Melih ALTINOK
Dün Oğuz Haksever, Murat Çiçek ve Hakan Güldağ ile Gaziantep'teydik.
Bu şehre ne zaman gelsem müthiş bir huzurun, güvenin, umudun ve pozitifliğin beni sarıp sarmaladığını hissederim.
Nedeni üzerine düşününce, aklıma önce, pek çok medeniyetin ortak birikimi olan hoşgörü ikliminin asırlardır kentin üzerine ağır ağır sinmesi geliyor.
Bölgede bu hissin benzerini yaşadığımız Mardin gibi kentlerin kaybolan huzurlarının ardından bakakaldığımız bu karmaşık günlerde, Akdeniz'in sınırları çizen zeytin kuşağının en karakteristik temsilcisi olan Antep üzerine hassasça titrenmesi gereken bir "numune" konumunda.
Zira Antep'te kiminle konuşsak, 1 Mayıs'ta Gaziantep Emniyet Müdürlüğü önünde gerçekleşen terör saldırısının kentin imajına zarar vermesinden kaygılandığını söylüyor.
Haklısınız, değil kalleşçe bir saldırı, atom bombası düşse, nüfusundan daha fazla mülteciye ev sahipliği yaparak hoşgörünün ve yardımseverliğin manifestosunu yazan Kilis gibi kentlerin bulunduğu bu coğrafyanın kadim imajı öyle kolay zedelenmez.
Gelin görün ki misafirperverlikleriyle "kim ev sahibi kim misafir karıştırmamıza" neden olan Antepliler hassas insanlar. Ve kaygıları hepimiz için.
İşte bu yüzden onbinlerce Suriyeli mülteciyle işlerini, ticaretlerini, evlerini, sokaklarını seve seve paylaşıp dünyada yüzümüzü ağartan Antep'le şimdilerde daha yakından ilgilenmemiz gerekiyor sanırım.
***
SURİYELİ İŞADAMLARI GELİYOR
Suriyeli deyince çoğumuzun aklına İstanbul'da sokakta çaresizce yardım bekleyen Suriyeliler geliyordur. Ancak Antep'e gelirseniz bu fikrinizin epeyce değişeceğini garanti ediyorum.
Yalnızca, Antep'in sokaklarında dilendirilen Suriyeli çocuk göremememizden falan bahsetmiyorum.
Daha somut veriler var elimde. Örneğin kentteki kayıtlı Suriyeli işletme sayısı, Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık'ın verdiği rakamlara göre çok kısa bir sürede 25'ten 750 civarına dayanmış durumda.
Yani Antep'in orta sınıfına, ekonomimize katkı yapmaya başlayan, vergi ödeyen Suriyeli misafirlerimiz hızla dahil oluyor.
Yüzlerce yıldır, bölgenin en güvenilir ve başarılı ticaret erbabı olarak nam salmış Suriyeli girişimciler Antep'e ve Türkiye'ye çok şey katacak.
***
YİNE OLMADI PUTİN
Gaziantep Türkiye'nin yedinci büyük sanayi kenti. Dolayısıyla yalnızca Suriye ve Irak'taki karmaşa değil, uçak düşürme krizinin ardından Rusya'nın Türk mallarına ambargo uygulaması da hayatı etkilemiş. Ancak yaratıcılık adeta genlerinde olan kentin sanayicileri ve tüccarları alternatifler bulmakta gecikmemişler.
İhracatçılar Putin'in ambargosunun zararının Türkiye'den çok Rusya olduğunu söylüyorlar. Şöyle ki. Türk malları, "arka kapılardan" yani Belarus gibi ülkeler üzerinden yine Rusya'ya ulaştırılıyor. Artan sadece lojistik maliyeti. Ancak bu maliyeti yüklenen de Türkiyeli ihracatçılar değil, Rus halkı.
Çünkü ülkeye ulaştırılan malların fiyatlarına bu ek maliyet de yansıyor.
Yani Putin kaş yapayım derken yine göz çıkartmış durumda. Pireye kızıp zaten yoksul olan Rusları tükettikleri ürünlere daha fazla bedel ödemek zorunda bırakıyor. Kızdığı ülkenin işadamlarına da daha fazla kazandırıyor.
Yazarlar
-
Hakan AKSAYZindanın kapıları açıldı ve muhalif lider serbest bırakıldı 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA“Masada Milyonlar Var” 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUBu çağda harita böyle değişiyor 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluSiyasi belirsizlik rüzgarıyla, ‘erken’ seçime doğru… 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERÖzgür Özel CHP’de neyi değiştirdi? 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasTrump niçin İran’ı vurdu? 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Y. YılmazKılıçdaroğlu, Erdoğan’a hizmet etmeye hazır 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: Sahur Pilavı… 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSessizlik neden en büyük tehdittir? 25.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEDış Cephe ateş altında iken İç Cephe ne durumda? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanFatih Altaylı’yı hapse atacağız diye hukuku dibine kadar zorladılar 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUSaldırılarla İran’a ‘‘Ölümlerden ölüm beğen’’ denildi 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciHer şey yolunda ise bu fahiş faiz nedir? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Alper GÖRMÜŞDoğru, ülke güvenliği demokrasisiz de sağlanabilir fakat bunu durmaksızın tekrarlamakta bir sorun va 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞUCUBE SİSTEM CEHENNEMİ… 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan AKTAŞTahran bir kez daha bombalanırken 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNİran'ın zor seçimi: Topyekûn savaş ya da taksitle ölüm 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇSavaşın meşruiyeti ve ahlaki üstünlük meselesi 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan ÖzkanWashington’un İran takıntısının şifreleri 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRİDAMCI İRAN, SOYKIRIMCI İSRAİL DEVLETİ Mİ? 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERZeytin ağaçları ve şirketokrasi 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunDevlet “devletimiz” olur mu? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hasan Bülent KAHRAMANTürkiye için bir fırsat: CHP’de yeni kuşak siyaseti 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuÖcalan İsrail için ne dedi? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUYeni milliyetçilik ve Öcalan 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİBahçeli'ye muhalefet ikna oldu da ortağı olmadı mı? 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünOyun içinde oyun… 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRNihai hedef Türkiye mi? 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçaySıcak yaz 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cansu ÇamlıbelCHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın: CHP anayasa değişikliği masasına oturmayacak, öyle bir komisy 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Aydın SelcenDemokrasiye giderken cumhuriyetten olmak 17.06.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
2.06.2022
17.05.2021
11.05.2019
10.05.2019
6.05.2019
1.05.2019
29.04.2019
22.04.2019
17.04.2019
8.02.2019