimlilik sorunundan, fiyatının yurt dışında belirlenmesine, tekelleşmeye birçok sıkıntılı tartışma başlığı var. Siyasi partiler de olması gerektiği gibi bu konuyu Meclis gündemine taşıdı, fındık üreticilerinin sorunlarının araştırılması, çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla araştırma komisyonu kurulmasını istedi.
Öneriyi Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP’nin getirmesi de ayrı bir önem taşıyordu. CHP de benzer bir önerge sunmuştu. İYİ Parti ve HDP de önergeye tam destek verdi. Ancak AK Parti kabul etmedi. AK Parti’nin kabul etmeme nedeni de ilginçti. Araştırma komisyonu kurulmasını istiyordu ama “biz de hazırlığımızı yapalım biraz daha genişletilip yeniden verelim” diyordu. Oylamada da AK Parti’nin istediği oldu, komisyon kurulması önergesi reddedildi. Bu reddin alkışlarla karşılanması bir yana CHP ile AK Partili milletvekili arasında yaşanan diyalog da “Güçlü Meclis” sloganıyla yeni döneme başlayan Meclis için tarihe geçecek bir diyalog oldu.
CHP’li Engin Özkoç önerge AK Parti oylarıyla reddedildikten sonra, “Meclis’te 4 siyasi parti bir araya gelerek fındık üreticisinin haklarını ve hukukunu savunmak için bir önergenin arkasında dimdik durmuşlardır. 4 mü büyük, 1 mi büyük?” diye sordu. AK Parti Milletvekili Recep Özel, “1 büyük, 1” diye bağırdı. Bu sözler Meclis kulisinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler için sıklıkla kullandığı “Dünya 5’ten büyüktür” sözleri hatırlatılarak “Dünya 5’ten, AK Parti 4’ten büyüktür!” tepkisine yol açtı.
Tepki bununla sınırlı değildi. AK Parti’nin kendi istemediği sürece Meclis’te hiçbir komisyon kurulamayacağının simgelerinden birine dönüşen bu oylamanın bir de maliyet boyutu vardı. Buna dikkat çeken de eski Merkez Bankası Başkanı, İYİ Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz oldu. Yılmaz Meclis kulisinde, “Bu görüşme gelecek hafta tekrar yapılacaksa Meclis’in bugünkü boşa giden harcamasını kim karşılayacak?” diye sordu. Yılmaz haksız değildi, Meclis’in çalıştığı her saat harcanan elektrik, su, çalışan uzmanlar ve daha birçok maliyet kalemi bir araya getirildiğinde ciddi bir tüketim yapıyordu ve kamuda tasarrufun konuşulduğu bir dönemde belki de milyonlar çöpe gitmişti.
Bu hafta Meclis bu çöpe giden parayı konuşur mu bilmiyoruz ama Genel Kurul’da ele alınacak önemli başlıklardan biri fındık için araştırma komisyonu kurulması olacak. AK Parti’nin diğer partilerin de imzasını alarak getireceği ortak önerge ile yeni yasama döneminin ilk araştırma komisyonu da kurulmuş olacak.
CHP KAŞIKÇI CİNAYETİNİ MECLİS’E TAŞIYACAK
Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili tartışma da bu hafta Meclis’in önemli gündem maddelerinden biri olacak. CHP Grup Başkanvekilleri Kaşıkçı cinayetiyle ilgili Meclis’te bir araştırma komisyonu kurulması önergesini geçtiğimiz hafta vermişti. CHP TBMM Genel Kurulu’nda bu olayla ilgili kapalı oturum yapılması isteyecek. Ayrıca TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu’nun CHP’li üyeleri bir rapor hazırladı. Bu rapor da komisyonun çarşamba günkü toplantısında komisyon başkanına iletilecek.
MECLİS BÜTÇE MARATONUNA BAŞLIYOR
Yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kapsamında 2019 bütçesi ilk kez Cumhurbaşkanlığınca Meclis’e sunuldu. Bütçe maratonu 23 Ekim’de Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerle başlayacak. Yaklaşık 1 ay sürecek komisyon görüşmelerinin ardından bütçenin aralık ayı başında Meclis Genel Kurulu’nda ele alınarak ay sonuna kadar yasalaşması bekleniyor.
Yeni sistemde bütçeyi Cumhurbaşkanlığı hazırladığı için TBMM’de bütçe sunuş konuşmasını yürütme adına cumhurbaşkanı yardımcısı ya da bir bakan yapacak. Ancak CHP’nin buna itirazı var. CHP’ye göre bütçeyi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın savunması gerek. Bu tartışmanın bütçe görüşmelerinin de ilk tartışması olacağını şimdiden söylemek mümkün.
HDP İSTEDİĞİ ÜYEYİ SEÇTİREBİLECEK Mİ?
Meclis Genel Kurulu’nda bu hafta Sayıştay’da boş bulunan 5 üyelik için seçim yapılacak. Dikkat çekici bir seçim de Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nda HDP’nin sandalyesi için yapılacak. Bu seçim aslında 25 Temmuz’da yapılmıştı. Ancak AK Parti HDP’nin listesinde yer alan ikinci sıradaki tavşan aday için oy kullandı. HDP’nin “siyasi nezaketsizlik” olarak değerlendirdiği bu gelişmenin ardından “tavşan aday” istifa etti. Bu hafta yeni bir seçim yapılacak ve HDP’nin kurul üyeliği için göstereceği Bayram Aslan’ın seçilmesi istenecek.
EĞİTİMİN YOL HARİTASI AÇIKLANIYOR
Yeni Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un “yol haritamız olacak” dediği vizyon belgesi de bu hafta açıklanıyor. Açıklama için 15 Ekim tarihi verilmiş ancak bu tarih bir hafta ertelenmişti. Vizyon belgesi Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Erdoğan’ın da katılacağı törenle 23 Ekim’de açıklanacak. Öğrencisinden öğretmenine, velisinden eğitim personeline milyonlarca kişi bu açıklamayı bekliyor. Sözleşmeli, ücretli öğretmenlik uygulaması devam edecek mi? Öğretmen kalitesini arttırmak için ne yapılacak? Lise ve üniversiteye giriş sınavlarında değişiklik olacak mı? Müfredat yenilenecek mi? Tüm bun sorulara “Vizyon belgesi” yanıt verecek mi bu hafta göreceğiz.
CHP 200 ADAY AÇIKLAYACAK
Yerel seçim öncesi hazırlıklarını sürdüren siyasi partilerde bu hafta da yoğun bir gündem var. CHP’de 24 Ekim’de toplanacak Parti Meclisi’ne “üzerinde mutabakat sağlanmış” 200’e yakın ilçe ve belde başkan adayının isminin sunulması bekleniyor. Bu isimler onay görürse CHP’nin ilk adayları da bu hafta ilan edilmiş olacak. Bu arada CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun 44 ile gönderdiği heyetler de çalışmalarını tamamlayarak Ankara’ya döndü. Bu çalışma kapsamında hazırlanan raporlar da genel merkez yönetimince değerlendirilecek. Aday başvurularının da bu hafta içinde sona ermesi beklenen CHP’de ay sonuna kadar çok sayıda adayın ilan edilmesi bekleniyor.
İYİ PARTİ 1 YAŞINA GİRİYOR
Meclis’in en genç partisi İYİ Parti 25 Ekim’de 1 yaşına girecek. Kuruluşunun ardından ilk seçimlerde 40 milletvekili ile Meclis’e girmeyi başaran İYİ Parti, 1 yaşını Ankara’da bir toplantı ile kutlayacak. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in konuşma yapacağı toplantıdan 2 gün sonra İYİ Parti’nin bu kez yerel seçim için bir buluşma gerçekleştirmesi bekleniyor. Seçim öncesi parti yöneticileri ile Türkiye’yi dolaşan İYİ Parti kadroları 27 Ekim’de yapılması planlanan bu toplantı ile de yerel seçim startını vermiş olacak.
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSon anlarında telefonunda Candy Crush oynayan diktatörün hikayesi 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRYakın geleceğin Türkiye’si: Kutuplaşma azalmayacak, psikolojik olarak form değiştirecek 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞEDEP YAHU… 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hikmet MUTİCHP ve Deva Partisi'nin İmralı imtihanı... 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayUluslararası para sisteminin geleceği 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Şeyhmus DİKENNaum Faik var mıydı? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yetvart DANZİKYANSuriye’yi konuşurken aslında Türkiye’yi konuşuyoruz 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKAKP İslamcı bir parti mi değil mi? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cengiz AKTARErmeni uzlaşmazlığı efsanesi 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKYargı kararları ve yanlış yerde olanlar 7.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet AKAYABD İran'dan Elini Çek! Mollaların İşini Ancak İran Halkı Bitirir! 7.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞTekçi-otoriter rejimden vazgeçmeden demokrasi hayali satmak 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAKANOrtadoğu bataklığından nasıl çıkarız?.. 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selva DemiralpFed başkan adayı Warsh “Karaman’ın koyunu” olabilir mi? 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİDeccalin görünümleri 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Seyfettin GürselEn düşük işsizlik rekorunu kırdık! Sevinelim mi endişelenelim mi? 6.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet Faruk ÜnsalKonjonktürle gelen konjonktürle gitti 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunCHP ve Kürt sorunu 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİN‘Kürtlerin Zamanı’na ne oldu? 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cihan TuğalAmerikan hegemonyası ve Kürt hareketi 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali TürerHEZİMET Mİ KAZANIM MI ! 3.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENYanlış Hesaplar 2.02.2026 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞGümrük birliğini revize edelim ama nasıl? 2.02.2026 Tüm Yazıları
-
Haşmet BABAOĞLUKorkunç bir soy 2.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cemile BayraktarKürtleri kazanmanın vaktidir 29.01.2026 Tüm Yazıları
-
Abdurrahman DilipakÇirkin Amerikalı geldi aşka! 29.01.2026 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUNÜç kırılma 28.01.2026 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUKürt Sorunu ve demokrasi ilişkisi üzerine 28.01.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANToplumsal Fakirleşmeye Siyasetin Katkısı 28.01.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet İNSELYitirileni Değil Yeniyi Ararken 27.01.2026 Tüm Yazıları
-
Baskın ORANSuriye olayı ve Türkiye’deki “Süreç” 23.01.2026 Tüm Yazıları
-
DOĞAN ÖZGÜDENTam 80 yıl sonra aynı komplo, aynı ihanet! 22.01.2026 Tüm Yazıları
-
Melih ALTINOKBarzaniler Suriye’de PKK’yı niçin gazlıyor? 21.01.2026 Tüm Yazıları
-
Taner AKÇAMHrant 19 yıldır bizimle bir başka yaşıyor 20.01.2026 Tüm Yazıları
-
Kemal CANSuriye’de olanın adını koymak 20.01.2026 Tüm Yazıları
-
Doğu Ergilİnanç, siyaset ve şiddet üzerine bir manifesto 18.01.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan AlbayrakSadece “Suriye Cumhuriyeti” 18.01.2026 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEŞara’nın sakalı 18.01.2026 Tüm Yazıları
-
Sedat KAYABarbarlık Çağı 5.01.2026 Tüm Yazıları
-
Berrin SönmezŞalvar sevdası “yeni gömlek” ölçütünün habercisi mi? 1.01.2026 Tüm Yazıları
-
KEMAL GÖKTAŞBarış Akademisyenleri'nin göreve iadesine istinaf engeli: Daire, Danıştay kararına direndi 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Abdulmenaf KIRAN11. YARGI PAKETİ, YENİ ADALETSİZLİK VE EŞİTSİZLİKLER YARATTI 28.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet İlhanKararsızlığın Erdemi: Kesinliğin Gölgesinde Düşünmek 27.12.2025 Tüm Yazıları
-
Nuray MERTİslamcılık Öldü mü? 26.12.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGEYüzdük yüzdük 22.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇHakim sınıfın iki zümresi 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
SİBEL HÜRTAŞCHP programı halka ne vadediyor? Nasıl bir parlamenter sistem? 9.12.2025 Tüm Yazıları
-
Galip DALAYOrta Doğu, Trump Amerika’sına Uyum Sağlıyor 3.12.2025 Tüm Yazıları
-
Zekeriya KurşunDağıstan Cumhuriyeti ve Ayna Gamzatova 1.12.2025 Tüm Yazıları
-
Sezin ÖNEYŞu meşhur “İznik Konsili” 1.12.2025 Tüm Yazıları
-
Fikret BilaAK Parti çekingen 26.11.2025 Tüm Yazıları
-
Necati KURÇOCUK HAKLARI EVRENSEL BİLDİRGESİ 19.11.2025 Tüm Yazıları
-
Zeki ALPTEKİNEmeğin Sosyolojisi ve Kapitalizmin Geleceği: Marx vs. Marx 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehveş EVİNYerel yönetimlerle işbirliği kültür politikası için hayati 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
M.Latif YILDIZÇÖZÜM SÜRECİ KOMİSYON VE EKMEN 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
Zülfü DİCLELİKeşke… 4.11.2025 Tüm Yazıları
-
Etyen MAHÇUPYANKemalizm mi daha ‘iyi’, (Yeni) İttihatçılık mı? (3) 25.10.2025 Tüm Yazıları
-
Hasan Bülent KAHRAMAN‘Parlak gelecek’ ve sol gelecek... 12.10.2025 Tüm Yazıları
-
Metin Karabaşoğluİnsanların devletlerle savaşı 9.10.2025 Tüm Yazıları
-
İlnur ÇEVİKTrump’ın dünyasına hoşgeldiniz… 3.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ata UÇUMTERÖRSÜZ TÜRKİYE’YE GEÇİŞ SÜRECİ! 14.09.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AKSAYPutin, Trump’ı parmağında oynatmaya devam ediyor 17.08.2025 Tüm Yazıları
-
Gülçin AVŞARSorumluktan kaçmak umuttan kaçmaktır 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Alper GÖRMÜŞZora girmiş bir anlatı: “ABD emperyalizminin değişmez stratejik hedefi bağımsız Kürt devleti” 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Abdullah KıranYeni süreç ve Suriye denklemi 27.07.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan AKTAŞTahran bir kez daha bombalanırken 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Aydın SelcenDemokrasiye giderken cumhuriyetten olmak 17.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet ÖZTÜRKÇetin Uygur bir kitaba sığar mı? 10.05.2025 Tüm Yazıları
-
Yüksel TAŞKINİktidar milli iradeyi “tapulu arazisi” sandığı için büyük bir bedel ödeyecek 22.04.2025 Tüm Yazıları
-
Ayhan ONGUNDEMOKRATİK EĞİTİM MÜCADELESİNE ADANMIŞ YAŞAMLAR 21.04.2025 Tüm Yazıları
-
Pelin CENGİZTrump’ın yeni vergileri diye yazılır, ‘post modern merkantilizm’ diye okunur 7.04.2025 Tüm Yazıları
-
Cennet USLUİktidar neden umduğunu bulamadı? 2.04.2025 Tüm Yazıları
-
Hayko BAĞDATSokaklarda yükselen ses 28.03.2025 Tüm Yazıları
-
Halil BERKTAYPKK ve Türk solcuları (4) “Dağlarında gerilla var memleketimin” 16.03.2025 Tüm Yazıları
-
Haluk YurtseverKaosta 'hegemonya' arayışı 11.03.2025 Tüm Yazıları









































































































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
28.03.2021
8.01.2021
11.11.2020
6.01.2020
16.09.2020
21.07.2020
9.07.2020
29.05.2020
28.05.2020
30.01.2020