Mümtazer TÜRKÖNE
13 yıl önce, 2002 seçim kampanyasında olsaydı Erdoğan’ın Siirt’teki konuşması AK Parti’den Millî İttifak’a (Saadet-Büyük Birlik İttifakı) oy kaymasını durdurabilirdi.
Artık ezberlediğimize göre, bu hafta içinde Orta Anadolu’dan MHP’ye oy kaymasını engellemek için Vatan-Millet-Sakarya edebiyatına hız vermesinin de pek faydası olmayacağını söyleyebiliriz. Erdoğan’ın seçim kampanyası iyi gidiyor; oy pusulasında adı yazmadığı için, kaybeden AK Parti oluyor.
Davutoğlu’nun seçim karargahındaki kurmayların, Erdoğan’ın her konuşmasında yolmaktan ne saçları, ne sakalları kalıyordur. İçlerinden geçen tek dilek “sussa, sadece sussa, hiç konuşmasa” olmalı. Kim evet kim, din ve inanç eksenli bir bölünmeyi ve çatışmayı, Ana Muhalefet liderine “kitapsız” ve “kafir” göndermesi ile körükleyen bir liderliğin peşinden gider? Hele kaos ve istikrarsızlık endişesi ile her şeye rağmen AK Parti’de ısrar eden seçmen, Siirt’teki buram buram din istismarı ve kışkırtma kokan konuşmayı dinledikten sonra çareyi nerede arar?
Bir varlığın en güçlü yanı, aynı zamanda onun yokoluşunu içinde barındırır. 8 santimden uzun olan köpek dişleri aslanları, hayvanlar aleminin en güçlü yaratığına dönüştürür. Kemikleri kütür kütür parçalayan bu dişlere karşı koyacak canlı yoktur; ancak aslanların genel ölüm sebebi de dişleridir. Bu çelik gibi dişler kırılır veya çürürse geriye aslanlığa dair hiçbir emare kalmaz.
AK Parti bugün dişleri sökülmüş bir aslana benziyor. Ses fena değil, ellerinin altındaki namütenahi medya gücü kedi miyavlamasını bile ürkütücü bir kükremeye dönüştürmek için yeterli. Cüsse ve heybet derseniz, 13 yılın getirdiği azamet bir anda kaybolmuyor. Peki ya gücünü sürdürmek için elzem olan o keskin-parçalayıcı dişler? Erdoğan’ın kişisel seçim kampanyası, Davutoğlu’nun ve AK Parti’nin kurumsal kampanyasını dişleri sökülmüş bir aslanın kükremesine çeviriyor.
Cumhurbaşkanlığı korunaklı ve itibarlı bir makam. Ana Muhalefet liderine Erdoğan’ın ettiği “kitapsız” lafını Davutoğlu etse ortalığı yıkacak bir tartışma heyecanla izlenebilir. Erdoğan edince, en tavizsiz AK Partilinin bile gönlünü burkan bir “delikanlılık sorunu” zuhur ediyor. Erdoğan cumhurbaşkanı olmasaydı bu söz, onca yıpranmışlığa rağmen teraziye çıkardı. Şimdi AK Parti’nin kayıp hanesine yazılıyor.
Tiyatro-sinema gibi gösteri sanatlarında “rol çalma” denilen şeyi, bugün Erdoğan Davutoğlu’na yapıyor. Yardımcı oyuncu, şöhretini ve oyunculuk yeteneklerini abartarak “esas oğlan”ın hem rolünü çalıyor hem de yıldızını söndürüyor. Havuz medyası ile iktidara boyun eğen Merkez Medya Erdoğan’ın izin verdiği ölçüde seçime giren AK Parti’ye ve onun liderine yer ayırabiliyor. Asıl oyuncu rolünü oynayamıyor. En fenası hikâye akmıyor, gösteri sevimsiz ve itici bir hale geliyor. İzlenme oranı, yani oy tabanı hızla azalıyor. Erdoğan kişisel seçim kampanyası ile AK Parti’nin oy tabanını hızla eritiyor.
Erdoğan’ın başkanlık sistemi ısrarı ve seçimi başkanlığa geçmek için bir referanduma dönüştürme çabası tek başına bu paradoksun sebebi değil. Korunaklı ve itibarlı görünen cumhurbaşkanlığı makamının kendisi, AK Parti için büyük bir dezavantaj. Demokratik rekabetin sandığa giderken eşit ve adil şartlarda yürümesi şart. Bu şart sadece partiler arasında geçerli değil, sandığa giden seçmenin de önceliklerinden birisi. Cumhurbaşkanı’nın anayasal konumunu seçimin eşit ve adil rekabet ortamını zedeleyecek şekilde kullanması, doğrudan AK Parti’nin zaafına dönüşüyor. Aslan kükrüyor, ama bir işe yaramıyor. Erdoğan’ın önüne çıkan her fırsatı kullanarak seçim üzerinde oluşturduğu hegemonya AK Parti’yi kaçınılmaz bir seçim hezimetine sürüklüyor.
Erdoğan’ın kampanyası her zaman olduğu gibi iddialı ve sürükleyici. Gündem oluşturacak tartışmalar başlatmakta ne konu ne de cesaret sıkıntısı var. Sadece bu çaba AK Parti’ye değil, muhalefete yarıyor; koalisyonların bile bugünkü kaos ortamından daha hayırlı olduğunu kanıtlıyor.
Muhalefet Erdoğan’ın bu bereketli seçim kampanyasından çok besleniyor.
Yazarlar
-
Yıldıray OĞURSessizlik neden en büyük tehdittir? 25.06.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanFatih Altaylı’yı hapse atacağız diye hukuku dibine kadar zorladılar 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEDış Cephe ateş altında iken İç Cephe ne durumda? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciHer şey yolunda ise bu fahiş faiz nedir? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUSaldırılarla İran’a ‘‘Ölümlerden ölüm beğen’’ denildi 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Alper GÖRMÜŞDoğru, ülke güvenliği demokrasisiz de sağlanabilir fakat bunu durmaksızın tekrarlamakta bir sorun va 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Y. YılmazFıkra gibi ülke ama gel de gül! 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA"Masada Milyonlar Var;"Barış, Özgürlük ve Demokratik Toplum İçin Örgütlenmeliyiz 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNİran'ın zor seçimi: Topyekûn savaş ya da taksitle ölüm 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan AKTAŞTahran bir kez daha bombalanırken 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan ÖzkanWashington’un İran takıntısının şifreleri 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRİDAMCI İRAN, SOYKIRIMCI İSRAİL DEVLETİ Mİ? 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞUCUBE SİSTEM CEHENNEMİ… 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluYeryüzü artık bir Vahşi Batı… 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇSavaşın meşruiyeti ve ahlaki üstünlük meselesi 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AKSAYRusya, Suriye’den sonra İran’ı da kaybedebilir 22.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUKürt meselesinde CHP’nin yakın dönem öyküsü 21.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hasan Bülent KAHRAMANTürkiye için bir fırsat: CHP’de yeni kuşak siyaseti 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuÖcalan İsrail için ne dedi? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERZeytin ağaçları ve şirketokrasi 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: Neo-Mussoli’nin “Havuz Medyası” 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunDevlet “devletimiz” olur mu? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİBahçeli'ye muhalefet ikna oldu da ortağı olmadı mı? 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUYeni milliyetçilik ve Öcalan 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRNihai hedef Türkiye mi? 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünOyun içinde oyun… 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçaySıcak yaz 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cansu ÇamlıbelCHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın: CHP anayasa değişikliği masasına oturmayacak, öyle bir komisy 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKTürkiye ne yapmalı? 17.06.2025 Tüm Yazıları
-
Aydın SelcenDemokrasiye giderken cumhuriyetten olmak 17.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİModern katil 17.06.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRMHP’nin yeni anayasa hamlesi, köklü bir rejim düzenlemesini mi işaret ediyor? CHP ne yapmalı? 16.06.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGEDaha kötüsü her zaman mümkün 16.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENBaas’tan ve İslamcılıktan Sonra 15.06.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞSiyasetin (ve biraz da ceplerin) finansmanı, yasalar, AKP ve CHP 15.06.2025 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUNÖzgür Özel’in İmtihanı 15.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali TürerBOŞ UMUT, SONU HÜSRAN 12.06.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolHer 4 liranın 3’ü faize! 11.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENAKP ahlâkî üstünlük mü kazandı? 10.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mahfi Egilmezİnsanlar Olmayan Parasını Nerelere Harcıyor? 9.06.2025 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKBarış süreci için en büyük tehlike nasıl Türkiye’nin iç barışının bozulması oldu? 9.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞBir anayasa inşa süreci deneyimi: Yeni Anayasa Platformu (YAP) 4.06.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçEşitlik korkusu ve 12 Eylül darbesinin büyük zaferi 4.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanYerli-milli Kur’an meali AK Parti’ye nasip olacak! 2.06.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraSokak 29.05.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasErken seçim en geç ne zaman? 29.05.2025 Tüm Yazıları
-
Umur TALUSizin en sevdiğiniz tahakküm hangisi! 27.05.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal CANSiyasi gündem notları: Üç süreç nerede kesişir veya nerede kopar? 27.05.2025 Tüm Yazıları
-
Taner AKÇAMRuşen Çakır’ın Abdurrahim Semavi ile Kürt açılımı görüşmesi 27.05.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
21.06.2025
17.06.2025
1.06.2025
27.05.2025
23.05.2025
13.05.2025
12.05.2025
6.05.2025
5.05.2025
5.05.2025