Vahap COŞKUN
DEM Parti’nin Diyarbakır’da düzenlediği Newroz kutlaması coşkulu geçti. Her yaştan binlerce insan, yağışlı havaya rağmen geleneksel kıyafetlerini giyerek kutlamaların yapıldığı alana akın etti. Güvenlik önlemleri yoğundu; kutlamaya katılanlar altı farklı kapıdan ve iki kontrol noktasından geçerek alana girebildiler. Çok şükür, etkinlikte herhangi kötü bir hadise olmadı, Newroz’un ruhuna uygun olarak bayram tadında bir gün yaşandı.
Diyarbakır Newroz’unda gözler Leyla Zana’nın üzerindeydi. En çok onun ne mesaj vereceği merak ediliyordu. 2016’dan beri girdiği konuşma orucuna iki ay önce yaptığı bir söyleşiyle son veren Zana, uzun bir süreden beri ilk defa Diyarbakır’da geniş burada kitle ile buluştu. Newroz sahasına DEM Parti Eşgenel Başkanı Tuncer Bakırhan ve Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan ile birlikte gelen Zana’nın konuşmasında öne çıkan üç konu vardı:
İlki, Kürtlerin birlikteliğiydi. Zana, Kürt kimliğinin ve Kürtlerin mücadele tarihinin önde gelen isimlerini tek tek andı. Exmedê Hanê’den Şeyh Said’e, Seyyid Rıza’dan Saidi Kurdi’ye bütün bu isimlere minnettar olduklarını belirtti. Bu bağlamda bilhassa Mele Mustafa Barzani’ye yaptığı vurgu son derece mühimdi. Zira KDP ile PKK arasında iplerin gerildiği bir ortamda Zana, kendilerinin Kürtlük hissiyatını ilk olarak Mele Mustafa Barzani’nin mücadelesiyle tattıklarını hatırlattı ve bu mücadelenin Öcalan ile ivme kazandığını vurguladı.
İkincisi, yerel seçimlere ilişkindi. Zana’ya göre; Türkiye’de Kürtlerin baskı altında tutulmalarının en önemli nedeni, bu baskının failleri olan partilere Kürtlerin destek vermesiydi. AK Parti, CHP ve MHP gibi partiler, Kürtlerden aldıkları oyu Kürtlerin bu baskı siyasetine verdikleri bir rıza şeklinde yorumluyorlardı. O nedenle, Kürtler bu partiden uzak durmalı ve iradelerini kendileri için kullanmalıydı. Seçimden sonra barışın yolu da ancak böyle açılabilirdi.
Bu ifadeler 2019 seçimleri öncesi Öcalan’ın HDP’ye yaptığı “tarafsız kalın” çağrısıyla aynı manayı taşıyor. 2019’da Öcalan’ın HDP’lilere dediğini 2024’te Zana DEM Partililere diyor. Yani onlara kendi gündemlerine odaklanmalarını ve kendileri dışındaki partilerin kazanması veya kaybetmesiyle alakadar olmamalarını salık veriyor. Bu söylemin, özellikle seçim yarışının nefes nefese sürdüğü büyükşehirlerde DEM Partililerden oy beklentisi olan CHP’yi kızdıracağına ve rahatsız edeceğine şüphe yok.
Üçüncüsü, çözüm süreciydi. PKK ilk ateşkesini 1993’te Özal’ın cumhurbaşkanlığı döneminde ilan etmişti. Öcalan’ın barışın yolunu ve metotlarını ilk kez 1993’te konuşmaya başladığını söyleyen Zana, kendisini dinleyen büyük kalabalığa, tek kelime ile cevap vermesini isteyerek “Öcalan’ın bir daha bu yolu açmasına hazır mısınız?” diye bir soru yöneltti. Kitleden “Evet” yanıtını alınca da memnuniyetini dile getirdi.
Zana’nın gerek Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan ile alana el ele girerek verdiği fotoğraf ve gerek konuşmasındaki tonlama, mesajın ve sorunun asıl sahibinin Öcalan olduğunu ima eder gibiydi. Sanki Zana aracılık yapmış ama suali Öcalan sormuştu. Zana’dan sonra konuşan Bakırhan, Öcalan’ın çözümü çerçevesini desteklediklerini açıkladı. Öcalan’a diğer muhatapların –devletin ve Kandil’in- nasıl karşılık vereceklerini ise zamanla göreceğiz. Ama bugün Newroz’da alana Öcalan’ın damgasını vurduğunu söyleyebiliriz.
Yazarlar
-
Gökhan BACIKErken Cumhuriyet dönemi eleştirileri: Revizyonizm mi, Türk usülü “woke” mu? 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciOkudukça yoksullaşan bir ülkeyiz 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ocaktan2026’da deliler çağına karşı bir umut ışığı yanar mı? 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİVicdansız senenin kelimesi dijital vicdanmış 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA2026’ya Girerken; Barış, Demokratik Toplum ve Enternasyonal Özgürlük Yürüyüşü... 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolKara bir yıl 2025 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEBölücüler ve Ülkücüler 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünGemini’ye göre 2026’da Türkiye… 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURHavf ve reca arasında yeni bir yıla... 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNAfrika Boynuzu’ndaki oyun: İsrail kime şah çekti? 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENNasıl anılmak isterdiniz? 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZTürkiye’ye özgü sürecin muhasebesi 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUÇözüm için mücadele demokrasi için mücadeledir 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORU2026: Beklentiler, beklentiler… 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
KEMAL GÖKTAŞBarış Akademisyenleri'nin göreve iadesine istinaf engeli: Daire, Danıştay kararına direndi 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞUlus devlet, milli egemenlik, çevre, insan hakları, uyuşturucu ve Venezuela 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇER23 yılın en kötüsü 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçLeyla Zana ve Gözde Şeker ne yaptı? 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRTürkiye'de davaların portresine kısa bir bakış: Hâlâ en güçlü ortak talep neden adalet? 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞYENİ YILDA DA KURU EKMEK BİZİ BEKLİYOR… 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRUyuşturucu dosyasındaki sürpriz isim! "Cumhurbaşkanımızın tensipleri ile…" 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTBir fotoğraf karesinden çok daha ötesi... 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANİktidar medyası infilak etti 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal CAN2025 giderken 28.12.2025 Tüm Yazıları
-
Abdulmenaf KIRAN11. YARGI PAKETİ, YENİ ADALETSİZLİK VE EŞİTSİZLİKLER YARATTI 28.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALRTÜK ve basın özgürlüğüne geçit yok… 28.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENRaporların Gösterdiği 28.12.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraYılın Kelimesi 27.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUÜlke siyasetin neresinde, hangi evresinde? 27.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet İlhanKararsızlığın Erdemi: Kesinliğin Gölgesinde Düşünmek 27.12.2025 Tüm Yazıları































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
28.10.2025
8.09.2025
3.09.2025
27.08.2025
23.08.2025
19.08.2025
14.08.2025
5.08.2025
29.07.2025
22.07.2025