Ali BAYRAMOĞLU
Öcalan’ın varlığı, Kürt hareketi bakımından savaş için nasıl bir tetikleyici güç idiyse, şu anda da Türkiye açısından barış için bir fırsat, hatta bir şanstır. Zira Öcalan; Irak’tan Suriye’ye, PKK’dan SDG’ye Kürt hareketinin tüm parçalarını yönlendirebilen bir iradeyi temsil ediyor.
Bu durum kanıtlarıyla ortada. 2013-2015 çözüm süreci buna bir örnekti. PKK’nın silah bırakma kararı, Türkiye’den tümüyle çekilmesi diğer bir örnek. Beğenin, beğenmeyin; kızın, kızmayın… Kürt cephesindeki siyasi iradenin gücü bu. Dahası, bu güç Kürtlere ve Kürt hareketine yeni bir perspektif veriyor. Yok olma, savaşma yerine dönüşme ve entegre olma perspektifi bu. Ortadoğu’nun mevcut koşullarında Kürtler için gerçekçi çıkışın; silah bırakarak, siyaset yoluyla yaşadıkları ülkelerin (Türkiye ve Suriye’nin) sistemine entegre olmalarını öngördüğünü, bunun mümkün ve kalıcı olmasının şartı olarak da o ülkelerin düzeninin bu entegrasyonu kuşatacak demokratik bir dönüşüm geçirmesi gerektiğini ifade ediyor. Bugüne kadar Öcalan’ın kamuoyuna ulaşan tüm açıklamalarının özeti bu.
Yaşanan çözüm sürecinin önünde üç kilit nokta vardı, hâlâ var.
İlki, yukarıda sayılan özelliklere ve güce sahip Öcalan’ın bu sürecin daha açık parçası kılınmasıdır. Meclis komisyonunun İmralı’ya gitmesi, bunun içerdiği simgesel ve fiilî durum bu konuda ilk adımdı. Atılan adım ve atılacak benzer adımlar, kim ne derse desin, ne kadar itiraz ederse etsin, yarar-zarar hesabı yaparsa yapsın, Türkiye’nin silahsız bir gelecek tasavvuru için değerliydi.
İkinci kilit nokta, Kürt hareketinin yıllar içinde Türkiye sınırları dışına taşıp Suriye’de örgütlenmesi, Suriye’de Kürtleri tetiklemesi hâli ve buna dair çözüm gerekleriydi. Bu hareketin sınır ötesi parçalarının ne olacağı ve ne yapacağı, çözüm sürecinin varlığı ve sağlığıyla eşdeğer bir durum. Türkiye bakımından da Kürt hareketi açısından da bir kırmızı çizgi. Bu konuda SDG’nin Suriye merkezi yapıyla entegre olması için arayışlar ve yol alınıyor. Ancak bu yol kısa; arayışlar hassas ve kırılgan. Yolu güçlendirecek, kuvvetlendirecek yöntem ve önerilere, en önemlisi iradeye ihtiyaç var. SDG’nin başındaki isim Mazlum Abdi şunları söylüyor: “Uygun bir yöntemle İmralı’nın görüşleri alındı, görüşlerimiz iletildi. Bazı konuları ancak İmralı çözebilir…” DEM Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları da dün İmralı görüşmesi için, “Öcalan, Kuzey Doğu Suriye özelinde çözüm sürecinin anahtarı olacak bir perspektifi ortaya koymuştur.” diyordu.
Açık olarak, bu kilit noktanın merkezinde de Öcalan bulunuyor. Ve bu nokta, barış için Kürt tarafının üzerine düşen temel ödevleri içeriyor: Silahı bırakmayı, siyasete ve entegrasyon önerilerine kapı açmayı ve buna göre Türkiye’yi de dikkate alarak yapılanmayı.
Üçüncü kilit nokta ise önce Kürt hareketi mensuplarının durumu, hukuku ve entegrasyonu; ardından Kürtlerin özsel taleplerinin demokratikleşme etrafında tatminiyle ilgilidir.
Bunlar ise devleti, iktidarı ve siyasi partileriyle Türkiye’nin; Türk siyasal sisteminin ödevleridir. Devlet ve iktidar şu ana kadar barış sürecine davet, Öcalan’la örgüt teması, komisyon kurulması, İmralı ziyareti ile üzerine düşenlerin ilk bölümünü yapmıştır. Ancak esas bölüm ikincisidir: dönüşme meselesidir.
Bunları sanırım, İmralı ziyaretine itiraz eden partiler ve kesimler rahatlıkla anlıyordur. Siyaset üstü demokratik yol budur. Ya yürürsünüz ya yürümezsiniz…
Buna karşın, onların son dönem tutum ve itirazlarını, Kürt sorununu Erdoğan ve AK Parti meselesine indirgeyip siyasileştirmelerini, anlamak pek mümkün değil.
Yazarlar
-
Taha AkyolSüreç nereye? 28.11.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖcalan ziyareti olmuş sayıyor mu? 28.11.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUBir ziyaretin ardından düşündüklerim 28.11.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuBorçları SDG mi ödeyecek? 28.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi (7): Simit 27.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUİmralı ziyaretiyle hangi noktaya geldik? 27.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezYeni Dünya Düzeni: Eski Eğilimler 27.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet AKAYCHP nereye koşuyor.... 27.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENAPO anıtı yontuluyor 27.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa Karaalioğluİmralı ziyareti, ‘çözüm süreci’ne sahiplik gerektiğini söylüyor 27.11.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanSuriye’deki PKK ne olacak? Bu kanaat önderleriyle işimiz çok zor… 27.11.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciKimse boşuna refah beklemesin 27.11.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraKodlar 26.11.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNÜç görüntü: Amerikan katarı püfleye püfleye ilerliyor 26.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANİlk adım Öcalan olunca süreç zorlanıyor 26.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanGizlice İmralı’ya gidildi ama daha turpun büyüğü heybede… 26.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit Akçayİlk yılında Trump yönetimi: Yeni sınıf ittifakları ve alternatifler 26.11.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞBir sistem bu kadar yanlış yaparsa kürtler ve aleviler zor durumdadır 26.11.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRİthal ette skandal bitmiyor: Sığırlar da hep aynı şirketten alınmış! 26.11.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRLİDER APO MU DEMİRTAŞ MI? 26.11.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUİmralı kararı bir semboldü! O kadar! 26.11.2025 Tüm Yazıları
-
Fikret BilaAK Parti çekingen 26.11.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasÖcalan ziyaretinin kilitlediği çözüm 25.11.2025 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTPrusias ad Hypium’den Akçakoca cezaevine… 25.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAİmralı’ya Gidiş; Tarihsel Bir Eşik ve Yeni Dönemin Habercisi... 25.11.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZYeni sürecin ilk büyük krizi: CHP’nin İmralı kararı 25.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEÖcalan artık masada 25.11.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilDevlet Bahçeli, MHP ve Kürt Sorunu: Çelişkiler, strateji ve olasılıklar 25.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞİBB İDDİANAMESİ… 24.11.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURÖrgütüne silah bıraktırırken Öcalan’ın “teröristbaşı” olduğunu hatırlayanlar…. 24.11.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGEİmralı konusu 24.11.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRTürkiye’nin toplumsal trendleri: Eriyen orta sınıf, sosyal gettolar, anlık tatmin ekonomisi ve gelec 24.11.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçCHP'ye haksızlık ediliyor 23.11.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal CANİmralı ziyareti fırtınası 23.11.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan TuğalSosyalist stratejiye dair hayati tartışmalar 23.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ali TürerÇÖZÜM, BARIŞ VE KARDEŞLİK GETİRECEK Mİ? 23.11.2025 Tüm Yazıları
-
Hikmet MUTİCHP modernizmi ve faşizmi... 23.11.2025 Tüm Yazıları






































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
22.11.2025
20.11.2025
15.11.2025
13.11.2025
8.11.2025
6.11.2025
1.11.2025
30.10.2025
25.10.2025
23.10.2025