Kurtuluş TAYİZ
Londra merkezli haber ajansı Reuters ve BBC’nin PKK ve HDP’ye gösterdiği ilgi son iki yılda dikkat çekici bir şekilde arttı. BBC ve Reuters’ın Cemil Bayık ile bu yıl içinde kaç röportaj yaptığını sayamadım bile. HDP Eşbakanı Demirtaş’ın, Reuters’ta dün yer alan açıklamalarını görünce İngilizlerin Türkiye’nin iç işlerine olan merakını anlamanın önemli olduğunu düşündüm. Demirtaş’ın röportajını okuyunca tabii, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın İngilizleri suçlayan değerlendirmeleri aklıma geldi. Abdullah Öcalan, değişik tarihlerde yaptığı değerlendirmelerde 1990’ların kanlı Türkiye’sinin arkasında İngilizlerin olduğunu savunuyor. Çözüm sürecinin başladığı günlerde basına sızdırılan İmralı zabıtlarında da bu iddiayı şöyle dile getiriyor: “...Doğan Güreş Londra’dan döndü ‘bana yeşil ışık yakıldı’ dedi, 4 bin köy yakıldı. İşadamlarını götürdüler (Pervin’e işaret ederek). ABD-İsrail-İngiltere’nin talepleri vardı, o zaman da MİT bu işe yatmadı. Tansu Çiller’in 2. Atatürk olma sevdası vardı. Beni de bombayla öldürmek istediler. Doğan Güreş-Tansu Çiller işbirliği de oradan (İngiltere’den) icazet almıştı. Sonuç olarak böyle bir durum yaşadık.”
4 bin köyün yakılıp yıkıldığı, binlerce faili meçhul cinayetin işlendiği 1990’lar Türkiye’sine hakim olan yönetici kliğin arkasında ABD, İsrail ve İngiliz desteği vardı. Bu güçler, Türk hükümetini, telafisi zor uygulamalara sürükledi. Binlerce köyün yakılması, binlerce Kürt’ün, ordu içinde kurulan gizli örgüt tarafından yönetilen suikastlarla sokak ortasında infaz edilmesi arka plandaki bu uluslararası destekle bağlantılı. Türk hükümetini, örgütü da aşacak şekilde sivil Kürtlerin üzerine süren bu güçler, PKK’yı da el altından desteklemeyi ihmal etmedi.
Abdullah Öcalan’ın “beni de bombayla öldürmek istediler” dediği suikastı, MİT içinde paralel örgütlenen bir yapı örgütledi. “Yeşil” kod, “Mahmut Yıldırım” isimli kontrgerilla elemanının komuta ettiği bombalı saldırıdan Öcalan kıl payı kurtuldu. Öcalan’ı ortadan kaldıramadılar ama yakalanıp Türkiye’ye teslim edilmesini sağladılar. Apo’yu PKK’dan koparmak istemeleri, PKK’yı daha rahat kontrol edebilme ihtiyacından kaynaklanıyordu.
İngiliz medyasının bir yandan derin devletin başındaki isim olan Fethullah Gülen’e arka çıkması, diğer yandan da Kandil’deki örgüt lideri Cemil Bayık ve HDP eşbaşkanı Demirtaş’a yakın ilgi göstermesi çelişki görünebilir; ancak bize tutarsız görünen bu ilgi ve yakınlık aslında birbirini tamamlıyor; PKK’yla istikrarsızlık üretip derin devlet ile bütün Türkiye’yi kontrol etmeye çalışıyorlar.
İmralı’nın Ankara ile anlaşma yoluna gitmesi İngilizlerin Apo’dan kurtulma isteklerinde ne kadar haklı olduğunu da gösteriyor. Apo’yu suikastla ortadan kaldıramadılar ama onu Türkiye’ye teslim ederek örgütünü elinden alma yolunu seçtiler. Ankara’nın elindeki Apo kartına karşılık olarak ABD, İngiltere ve İsrail de Kandil ve HDP kartını kullanıyor. Türk hükümetinin üzerine dün Gülen’i sürüp darbeye kalkan bu uluslararası güçler, başarısız olunca Kandil ve Demirtaş’ı sahneye sürdü.
PKK ve HDP, Abdullah Öcalan’ı suikastla ortadan kaldırmak isteyen, bunu başaramayınca da Türkiye’ye teslim eden uluslararası güçler tarafından destekleniyor şimdi. Erdoğan düşmanlığının şehvetine kapılanların göremediği, işte el altından kurulan bu kirli ilişki ve ittifaktır.
Yazarlar
-
Gökhan BACIKErken Cumhuriyet dönemi eleştirileri: Revizyonizm mi, Türk usülü “woke” mu? 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA2026’ya Girerken; Barış, Demokratik Toplum ve Enternasyonal Özgürlük Yürüyüşü... 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciOkudukça yoksullaşan bir ülkeyiz 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİVicdansız senenin kelimesi dijital vicdanmış 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünGemini’ye göre 2026’da Türkiye… 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEBölücüler ve Ülkücüler 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURHavf ve reca arasında yeni bir yıla... 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolKara bir yıl 2025 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ocaktan2026’da deliler çağına karşı bir umut ışığı yanar mı? 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUÇözüm için mücadele demokrasi için mücadeledir 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
KEMAL GÖKTAŞBarış Akademisyenleri'nin göreve iadesine istinaf engeli: Daire, Danıştay kararına direndi 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNAfrika Boynuzu’ndaki oyun: İsrail kime şah çekti? 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZTürkiye’ye özgü sürecin muhasebesi 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENNasıl anılmak isterdiniz? 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORU2026: Beklentiler, beklentiler… 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçLeyla Zana ve Gözde Şeker ne yaptı? 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANİktidar medyası infilak etti 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTBir fotoğraf karesinden çok daha ötesi... 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞUlus devlet, milli egemenlik, çevre, insan hakları, uyuşturucu ve Venezuela 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRTürkiye'de davaların portresine kısa bir bakış: Hâlâ en güçlü ortak talep neden adalet? 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞYENİ YILDA DA KURU EKMEK BİZİ BEKLİYOR… 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRUyuşturucu dosyasındaki sürpriz isim! "Cumhurbaşkanımızın tensipleri ile…" 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇER23 yılın en kötüsü 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Abdulmenaf KIRAN11. YARGI PAKETİ, YENİ ADALETSİZLİK VE EŞİTSİZLİKLER YARATTI 28.12.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal CAN2025 giderken 28.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENRaporların Gösterdiği 28.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALRTÜK ve basın özgürlüğüne geçit yok… 28.12.2025 Tüm Yazıları




























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
15.05.2019
10.05.2019
1.05.2019
22.04.2019
19.04.2019
17.04.2019
15.04.2019
12.04.2019
11.04.2019
8.02.2019