Ergun BABAHAN
Politikanızı, varlığınızı yalan üzerine kurduğunuz zaman her gün yeni yalanlar üretmek zorunda kalır, çalınan her minareye uygun bir kılıf yaratılırken yeniden yalanlar bulmak zorunda kalırsınız. ‘Çok laf yalansız, çok mal haramsız olmaz’ atasözünün doğruluğunu 17-25 Aralık döneminde yaşayarak görmüştük.
Haramlarını yalanla kapattılar veya halkın bir bölümü bile bile lades dedi. Şimdi bir başka durumla karşı karşıyayız… Yıllarca “Kıbrıs’ı işgal kararını Ecevit değil, Erbakan aldı”, “Ecevit olmasa Erbakan adanın tamamını alacaktı” propagandasıyla muhafazakar-milliyetçi oylara talip olanlar, Amerika’nın izni, PYD’nin desteği, IŞİD’in kabulüyle ‘son vatan’ toprağından yapılan ricatı başarı olarak pazarlamaya çalışıyor.
BİLGİ VERDİ-İZİN ALDI
Önce şu gerçeğin altını çizelim: Amerika, Kobane’yi bombalamaya başlarken Obama, Erdoğan’a sadece bilgi verdi; aksi yöndeki itirazlarını dinlemedi bile. Son operasyonda Ankara, Washington’ın iznini aldı.
Ama küçük bir sorun vardı. Askeri birliklerin tahliye operasyonunu tamamlayabilmeleri için Rojava’dan geçmeleri gerekiyordu. Erdoğan ve AKP, ‘Bize ne’ dedikleri Kobani’ye muhtaç duruma düşmüştü. Askeri operasyon yapamazdı. Çünkü böyle bir durum hem barış sürecini bitirir hem de Türkiye’de öngörülemeyen sonuçlara yol açardı.
Doğru olan bölgesel Kürt yönetimiyle görüşüp onların onayıyla operasyonu gerçekleştirmekti. Sonuçta da bu yapıldı. Bu mantıksız bir karar değil. Yapılması gereken yapılmış. Bakın Kürt yönetiminin Dijvar Xebat isimli komutanı bu gelişmeyi Cumhuriyet gazetesine nasıl anlatmış:
“Operasyondan 4 gün önce haberimiz vardı. Türkiye hükümeti Kobani Kantonu’yla görüşme yaptı. Çok basit bir anlatımla, Türkiye bizden Süleyman Şah Türbesi ile ilgili olarak yardım istedi. 2 YPG’li ve bir YPJ’li olmak üzere operasyonu bizim taraftan koordine ettik. Üç komutandan biri bendim. Türk askerleriyle de koordineliydik. Operasyona YPG olarak 200 kişiyle katıldık. 40 Türk askeri vardı. Stratejik yerlerde, Türk askeriyle beraber mevzilendik. Operasyon, 21 Şubat saat 21.00’de başladı, 22 Şubat’ta öğleyin bitti.”
U DÖNÜŞÜNÜN BÖYLESİ
Ama AKP iktidarı ve kadrolarının önünde bir seçim, IŞİD’in Kobani’yi kuşattığı dönemde tutturduğu bir dil, “Kuzey Suriye’ye izin vermeyiz” diye bir geçmişi ve politikası da var. Böylesine bir U dönüşünü benim diyen oryantal yapamaz elbette.
Onun için yenilmelerini sağlayıp sınır bölgesini Sünni Arap Müslümanlar’dan oluşturmak için çaba sarf ettiğimiz YPG’lilerin kapısını çaldığımız resmen kabul edilemedi. Oysa gerçek fotoğraflarla ortadaydı. Erdoğan, “PKK, IŞİD’den beter” diyordu ama IŞİD tehdidinden kurtulmak için PKK’nın desteğine ihtiyacı vardı.
Bugün, Türkiye’nin Süleyman Şah’tan ricat operasyonunu Kürtler, dünya medyasıyla, bağımsız veya yarıbağımsız Türkiye medyasını okuyanlar, dünya kamuoyu ve liderleri biliyor. Bilmeyen bir tek havuz medyası ve onun yalanlarına inananlar.
Yazarlar
-
İbrahim KirasHükümet yalanladı konu kapandı 9.08.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİHakan Fidan'ın diploması 9.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENSüreç Olmasaydı 9.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUSiyaset CHP’siz, CHP siyasetsiz olmaz 9.08.2025 Tüm Yazıları
-
Zeki ALPTEKİNÜretici Güçlerin Gelişiminin Motorlarından Biri Olarak Toplumsal-Sınıfsal Mücadeleler 9.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluGeri dönülmez çözümde son düzlük... 9.08.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURMehmet Ali Sebük’ü neden kimse hatırlamıyor? 9.08.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçKürt sorunu, komisyon ve Marx… 8.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanAK Parti kendini nasıl bu hallere düşürdü… 8.08.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuÇeteler çağı ve muhteşem çöküş… 8.08.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolTefessüh… 8.08.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUAnayasa engeli olduğu halde yeniden seçilmek isteyen başkan ne yapar? 8.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇİsa’nın takipçilerine sığınan Muhammed’in takipçileri 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Cemile BayraktarŞeffaf, açık ve çoğulcu 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Gökçer TahincioğluKalorifer kazanından rektör danışmanlığına ve öğretim görevliliğine uzanan yol: Sahte diplomaya ne g 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: “İmralı’da Bir Mahkûm” 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞAdemimerkeziyet: Dikey güçler ayrılığı ya da paylaşımı 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraÇağdaş Türkiye 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTUtanmazlığın ve Çürümüşlüğün Belgesi: Sahte Diploma Skandalı 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet Berkanİktidar ülkeyi yönetebiliyor mu ki? Tek kişi ne kadar yönetebilirse o kadar işte… 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Y. YılmazAYM kararı yargıyı bağlayacak mı? 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilBüyük Aldatmaca: Popülizmin (Halkçılığın) Yolsuzluk Ve Eşitsizlik Konusundaki Yalanları 6.08.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERİki öncü şirkete nasıl sızıldı: Denetimsizliğin çürüttüğü devlet 6.08.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜR‘Dijital devlet’ işgali: Girilmedik kurum yok! 6.08.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞMeslek liseleri tartışmaları (1) 6.08.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGEKaş yaparken göz çıkarmak 6.08.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUDemokratlar, ümmetçiler, ırkçılar 6.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit Akçay2025’in kalanı nasıl geçecek? 6.08.2025 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUNKalemşörler ve Çubuk Ustaları da Silah Bıraksın! 5.08.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
24.03.2022
7.03.2022
1.03.2022
21.02.2022
28.01.2022
11.01.2022
6.01.2022
3.01.2022
25.11.2021
18.11.2021