Burhanettin DURAN
İstanbul, dün iki olağanüstü toplantıya ev sahipliği yaptı. Türkiye'nin öncülük ettiği her iki toplantının da hedefi İsrail'in 14 Mayıs'taki Gazze katliamına karşı insanlığın sesini yükseltmekti. Kudüs'ü İsrail'in başkenti kabul edip, elçiliğini taşıyan ABD'nin "kışkırtıcı" kararını lanetlemekti.
Siyonist Tel Aviv'in bitmek bilmeyen katliamları karşısında etkisiz kalan BM'nin, uluslararası sistemin iflasını haykırmaktı.
İlki, yüzbinlerin katılımıyla Yenikapı'da gerçekleşti. İkincisi de İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) zirvesiydi. Zirve için gelen Müslüman liderlerin Yenikapı mitingine katılması da önemliydi. MHP lideri Bahçeli, Filistin Başbakanı Hamdallah, Başbakan Yıldırım, Meclis Başkanı Kahraman ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptıkları duygu yüklü konuşmalar "zulme lanet, Kudüs'e destek" verenlerin fikriyatına tercüman oldu. "Mescid-i Aksa'yı düşünde görenlerin" hissiyatını dile getirdi. Kudüs'e destek mitinginin 15 Temmuz direnişinin meşhur mitingini hatırlatırcasına Yenikapı'da yapılması da ayrıca anlamlıydı.
Filistin ve Kudüs davası Türk milleti için sadece hassas olunan bir dış politika konusu değil. Sağından soluna, dindarından laikine tüm kesimlerin birlikte desteklediği nadir konulardan birisi de. Hatta Filistinlilerin katledildiği, insani bir trajedi olmanın ötesinde anlam taşıyor. Türkiye'nin kendi milli mücadelesinden ve sembollerinden ayırmadığı bir dava aynı zamanda. Osmanlı'nın yıkılışı ve Kudüs'ün kaybı birbiriyle bağlantılı tarihi anlar. Ve 70 yıldır Filistinlilerin çektiği acılar Osmanlı'nın kurduğu düzenin çöküşünden sonra Ortadoğu'ya bir daha barışın gelmediğini hatırlatmaktadır.
Kudüs'e destek mitingi gösterdi ki Türkiye, Mescid-i Aksa dahil İslam'ın kutsal mekânlarına sahip çıkmayı milli kimliğinin bir parçası haline getirmiş durumdadır. Bu olguyu Erdoğan "Kudüs sadece bir şehir değildir. Kudüs bir semboldür. Bir imtihandır. Kudüs bir kıbledir. İlk kıblemizi koruyamazsak son kıblemize güvenle bakamayız" cümleleriyle dile getirdi. Yıldırım ise "Filistin Türkiye'nin meselesidir, milletimizin meselesidir" cümlesini kullandı. Bahçeli de aynı mesajı "Kudüs düşerse tarih düşer, İslam tökezler. Kudüs düşerse Ankaradüşer, İstanbul kavrulur" ifadeleriyle verdi.
Bu açıklamalardan sonra Türkiye'nin ve Erdoğan'ın Kudüs davasına sahip çıkmasını Batı medyasının ya da Körfez'deki yorumcuların erken seçimlerle irtibatlandırmasının bir karşılığı yok. Ancak Türkiye'nin Kudüs'e verdiği güçlü desteğin Arap yönetimlerini halkları nezdinde zora soktuğu da aşikâr. Zira Mısır ve Suudi Arabistan gibi geçmişte Filistin konusunda öne çıkan ülkeler bugün Trump Yönetimi ve İsrail'le ortaklaşa, yeni bölgesel dizayn planları yapıyorlar.
Filistin'e "asrın anlaşması" adı altında "onursuz bir barışı", "Kudüs'süz bir devletçiği" kabul ettirmeye çalışıyorlar. Bunun anlamı Arap liderlerin hem Kudüs'ün milli kimliklerindeki öncelikli konumunu tasfiye ettikleridir. Hem de Filistin'i dış politika gündemlerinde son sıraya bıraktıklarıdır.
Türkiye kimliğinde Kudüs'ü öne çıkarırken Arap liderlerin Filistin konusunu milli menfaatlerine bir engel olarak görme noktasına gelmeleri yeni bir durum... İran'ın "çatışmacı, Yahudi karşıtı" direniş söylemi onları zorlamıyordu. Aksine Suriye iç savaşındaki olumsuz rolü ile İran, Sünniler nezdinde itibarını kaybetti. Ve Vahhabi din adamları İran düşmanlığında İsrail'le birlikte saf tutmak için "meşrulaştırıcı" fetvalar hazırlayabildi.
Halbuki Erdoğan'ın "Siyonist ile Musevi'yi" ayırt eden "adalet" haykırışı ve "zulme karşı yürüme" daveti bölge insanını derinden etkileme potansiyeline sahip. Yahudi ve Batı karşıtlığı yapmadan İsrail ve destekçilerini insanlığa şikâyet etmesi ise devrimci bir mesaj.
Ez cümle, Erdoğan'ın Yenikapı mitinginde Kudüs davasında "öncülük etme" ve "nöbeti devralma" çağrısı yapması Ortadoğu'da yeni dizayn peşinde olanlara meydan okumadır.
Yazarlar
-
Tanıl BoraKaçıncı CHP? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Berrin Sönmezİktidar politikası ters mi tepiyor, tersine mi işletiliyor? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBüyük sorunları çözememe serisi bu kez bitecek mi? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİKandil’in polemikçisi şampanya sosyalistlerine karşı 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEABD, Suriye için neye karar verdi? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan’ın ötesi… 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRLaleli Çamaşırhanesi -3- Videoya çektiler: ‘Cırt’ sesi geldikçe bağırıyor! “Maşallah, Maşallah!..” 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRBu durumda AİHM yetkilileri de Trump’tan yardım istesin… 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANİktidarın ağzındaki bakla!... 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞEntelektüel üretimin kaybı-Rejimin vesayeti-Siyasetin iflası 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENGüney Amerika’da büyüyen gölge 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALEş Şara’dan yeni bir Esad çıkarmak mı? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERHarakiri Bütçesi 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUÖcalan’ın mektubu üzerine bazı gözlemler 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENKürt Sorunu 2.0’a Hazır mıyız? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAKANBahis oynayan bakan kim?.. CASUS KİM?.. 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrta sınıf nereye gitti? 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuCeylanpınar cinayeti… 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZÖzel’in bütçe konuşmasında sürece dair mesajları 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUSeçime henüz vakit varken sandık hesabı 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAmerika çökmekte olan bir uygarlık mı? 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolAK Partili bir okurla sohbet 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENFeti Yıldız kime sesleniyor? 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇHakim sınıfın iki zümresi 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAJohn Holloway ; Abdullah Öcalan’ın Kuramı Devrim İhtimali Fikrini Yeniden Düşünülür Hale Getiriyor! 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciEn büyük tehlike NÜFUS yokluğu 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilTürkiye neden sanayileşemiyor: Sermayenin, güvenin ve kurumların zayıflığı öyküsü 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSuriye bir kere daha çözümü bozabilir mi? 10.12.2025 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTElveda Lenin ve Düzce Belediyesi… 10.12.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasSokak çeteleri devlet kurumlarına karşı 9.12.2025 Tüm Yazıları
-
Selva DemiralpHissedilemeyen büyümenin anatomisi 9.12.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan TuğalHay'at Tahrir el-Şam'ın Evrimi ve Suriye'nin Geleceği 9.12.2025 Tüm Yazıları
-
SİBEL HÜRTAŞCHP programı halka ne vadediyor? Nasıl bir parlamenter sistem? 9.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMüslüman dünyada yeni bir fıkhi yaklaşımın önü açılabilir mi? 8.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayBağımlı finansallaşmanın anatomisi ve Türkiye’nin bitmeyen kırılganlığı 8.12.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGEÇıkış yolu 8.12.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞTahmin ediyordum, artık netleşiyor galiba (Transfermarkt, karapara) 8.12.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNStratejik illüzyon! 8.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞAYM BAŞKANI AĞLIYORSA… 8.12.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçTürk ve Kürt yalnızca seçmen değil aynı zamanda insan ve yurttaş 7.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİTeostrateji yahut Din ve Dünya ilişkisinde kalibrasyon sorunu 7.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünMonroe Doktrini gibi bir Trump Doktrini… 7.12.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKKürt açılımı hangi barışı getirecek? Üç barış teorisi 7.12.2025 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKİmralı için CHP’yi sıkıştırmaya gerek var mı? 5.12.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRPOLEMİK SENDROMDA 4.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet AKAYTürkiye İçin Irak Peşmergeleri Sorun Olmuyor da Rojava neden Sorun! 4.12.2025 Tüm Yazıları
-
Galip DALAYOrta Doğu, Trump Amerika’sına Uyum Sağlıyor 3.12.2025 Tüm Yazıları
-
Seyfettin GürselIMF’in siyaseten can sıkıcı tavsiyeleri 3.12.2025 Tüm Yazıları
-
Sezin ÖNEYŞu meşhur “İznik Konsili” 1.12.2025 Tüm Yazıları


















































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
2.02.2022
19.05.2021
15.05.2021
30.04.2021
24.04.2021
17.04.2021
6.01.2020
3.01.2020
13.10.2020