Güldalı COŞKUN
Referandumla kabul edilen yeni sistemi, bir erken seçim kararıyla, şimdi de fiili olarak uygulamaya başlayacağız.
AK Parti’nin, mevcut durumda ne seçimi kaybetme kaygısı gibi bir sorunu ne de onu zorlayacak bir durum vardı. Tam tersi, onun lehineydi.
Bir kitle partisi olan AK Parti ve lideri, sistemin sıkıntılarını en çok yaşayan iktidarlardan biri oldu. Zira, gerçekten bir şeyler yapmak isteyenlerin, ancak fark edeceği sıkıntılardı bunlar.
Bürokratik engeller, hantal yapı, köhneleşmiş zihniyetle zar zor buraya kadar gelindi. Demokrasinin yerleşmesinin önünde direnen bu alışkanlıklar ve vesayet hamilerinin en korktukları şey alıştıkları düzenin değişmesiydi.
Çünkü o düzende, daima iktidarda kalabileceklerdi. Görünen iktidara gerçekte hiç talip olmadılar. Seçimleri defalarca kaybetmelerine rağmen, bulundukları çizgiden bir milim kaymadılar. Sistem de onların değişmelerini zorlamıyordu.
Hani, “Tek adam” zırvaları var ya, yapılan da bir yansıtmadan öte değil, zira asıl tek adam sistemi, yıllardır onların dayattıkları sistemdi. Görünürde bir demokrasi varken, iktidar küçük bir mutlu azınlık yarattı.
İşte şimdi, iktidarın ellerinden tamamen alınıp artık, farklı kitlelerin eline geçmesinden rahatsızlar. Bunu maskelemek için de günlük sığ polemiklerle kafa bulandırmaya çalışıyorlar.
Ayrıca, Erdoğan’ı takıntı yapmakta haklılar! Çünkü, ilk kez onların maskelerini yırtan, güçlü ve arkasında kitle desteği olan bir siyasetçi var. Vesayet araçlarını da etkisizleştirmeye çalışıp, çeşit çeşit entrikalarıyla dişe dişe mücadeleyi gözü aldığı için, nefret etmekte haklılar.
Büyük resimde yaşanan budur! Fiili olarak uygulamasına geçeceğimiz sistemle, belli bir sınıf, zümre, inanç ya da ideolojinin tek başına iktidar şansı olmayacak. İşte mesele tam da böyle.
Yüzde 50 almak demek, farklı kimlik, inanç ve yaşam tarzına sahip insanların tümünden oy almak demek. Sırf bu yüzden bile, ülkemiz için en ideal sistem olduğunu düşünüyorum.
Çarşaf gibi parti listeleri var. Bunu demokrasi ile açıklamak, her konuda olduğu gibi onu da istismar etmektir. Küçük olsun, benim olsun şark kurnazlığı, birbirinin ayağına basmalar, hayatın ve gerçeklerin çok gerisinde olan birçok tabela partisi var!
Çoğunun ne ülkeye ne de kendilerine faydası var. Bir STK olarak bile etkili olamıyorlar. Kalıplaşmış, sığ ideolojik bakışlar, ergence hayaller, terör ve şiddetten medet ummalar vs….
Bu arada hâlâ ana muhalefetin adayı, yazdığım saatlerde açıklanmamıştı. Kaç yıldır muhalefette ve hâlâ hazır değil. Değil çünkü, bu sistemde mevcut haliyle şansı olmadığını biliyor. Zaten itiraf ediyor.
“Ekonomi bilen, herkesi kucaklayan…” diye ifade ederken, “Bizim içimizde, böyle biri yok, ” demek istiyor. Peki kitlesi, vekilleri, PM üyeleri, akademisyenleri, aydınları, gazetecileri ne yapıyor! Hiç! Oturup, CHP’li olmayan sağda siyaset yapmış CHP adayını bulma yarışındalar.
Arkadaş bir kişi bile sormaz mı, “Sen nesin, niye varsın”. Tam tersi, 5 yaşında çocuk zekasıyla, “Neden herkes bunu soruyor?” diyebiliyorlar. Çünkü, iktidara talip olduğunun farkında değil. Tek dert, Erdoğan’ı devirmek. Sonra! İşte orası meçhul.
Güya, demokrat, aydın ve akademik kariyeri olan köşe yazarlarına bakıyorum; onlar da aynı dili kullanıyor. CHP’ye aday arıyor, İYİ Parti’ye HDP için sorun çıkarma diyor, hatta biri, Mehmet Ağar bile, “Dağda silah yerine ovada siyaset” dedi diye örnek veriyor.
Şimdiden sistem işe yaramış görünüyor! İttifakları, zorunlu kılarak ortak paydada buluşmayı ve dar ideolojik kalıpları aşmayı öğretiyor.
Çalışanın, üretenin ve toplumun tüm kesimlerinin ihtiyaçlarını dikkate alanların kazanacağı bu sistemde, lafla peynir gemisi yürütenlerin şansı olmayacak.
Yazarlar
-
Yıldıray OĞURSessizlik neden en büyük tehdittir? 25.06.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciHer şey yolunda ise bu fahiş faiz nedir? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUSaldırılarla İran’a ‘‘Ölümlerden ölüm beğen’’ denildi 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanFatih Altaylı’yı hapse atacağız diye hukuku dibine kadar zorladılar 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEDış Cephe ateş altında iken İç Cephe ne durumda? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA"Masada Milyonlar Var;"Barış, Özgürlük ve Demokratik Toplum İçin Örgütlenmeliyiz 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Alper GÖRMÜŞDoğru, ülke güvenliği demokrasisiz de sağlanabilir fakat bunu durmaksızın tekrarlamakta bir sorun va 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan AKTAŞTahran bir kez daha bombalanırken 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluYeryüzü artık bir Vahşi Batı… 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇSavaşın meşruiyeti ve ahlaki üstünlük meselesi 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRİDAMCI İRAN, SOYKIRIMCI İSRAİL DEVLETİ Mİ? 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞUCUBE SİSTEM CEHENNEMİ… 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNİran'ın zor seçimi: Topyekûn savaş ya da taksitle ölüm 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan ÖzkanWashington’un İran takıntısının şifreleri 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Y. YılmazFıkra gibi ülke ama gel de gül! 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AKSAYRusya, Suriye’den sonra İran’ı da kaybedebilir 22.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUKürt meselesinde CHP’nin yakın dönem öyküsü 21.06.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuÖcalan İsrail için ne dedi? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERZeytin ağaçları ve şirketokrasi 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: Neo-Mussoli’nin “Havuz Medyası” 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunDevlet “devletimiz” olur mu? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hasan Bülent KAHRAMANTürkiye için bir fırsat: CHP’de yeni kuşak siyaseti 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUYeni milliyetçilik ve Öcalan 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİBahçeli'ye muhalefet ikna oldu da ortağı olmadı mı? 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünOyun içinde oyun… 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçaySıcak yaz 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRNihai hedef Türkiye mi? 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cansu ÇamlıbelCHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın: CHP anayasa değişikliği masasına oturmayacak, öyle bir komisy 18.06.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
24.06.2018
3.02.2018
27.05.2018
21.05.2018
14.05.2018
29.04.2018
23.04.2018
15.04.2018
9.02.2018
2.02.2018