Mehmet BARLAS

Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS
Sabah Tüm Yazıları
Siyasi bunalımlardan kaçmak için bizim müziğimize sığınabilirsiniz
21.04.2019
827

  İ dolaşırken Recep Uslu'nun imzasını taşıyan bir incelemede, ilk Türk kemancısı  hakkındaki bilgilere ulaştım.

Bugün tüm saz heyetlerinde ve orkestralarda cömertçe kullanılan ve Türk virtüözlerin de bol bol bulunduğu keman, meğer "Batılılaşma" sürecinin sonunda bizlere ulaşmış.

İlk bando
Tarihçilerimize göre Batılılaşma 1839 Tanzimat Fermanı ile başlarmış. Ama 1827'de kurulan Muzika-yı Hümayun da, müziğimizdeki Batılılaşmanın başlangıcıymış. Viyana'da Mehter müziği 1780'lerden başlayarak yasaklanınca, Osmanlı bir çıkış yolu olarak Batı'nın müziğine kanatlarını açmış ve ilk bando böylece kurulmuş.

Hızır Ağa
Bu çizgiden olarak Batı müziği enstrümanları ve bu arada keman 'a geliyor... 1720-96 arasında yaşayan Hızır Ağa da ilk Türk kemancısıymış. 1750'lerde Mehterbaşı olan Hızır Ağa, Ama Corci diye bilinen arkadaşı müzisyenden keman çalmayı öğrenmiş. Bu bilgilere ulaşırken kendi kendime düşündüm... 'ı dinlerken hiç aklıma Hızır Ağa gelmemişti.

Mehmet Sadi Bey
Aynı şekilde Türk müziğinde şarkı formunun öncü ismi 'in bestelerini dinlerken, güftelerin altında çoğunlukla imzası bulunan Mehmet Sadi Bey karşıma çıktı. Sadettin Kaynak şarkılarının güftekarı çoğunlukla nasıl Vecdi Bingöl ise, Mehmet Sadi Bey de Hacı Arif Bey'e ve mesela Şevki Bey'e de güfte vermiş.

Çeşm-i siyah
1839-1902 yılları arasında yaşayan ve çeşitli devlet görevlerinde bulunan Çengelköylü Mehmet Sadi Bey, halk müziği sanatçısı Sadi Yaver Atakan'ın da dedesidir. Bir müzik sever olarak mesela Hacı Arif Bey'in "Bakmıyor çeşm-î siyeh feryâde,/ Yetiş ey gamze yetiş imdâde"sinidinlerken mutlaka 'i de hatırlamalısınız.
Bu pazar günü 'nun İstanbul'daki seçimler hakkında ne karar vereceğini tahmin etmeye çalışırken, kendimi Türk müziğinin yapraklarına vurdum.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yazarlar