Melih ALTINOK
Ben de duyuyorum, Gökçek’in seçim öncesi gerginlik projesi oluşturmak peşinde olduğuna dair tezleri. Kendisinin siyasi kariyerine ya da kalkıştığı işin zamanlamasına falan bakınca, bunlara hak “da” veriyorum.
Eylemleri organize edenlerin, “Yeni Gezi ODTÜ’den doğacak” şiarını yeşertmek için “de” çabaladıklarını görüyorum. Nasıl görmeyeyim? Hazirandan beri “eylem olur biz eyleme gideriz” CHP’liler orda. Katolik çevrecilik ve onun tapınma ritüelleri de hayatın gerçekliği açısından pekâlâ tartışılabilir.
Ama Allah aşkına, yüksek oranda aşırı yorum potansiyeli taşıdığı aşikâr bu ön kabullerle tartışmayı yürütmek ve krizi aşmak ne kadar mümkün?
Bu tarzda ısrar, zamanla suskunluk sarmalını derinleştiriyor, diyaloğu öldürüyor. Artık karşı karşıya gelişlerin de kör dövüşünden başka bir niteliği olmuyor. Görüyorsunuz konuşamıyoruz işte. Ama mecburuz bir şekilde oynayacağız.
Bunca katı ve özcü kafadan çıkan tekrar gürültüsü içinde ne işe yarar bilmem ama gayrı ben bu mevzuu da komplekssiz, ilk akla gelen basit düzlemde konuşacağım. Zor olanın bu tavır olduğunun da farkındayım elbette.
Bir belediye başkanı a okulunun arazinde yıllar yıllar önce hazırlanmış bir yol projesini hayata geçirmeye çalışıyor. E, belediye başkanı, yol falan yapacak, işi bu. Hani hizmet vermezse, mesela trafikte sıkışınca kızarız ya kendilerine, ona mahsuben. Ve dünyanın her yerinde olduğu gibi bu imar faaliyeti “doğal” olanı bozacak. Başka yolu yok bu yolun.
O belediye başkanının şantiye kurduğu okulun öğrencileri de, yıllar yıllar öncesine dayanan bir tartışmada ideolojilerinin kendilerini tanımladığı yerde, “ağaç-çevre severlikte” ısrarcı. E, solcu, hepsinden önemlisi genç öğrenciler, muhalefet edecekler, işleri bu. Hani sol muhalifliğin mütemmim cüzü ağaç severliklerini konuşturmasalar “tepkisiz” derler ya kendilerine, ona mahsuben. Ve dünyanın hemen hemen her yerinde olduğu gibi de sol gençlik muhalefeti, “doğal” olanı bozacağı için imar faaliyetlerine mesafeli. Başka yolu yok onların yolunun da. Haklısınız, mutlak doğru çıkmıyor bu indirgemeden. Ama zaten sürüp giden hayata, demokrasi oyununa nasıl bir anlam biçiyoruz ki? Bize nihai çözümler sunacak, mutlak, istisnasız uzlaşılar sağlayacak sistemlere ne dendiğini biliyoruz hepimiz, değil mi? Kaldı ki, en gelişmiş demokrasilerde bile her gün onlarcası yaşanan bu çatışmanın daima bir tarafın lehine çözümlendiğini falan mı sanıyorsunuz?
Üzülerek bildiririm ki, “tarihsel haklılığı kanıtlanmış” taraf yok doğada. Bu çatışma yaşamın ta kendisi.
Ben bu tartışmalara dâhil olanların, mevzuu basite indirgeyerek sübvanse etmelerinin, tarafları ikna oranı yüksek argümanlar üretmeye zorlayacağına ve neticede total tansiyonu düşüreceğine inanıyorum.
Benzer mevzuları büyük resme bakın diye büyütenlere, büyütülmesine sevinenlere, safları sıklaştırmak için katı tutum alma çağrıları yapanlara bakmayın siz. Onlar bu yalanı sıkıştıkları her güz söyler.
Yazarlar
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA“Masada Milyonlar Var” 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Y. YılmazKılıçdaroğlu, Erdoğan’a hizmet etmeye hazır 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AKSAYZindanın kapıları açıldı ve muhalif lider serbest bırakıldı 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERÖzgür Özel CHP’de neyi değiştirdi? 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: Sahur Pilavı… 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUBu çağda harita böyle değişiyor 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasTrump niçin İran’ı vurdu? 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluSiyasi belirsizlik rüzgarıyla, ‘erken’ seçime doğru… 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSessizlik neden en büyük tehdittir? 25.06.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanFatih Altaylı’yı hapse atacağız diye hukuku dibine kadar zorladılar 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEDış Cephe ateş altında iken İç Cephe ne durumda? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUSaldırılarla İran’a ‘‘Ölümlerden ölüm beğen’’ denildi 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciHer şey yolunda ise bu fahiş faiz nedir? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan AKTAŞTahran bir kez daha bombalanırken 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Alper GÖRMÜŞDoğru, ülke güvenliği demokrasisiz de sağlanabilir fakat bunu durmaksızın tekrarlamakta bir sorun va 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRİDAMCI İRAN, SOYKIRIMCI İSRAİL DEVLETİ Mİ? 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞUCUBE SİSTEM CEHENNEMİ… 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan ÖzkanWashington’un İran takıntısının şifreleri 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇSavaşın meşruiyeti ve ahlaki üstünlük meselesi 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNİran'ın zor seçimi: Topyekûn savaş ya da taksitle ölüm 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hasan Bülent KAHRAMANTürkiye için bir fırsat: CHP’de yeni kuşak siyaseti 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunDevlet “devletimiz” olur mu? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERZeytin ağaçları ve şirketokrasi 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuÖcalan İsrail için ne dedi? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİBahçeli'ye muhalefet ikna oldu da ortağı olmadı mı? 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUYeni milliyetçilik ve Öcalan 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cansu ÇamlıbelCHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın: CHP anayasa değişikliği masasına oturmayacak, öyle bir komisy 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünOyun içinde oyun… 18.06.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
2.06.2022
17.05.2021
11.05.2019
10.05.2019
6.05.2019
1.05.2019
29.04.2019
22.04.2019
17.04.2019
8.02.2019