Nevzat CİNGİRT
Mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilen Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ın basına sızan savcılık ifadesi, yıllardır tartışmalara yol açan denetimsiz belediye şirketlerinin suça nasıl bulaştığını göstermesi açısından ibretlik bir vesikadır.
CHP’li Beşiktaş Belediyesi ve çok büyük bir oy oranı ile seçilen Rıza Akpolat’ın hedef alınmasında siyasi bir hesap olabilir, var, ve öyle de görünüyor.
Seçilmiş belediye başkanlarına yönelik kayyum uygulamaları ve belediye başkanlarının tutuklanması hukuksuzdur. Göründüğü kadarıyla, önümüzdeki yıllarda yapılacak seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı olması beklenen Ekrem İmamoğlu’nun önünü kesmeye yönelik bir operasyonun adımlarından biri olarak da değerlendirilebilir…
Bu yazının konusu kimin cumhurbaşkanı olacağı değil.
Derdimiz, hiç kimseye hesap vermeyen BİT’ler…
Aşağıda detaylı olarak açıklayacağımız üzere, hangi partiden olursa olsun – CHP, MHP, AK Parti, DEM… fark etmez – belediyelerde şirketler üzerinde bir soygun, bir yağma ve suç düzeni kurulmuş durumdadır.
5 yıldır, 10 yıldır Sayıştay denetçisi girmemiş belediyeler bulunmaktadır bu ülkede…
Belediye meclislerinin denetiminden uzak Belediye İktisadi İşletmeleri BİT’ler vardır bu ülkede.
İster küçük şehir, ister büyükşehir olsun, belediye iktisadi işletmeleri (BİT’ler) bu suç düzeninin üzerini örtmenin kılıfı olmuştur. İştirakler, şirketler, yöneticiler, ihaleler ve yolsuzluklar, memleketin her santimetrekaresinde diz boyu…
Denetimsizliğin belediyeleri nasıl çürüttüğünü ve vatandaşın parasının nasıl çarçur edildiğini, Rıza Akpolat’ın basına sızan savcılık ifadesi ile alıntıladığım kısa bölümde açıkça göreceksiniz.
Kimin hangi partiden belediye başkanı olduğunu bir an için kenara bırakın.
Gazeteci Yiğit Günay’ın basına servis ettiği Akpolat’ın ifadesi, bu düzenin nasıl yağma, soygun ve talana zemin hazırladığını çırılçıplak ortaya koyuyor.
**
Önce kısaca, ne olduğunu anlayalım. Beşiktaş Belediyesi’ne ait Beltaş adlı bir şirket bulunmaktadır. Vatandaşın da yakından bildiği, kafeler ve kültür merkezleri işleten bir yapıdır. 3 Temmuz 2024’te Beltaş’ın yönetim kuruluna Ahmet Aktaş atanmıştır. Aktaş yönetime girdikten sonra, ilk iki günde Ortaköy ve Rumeli Hisarı’ndaki şirketin taşınmazları, ne ilan ne de yönetim kurulu kararı olmadan satışa çıkarılmıştır.
İlan yok ama davet usulü ihale vardır. Artık nasıl haberleri olduysa, dört firma davet edilmiştir ve Beltaş yöneticisi Önder Gedik’ten teknik şartnameyi elden almışlardır. Sonuçta ihaleyi kazanan firma Aziz İhsan Aktaş’ınki çıkmıştır, ancak savcılık, diğer firmaların da Aktaş’la irtibatlı olduğunu ortaya koymuştur.
Bedeller tutmuyor, kurlar bile tutmuyor. Dolar cinsinden yazdıklarıyla TL cinsinden yazdıkları tutmuyor. Ödeme tarihleri tutmuyor. Hiçbir şey tutmuyor.
Ancak Aktaş’ın şirketleri çok tutuyor. Akpolat 2019’da Beşiktaş Belediye Başkanı oluyor, 2020’den itibaren Aktaş’ın şirketleri belediyeden tam 18 ihale alıyor.
Savcılık soruyor, Akpolat her seferinde “bilgim yok” diyor. Altı sayfalık sorgu tutanağının neredeyse tamamı, Akpolat’ın “ben bilmem” yanıtlarını taşıyor. “Çünkü,” diyor Akpolat Beltaş’ı kastederek, “Orası şirket, kendi yönetim kurulu var, kararlarını kendileri alırlar.”
Savcılık “Peki,” diyor, “Belediyeye işe alımlardan da mı haberiniz olmaz?” Çünkü Diyarbakır Bağlar Belediyesi’nin AKP’li eski Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu da altı ay önce tutuklanmış, yine Aziz İhsan Aktaş’la iş çevirmekten… Sonra Bağlar Belediyesi’nde çalışan Ferhat Tutşi ismindeki şahıs, pat diye Beşiktaş Belediyesi’nde Fen İşleri Müdürü yapılmış. Leyla Türkyaşar var, kocası Aktaş’ın şirketinde çalışıyor, Leyla Hanım da Beşiktaş Belediyesi’nde işe alınıyor.
Akpolat’a soruluyor, “İlgili birimler karar verir, ben önüme geleni imzalarım” diyor.
Yalnız, savcılık, bu kez başka bir noktaya işaret ediyor. Rıza Akpolat’ın kendisi inşaatçıdır, Emza Akaryakıt adında bir şirketi vardır. Emza’ya ait birtakım araçlar, 2024 yazında, Aziz İhsan Aktaş’a ait firmalara satılmaktadır. Arabaların değeri, niyeyse her satışta giderek düşmektedir. Akpolat’ın şirketi satış dehasıdır, araçları her seferinde piyasa değerinin çok üstünde bedellere satmayı başarmaktadır.
Akpolat, “Şirkette yetkili kişi müdürümdür, ben araç satın dedim, kime sattığını bilmiyorum” diyor.
Yani, Beşiktaş Belediyesi’nin iştirakine ait mallar satılıyor, Akpolat’ın haberi yok. Belediyeye müdür alınıyor, Akpolat’ın haberi yok. Kendi şirketinden belediyenin bütün ihalelerini kapan şirkete araç satılıyor, Akpolat’ın haberi yok.
Beşiktaş halkının oy verip “Gel, kamu adına, kamu idaresinin başına geç” dediği adamın hiçbir şeyden haberi yok!
Oy verdiğiniz partiyi bir kenara bırakın, büyük, küçük, il, ilçe, belde fark etmez. Sadece yaşadığınız şehre odaklanın, elinizi vicdanınıza koyun ve yaşadığınız şehre bakın; Türkiye’de bu durumda olan tek belediye Beşiktaş mıdır? Elbette hayır.
Kamuoyunun, şu çok basit sorunun yanıtını düşünmesi lazım: Niye belediyelerin şirketleri var?
Ve neden halka hesap vermiyorlar?
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTOysa Her Şey Çok Farklı Olabilirdi… 10.10.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuTürkiye neden bu kadar siyasi? 10.10.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİTrump Nobel'i alıp barıştan kaçarsa 10.10.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZYeni çözüm sürecinde bazı işaretler 10.10.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENYargıda “Kin” motivasyonu 10.10.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUUyuşturucu kullanımı ortaokullara kadar indiyse… 10.10.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolTutuklama tutkusu 10.10.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciBorsada vurgun nasıl yapılır? 10.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAÖzgür Önderlikten , Özgür Topluma; 9 Ekim Komplosuna Karşı Halkların Demokratik Direnişi... 9.10.2025 Tüm Yazıları
-
DOĞAN ÖZGÜDENSadece DEM mi, ya CHP'nin ettikleri? 9.10.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilAteş hattında bir ülke: Suriye sahnesinde Türkiye 9.10.2025 Tüm Yazıları
-
Cemile BayraktarSosyal medya çürümüşlüğü 9.10.2025 Tüm Yazıları
-
Metin Karabaşoğluİnsanların devletlerle savaşı 9.10.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRTürkiye yeniden karanlık film günlerine mi dönüyor? 8.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünSuriye’nin geleceği giderek daha az tartışılırken… 8.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMüslüman ülkelerde adalet yok ama adalet masalları çok güzel! 8.10.2025 Tüm Yazıları
-
Fikret BilaYPG silah bırakır mı? 8.10.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUDevletin sahipleri ve DEM Parti! 8.10.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞEnflasyon, bir temel hak olan mülkiyet hakkının ihlali ve öneriler 8.10.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇEREkonomide akıldışılık sona erdi mi? 8.10.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURÇözümde tümseklere rağmen tekerlek dönüyor 8.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNE“Kim bu Devlet Büyükleri?” 7.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENBirinci Yılında Süreç: Olanlar, Olmayanlar 7.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezFenerbahçe'nin Yeni Yönetimine İlk Açık Mektup 7.10.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasSiyasi değil sosyolojik, hatta psikolojik 7.10.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRHer balkonuna havuz yapılan rezaletin perde arkası! Buna nasıl izin verildi? 7.10.2025 Tüm Yazıları
-
Sedat KAYAGerçek sanık sandalyesinde 7.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞ“DEVLETİ ZENGİN”,”VATANDAŞI AÇ VE YOKSUL” ÜLKE… 6.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANErdoğan’dan sonra AKP dağılır 6.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİYapıttan Yapana: Zatî olana yolculuk 6.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa Karaalioğlu‘Trumpizm’in güç gösterisi nereye kadar? 6.10.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
9.10.2025
7.10.2025
4.10.2025
2.10.2025
12.09.2025
2.09.2025
25.08.2025
7.08.2025
23.03.2025
20.01.2025