Alper GÖRMÜŞ
Salı günü, Türkiye siyasi kültürünün (özellikle de muhalefet kültürünün) bir parçasını oluşturduğunu düşündüğüm bir davranış modelini ele almıştım...
“Kendi gayretinin başarısına (semeresine) küsmek” diye tanımladığım bu davranış modelinde, yıllar boyunca belirli siyasi taleplerle zorlu mücadeleler yürüten siyasi hareketler, o taleplerin siyasi iktidarlarca kabul görmesinden itibaren onlardan soğumaya başlıyorlardı.
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi MYK üyesi Ferdan Ergut, son demokratikleşme paketi karşısında sol’un böyle davrandığını savunmuş, bana da ilham kaynağı olmuştu.
Hatırlayacaksınız, ben de, demokratikleşme paketindeki bazı maddeler için uzun yıllardır etkili bir mücadele yürüten bazı liberallerin paket karşısındaki yok sayıcı, önemsizleştirici, küçümseyici tavırlarının aynı davranış modelinin bir başka vechesini oluşturduğunu savunmuştum.
Bugünkü yazıda, siyasetteki bu “ebelik ettiği çocuğu inkâr etme” tutumunun altında nasıl bir ruh halinin yattığını irdelemeye çalışacağımı söylemiştim… Şimdi sıra ona geldi.
***
Ferdan Ergut, sol’daki bu ruh halini önceleri sol’un iktidarı görme biçimiyle (iktidar değerlendirmesiyle) açıkladığını, fakat bir süredir bu hali bizzat sol’un kendi kendisini görme, kendi kendisini algılama biçimiyle açıklamaya çalışmanın daha doğru olabileceğini düşünmeye başladığını yazıyor.
Ergut’un artık yetersiz bulduğu açıklama tarzı, “marazi” dediği bir muhalefet biçiminde ifadesini buluyor. O da şu:
“(…) Bu iktidarın yaptığı hiçbir şeyi onaylayan pozisyonda olamayız; her ne yaparsa yapsın direnmeli; direnmenin mantıksız olacağı durumlar ortaya çıktığında da -en son paket meselesindeki gibi- olup bitenin aslında iktidarın göz boyamasından ibaret olduğunu halka anlatmalıyız.”
Ergut, “daha açıklayıcı” dediği yeni önermesini ise sol’u derin bir biçimde etkisi altına aldığını düşündüğü “yenilgici zihniyet”e dayandırıyor. Ergut’a göre, “hiçbir ciddi başarı hikâyesi olmayan” sol bu nedenle çok derin bir özgüvensizlik peydahlamıştı ve “özgüveni bu kadar düşük bir politik öznenin akıp giden hayata müdahale etmesine imkân (yok)”tu.
Ergut’a göre, bu derin özgüvensizlik “söylenen ama söylemeyen”, “olur’ları değil olmaz’ları söyleyen” bir sol “siyaset” üretiyordu.
***
Sol’daki, kendi başarısını bile sahiplenmemeye varan “sonuna kadar negatif muhalefet” tarzının Ferdan Ergut’un işaret ettiği “özgüvensizlik”le bağlantılı olduğuna ben de inanıyorum. Fakat Ergut’a, bir önceki önermesini de o kadar kolayına harcamamasını tavsiye ediyorum; o da çok şeyi açıklıyor.
Hatırlayın, 3 Kasım 2002 seçimlerinden hemen sonra planlanan ve yıllar sonra açığa çıkartılan darbe girişimleri, bazı kesimlerde “daha programı bile açıklanmamış hükümete karşı darbe mi planlanırmış” mugalatalarına yol açmıştı.
Oysa biz biliyoruz ki, darbe planları hükümetin yapıp ettikleriyle değil, kimliğiyle ilgiliydi.
Türkiye’de seçim gününden itibaren iktidarda bir “düşman”ın oturduğuna, dolayısıyla da iktidarın (“düşman”ın) her yaptığına karşı çıkılması gerektiğine inanan milyonlarca insan var. (“Düşman”ın bazı uygulamalarının “iyi” olduğu düşünülebilir mi?)
Başlangıçta sosyalist sol bu çizgiye dahil değildi, sonradan eklemlendi ve adım adım bugünkü “kategorik ret”çi noktasına geldi.
Perşembe günü, bu hikâyenin başlangıç ve olgunlaşma safhalarını hatırlatan son bir yazı daha kaleme alacağım.
Yazarlar
-
Erol KATIRCIOĞLUÖcalan’ın mektubu üzerine bazı gözlemler 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraKaçıncı CHP? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERHarakiri Bütçesi 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan’ın ötesi… 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Berrin Sönmezİktidar politikası ters mi tepiyor, tersine mi işletiliyor? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANİktidarın ağzındaki bakla!... 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENGüney Amerika’da büyüyen gölge 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRLaleli Çamaşırhanesi -3- Videoya çektiler: ‘Cırt’ sesi geldikçe bağırıyor! “Maşallah, Maşallah!..” 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENKürt Sorunu 2.0’a Hazır mıyız? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBüyük sorunları çözememe serisi bu kez bitecek mi? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİKandil’in polemikçisi şampanya sosyalistlerine karşı 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEABD, Suriye için neye karar verdi? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALEş Şara’dan yeni bir Esad çıkarmak mı? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRBu durumda AİHM yetkilileri de Trump’tan yardım istesin… 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞEntelektüel üretimin kaybı-Rejimin vesayeti-Siyasetin iflası 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAKANBahis oynayan bakan kim?.. CASUS KİM?.. 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrta sınıf nereye gitti? 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuCeylanpınar cinayeti… 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUSeçime henüz vakit varken sandık hesabı 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAmerika çökmekte olan bir uygarlık mı? 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolAK Partili bir okurla sohbet 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZÖzel’in bütçe konuşmasında sürece dair mesajları 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciEn büyük tehlike NÜFUS yokluğu 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilTürkiye neden sanayileşemiyor: Sermayenin, güvenin ve kurumların zayıflığı öyküsü 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAJohn Holloway ; Abdullah Öcalan’ın Kuramı Devrim İhtimali Fikrini Yeniden Düşünülür Hale Getiriyor! 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇHakim sınıfın iki zümresi 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENFeti Yıldız kime sesleniyor? 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTElveda Lenin ve Düzce Belediyesi… 10.12.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSuriye bir kere daha çözümü bozabilir mi? 10.12.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan TuğalHay'at Tahrir el-Şam'ın Evrimi ve Suriye'nin Geleceği 9.12.2025 Tüm Yazıları
-
Selva DemiralpHissedilemeyen büyümenin anatomisi 9.12.2025 Tüm Yazıları
































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
21.07.2025
14.07.2025
23.06.2025
19.06.2025
17.06.2025
8.06.2025
1.06.2025
11.05.2025
8.05.2025
4.05.2025