Ahmet AY
Geçtiğimiz hafta sonu Suudi Arabistan’da 11 Prens, eski-yeni 38 bakan, toplam 49 kişi “yolsuzluk” gerekçesiyle gözaltına alındı. Başında veliaht prens Muhammed bin Faysal’ın bulunduğu operasyonlar için Suudi Başsavcısı’nın, “Bu daha başlangıç”açıklamasına bakılırsa önümüzdeki günlerde ve haftalarda Suudi çok karışacak.
Öncesinden alalım,
Trump, Suudi’yi ziyaret ederek kılıç dansı ile ilk sinyali verdi,
Körfez ülkeleri Katar’a ambargo uyguladı,
Yüz milyarları çok aşan parayla Körfez ülkeleri Amerika’ya silah siparişi verdi,
Katar, ABD ile sıcak ilişkiler kurmanın yollarını aradı,
Trump, İran ile varılan anlaşmayı bozduklarını açıkladı,
Suudi Kralının aynı zamanda veliaht olan oğlu Muhammed Bin Salman “Ilımlı İslam” açıklaması ile sahne aldı.
Lübnan Başbakanı da olan babasını suikastta kaybeden Lübnan Başbakanı oğul Hariri, “İran ve Hizbullah, Lübnan’ı istikrarsızlaştırıyor” ve “Can güvenliğim yok.” diyerek Suudi ziyaretinde iken istifa ettiğini açıkladı. Üstelik istifa sürecinde -Lübnan yetkililerine göre- Başbakan Hariri’nin Suudi Arabistan’da alıkonmuş ve Hariri hâlâ Arabistan’dan çık(a)mıyor.
Yemen’de Husiler Suudi’ye füze attı, Suudi bu füzeyi İran’ın Husilere verdiğini ve bunun savaş sebebi olduğunu açıkladı,
(Burası önemli) İran bölge istikrarı için Türkiye, Mısır, İran ve Suudi Arabistan’ın ortak hareket etmelerinin önemini gündeme getirdi.
İşte tam da İran bu açıklamayı yaptığı saatlerde Suudi Arabistan’da Saray içi operasyon başladı. Saray Operasyonları başladıktan sadece iki gün sonra prenslerden biri “helikopter kazası”nda öldü(rül)dü. Bu olaydan iki gün sonra da Suudi’nin efsanevi Kralı Fahd’ın oğlu -ki Suudi halkı tarafından çok seviliyordu-“korumaları ile Suudi polisi arasında çıkan çatışmada öldürüldü.”
Suudi’de geçtiğimiz Çarşamba günü bu sefer işadamlarına yönelik ikinci dalga operasyon düzenlendi.
Anladığımız o ki bir süre daha Suudi Arabistan’da tutuklamalar da, suikastlar da devam edecek.
xxx
ABD, bölgede tam hâkimiyet, İsrail için tam güvenlik, petrol için tam kontrol istiyor. Bunun için ahlaki ve insani hiçbir ilke tanımadığını tecrübelerden biliyoruz. Irak’ı “kimyasal ve nükleer silah bulunduruyor” yalanıyla işgal eden, bu işgal sürecinde milyonlarca insanı katleden ABD hiçbir ilke tanımadığını bir kez daha göstermişti. Afganistan’ı anlatmama gerek yok.
Amerika bölgede tam hegemonya için hem Türkiye ile hem İran ile hesaplaşmak istiyor, bunu ilk Türkiye üzerinden denemek istedi, lakin Türkiye basiretli davrandı ve oyuna gelmedi. İsrail’in tam güvenliği için Amerika, Suudi üzerinden Şii-Sünni savaşını körüklüyor. Bölgede güçlü devletlerin varlığına tahammül etmeyen Amerika’nın amacına ulaşmak için bölgeyi baştanbaşa ateşe atmaktan çekinmeyeceğini biliyoruz.
Keza, Amerika ve Batı’nın talimatıyla Körfez ülkelerinde tedavülden kalkmış söylemler yeniden tedavüle sokuluyor. Bölgede yeniden“irtica ile mücadele!” seslerinin yükselmesi ve Suudi veliaht prensi tarafından dillendirilen “ılımlı İslam” projesi bölgedeki Müslüman halka ağır bedeller ödetmesini beraberinde getirecek tehlikeyi haber veriyor. Fransa Cumhurbaşkanı’nın BAE ziyaretinde “irtica” telaffuzu bu tehlikeli sürecin başlangıcı olarak değerlendirilmelidir.
Önümüzdeki süreçte hem İran ve Katar, hem de Filistin halkının bu suçlama ile ablukaya alınacağını öngörmek kehanetten öte bir projedir. Türkiye ilgili ne düşündüklerini ise son bir yıl içinde defaatle yazmıştık.
Uzakdoğu turunda olan Trump, Çin seyahatinde 350 milyar dolarlık anlaşmaya imza atarak Çin’in bölge ile ilgilenmesinin önüne geçti. Rusya’yı da ablukaya alma planları olan Amerika’nın bölgede inisiyatifi ele geçirmesine Putin yönetiminin ne ile ve nasıl cevap vereceği cevabını arayan bir başka soru.
Bölge artık uzun süre rahat yüzü görmeyecek, Türkiye kenetlenerek, kırgınlıkları bir tarafa bırakarak gelecek olan büyük felaketten kazançlı çıkmaya bakmalıdır.
Yazarlar
-
Hakan AKSAYZindanın kapıları açıldı ve muhalif lider serbest bırakıldı 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUBu çağda harita böyle değişiyor 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluSiyasi belirsizlik rüzgarıyla, ‘erken’ seçime doğru… 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERÖzgür Özel CHP’de neyi değiştirdi? 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasTrump niçin İran’ı vurdu? 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Y. YılmazKılıçdaroğlu, Erdoğan’a hizmet etmeye hazır 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: Sahur Pilavı… 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSessizlik neden en büyük tehdittir? 25.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEDış Cephe ateş altında iken İç Cephe ne durumda? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanFatih Altaylı’yı hapse atacağız diye hukuku dibine kadar zorladılar 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUSaldırılarla İran’a ‘‘Ölümlerden ölüm beğen’’ denildi 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciHer şey yolunda ise bu fahiş faiz nedir? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞUCUBE SİSTEM CEHENNEMİ… 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Alper GÖRMÜŞDoğru, ülke güvenliği demokrasisiz de sağlanabilir fakat bunu durmaksızın tekrarlamakta bir sorun va 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA"Masada Milyonlar Var;"Barış, Özgürlük ve Demokratik Toplum İçin Örgütlenmeliyiz 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan AKTAŞTahran bir kez daha bombalanırken 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNİran'ın zor seçimi: Topyekûn savaş ya da taksitle ölüm 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇSavaşın meşruiyeti ve ahlaki üstünlük meselesi 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan ÖzkanWashington’un İran takıntısının şifreleri 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRİDAMCI İRAN, SOYKIRIMCI İSRAİL DEVLETİ Mİ? 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERZeytin ağaçları ve şirketokrasi 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunDevlet “devletimiz” olur mu? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hasan Bülent KAHRAMANTürkiye için bir fırsat: CHP’de yeni kuşak siyaseti 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuÖcalan İsrail için ne dedi? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUYeni milliyetçilik ve Öcalan 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİBahçeli'ye muhalefet ikna oldu da ortağı olmadı mı? 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünOyun içinde oyun… 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRNihai hedef Türkiye mi? 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçaySıcak yaz 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cansu ÇamlıbelCHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın: CHP anayasa değişikliği masasına oturmayacak, öyle bir komisy 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Aydın SelcenDemokrasiye giderken cumhuriyetten olmak 17.06.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
22.04.2019
13.04.2019
8.02.2019
27.03.2019
25.03.2019
6.02.2019
21.02.2019
6.02.2019
4.02.2019
26.01.2019