Mahmut ÖVÜR
Türkiye, son 5 yılda savunmadan bilişime birçok alanda başka ülkelere muhtaç olmayı ve bize nasıl bedeller ödettiğini bizzat yaşayarak gördü.
Şimdi yeni bir yolculuğa çıkıyor. Yol haritamız da belli; "milli ve yerli" olmak... Bu siyasal çizgiyien somut biçimde savunma sanayiindeki gelişmeler bize gösterdi. Müttefiklerimiz bırakın uçağı, tankı, insansız hava aracını hatta tabancayı bile vermedi. Eğer son birkaç yılda Türkiye bu alana yatırım yapmasaydı bugün ne içeride ne de dışarıda terörle mücadeleyi böylesine başarılı yürütemezdi.
Bu tehdidi bugüne kadar yaşadık daha da yaşayacağız. Özellikle de küresel dünyayı yeniden şekillendiren yazılım ve bilişim alanında... Sabah'ın Ekonomi Müdürü Şeref Oğuz, sık sık köşesinde bu konuyu işliyor ve "Bize küresel düşünen, yöresel davranan ve töresel yaşayan yazılımlar gerek..." diyor. Çünkü en son iş yazılım tekelini elinde tutan Alman teknoloji deviSAP'ın şu tehdidine kadar vardı: "İran'la iş yaparsan SAP kullanamazsın" Benzer bir şeyi Microsoft da yaptı.
Türkiye bu tehdit altında egemenliğini sürdüremeyeceği gibi dünyanın en büyük on ekonomisi arasına da giremez.
Hele her yıl yazılım için dışarıya yaklaşık 30 milyar dolar para ödeyerek hiç yapamaz.
Devlet bunu aşmak için ciddi bir çaba harcıyor ama yetmez. İki alanda güçlü bir kampanyaya ihtiyaç var; yerli yatırımcıları harekete geçirmek ve beyin göçünü geri döndürmek.
Bir rakam var mı bilmiyorum ama dünyanın birçok merkezinde özellikle de ABD'de yetişmiş onlarca insanımız olduğundan eminim.
Bu pazar sizi, bir gün ülkeme döneceğim hayaliyle yaşayanlardan sadece biriyle, Hale Dönertaşlı'yla tanıştırmak istiyorum.
İyi bir eğitim aldıktan sonra 2003 yılından itibaren ABD'de çeşitli dallarda mühendis olarak çalışan Dönertaşlı, 2010 yılında dünyanın en önemli teknoloji şirketi Google'da Network Mühendisi olarak görev aldı. Google'ın savunma sanayiinde kullanılmak üzere tasarlanan SDN ağlarının ( Software Defined Networks - Yazılım Tanımlı Bilgisayar Ağları) ilk kurucularından. Dünyaca önemli 46 projeyi yönetti. Ve Google'ın B4, Jupiter ve TI ödüllerini aldı. 2011 yılında yılın iş insanı seçildi.
Şimdi gelelim bu başarılı insanı bu köşeye taşıyan özlemine... Aslında beyninin içinde hep vardı o özlem: "Silikon Vadisi'ni Türkiye'ye taşımak..." Bu hayalin bir parçası da üzerinde çalıştığı ve doktora tezi olarak yazdığı savunma sanayii ile ilgili projeyi Türkiye'de gerçekleştirmek.
Şöyle diyor: "Şu an savunma sanayiinde kullanılmak amacı ile tasarlanan SDN teknolojisinin son sürümü üzerinde çalışıyorum. Bu mimariyi ülkeme taşımak ve burada Türk gençleriyle hayata geçirmek, onlara emanet etmek istiyorum."
Dönertaşlı beyin göçünün geri dönüşüyle ilgili de önemli ipuçları veriyor:
"Silikon Vadisi mühendislerinin yüzde 40'ı Müslüman ve Trump'ın Müslümanlar üzerinde yarattığı vize baskıları yüzünden birçok parlak mühendis Hindistan gibi kendi memleketlerine göç etmeye başladı... Fakat onlar dünya piyasasına daha yakın vemerkezi konumda olan bir yer istiyor. Oklar, Amerika ve Avrupa'ya en yakın Müslüman ülke olarak Türkiye'yi gösteriyor."
Göçmen beyinleri yakından tanıyan Dönertaşlı, bu açıdan iddialı ve Trump'ın Müslümanlar üzerinde yarattığı Batı'dan Doğu'ya akacak beyin göçünü Türkiye'de toplayacağını ve zorunlu olmazsa ABD'ye dönmeyeceğini söylüyor.
Bu Türkiye için önemli bir fırsat... Dönertaşlı, hem bu fırsatı ve hem de bilgi birikimini 23-25 Şubat tarihleri arasında İstanbul Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenecek olan TechSummitKonferansı'nda dinleyicilerle paylaşacak.
Ben kaçırmayacağım, ilgililere de duyurulur.
Yazarlar
-
İbrahim KirasBakü ve Erivan başardı, Türkiye kazandı 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİYargıda yine mi temizlik başlamış? 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Gülçin AVŞARSorumluktan kaçmak umuttan kaçmaktır 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞŞimşek, ÖTV, cari açık ve gümrük birliği 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZYeni çözüm süreci komisyonuna dair 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Y. YılmazBöyle mahkemenin hükmüne adalet denir mi? 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUŞakülünden çıkmış bir ülke: Türkiye 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUTürkiye terörsüz olacak, bölünmeyecek.. Amenna.. Ya Suriye’den gelecek tehdit? 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Karamsarlık yaymak’ 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİSon vatanı Türkiye olanlar ilk vatanı Türkiye olanlara vatanseverlik dersi veremez 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan Özkanİsrail ordusu, Gazze’de ekilebilir arazileri de sıfırlıyor 11.08.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIR'Yeni Türkiye'de umudu yalnızca 51 kişilik komisyona bırakmalı mıyız? 11.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞKOMÜNİST BİR YAZAR VE“İKİ KADIN İKİ AŞK…” 11.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA15 Ağustos Toplumsal Devrime Giden Yol... 11.08.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNZengezur’a Trump kaması: Kime niyet kime kısmet? 11.08.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURÜzgünüm, kimse Türkiye’yi bölmek istemiyor 11.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNE“Norm Devlet” üzerinde 19 Mart gölgesi 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Berrin SönmezTeo-politik inşaya karşı dinsel bireycilik: İtaat mı? İtiraz mı? 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayBir dönüm noktasında mıyız? 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AlbayrakKadife eldiven zamanı 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanDevleti yönetenler milletlerine güven vermek istiyor olsaydı… 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunÖzlemek ne uzun bir mesafe, Dersim… 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKYeni Süreç, korkular ve umutlar 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilYolsuzluk: Çürümenin Kurumsallaşmış Hali 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRBU KOMİSYON NE ÇÖZER? 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluGeri dönülmez çözümde son düzlük... 9.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUSiyaset CHP’siz, CHP siyasetsiz olmaz 9.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENSüreç Olmasaydı 9.08.2025 Tüm Yazıları
-
Zeki ALPTEKİNÜretici Güçlerin Gelişiminin Motorlarından Biri Olarak Toplumsal-Sınıfsal Mücadeleler 9.08.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
6.08.2020
28.05.2019
6.05.2019
3.05.2019
2.05.2019
28.04.2019
21.04.2019
19.04.2019
18.04.2019
13.04.2019