Hüseyin SARIBAŞ
Yetmişli yıllarda SPARTAKÜS (Kölelerin İsyanı) kitabını okumuştum. CNBS –E’de dizi halindeki filmini günümüze uyarlanmış popüler görüntüleriyle izliyorum. CD’lerdeki görüntüleri de seks ağırlıklı , rant amaçlı sahneleri oldukça ilgi çekici (!). Sonuçta İlkel Komünal Düzen’den sonra oluşan Köleci Düzen’in değişimine yol açan isyanların tarihini yeniden senaryolaştıran , ezilenlerin isyanı. Kölelerin hak sahibi olup statüye kavuştuğu Feodal düzen , ilk defa Fransız İhtilali ile yerini Burjuvaziye terk etti .
Bu süreçte Burjuvazi Feodalizme karşı işçilerle birlikte başarı kazandı . Devrim sonrası Burjuvazi kendi egemenliğini ilan edince işçiler ayaklandı . Paris’i işgal ettiler ve Paris Komünü’nü ilan ettiler . 1870’te üç ay gibi kısa süreli Komün Yönetimi Burjuvazi tarafından kanla bastırılarak sonlandırıldı . Burjuvazinin Liberalliği buraya kadardı .
Sanayi Devrim’ini yaşayan Avrupa’da İşçi Sınıfı hareketleri Burjuvazi’nin korkulu rüyası oldu . Karl Marks’ın ve Frederik Engels’in teorik öncülüğünde Sınıf Hareketleri 8 saatlik çalışma süresi gibi önemli kazanımlar elde etti . 19. Yüzyılda palazlanan Kapitalizm , tekelleşerek Emperyalist sürece ulaştı . Bu süreçte Avrupa’da Sınıf Hareketleri , sosyalizm arayışına yöneldi . Marks’ın beklentileri bu yönde idi .
Avrupa’daki bu mücadelelerden etkilenen Çarlık Rusya’sı ezilenleri , Sol Gruplar ve Vladimir İliç Lenin’in Bolşevik Partisi önderliğinde 1917 Devrim’ini gerçekleştirdiler. Kapitalist Dünya deprem yaşıyordu . Sömürge Uluslar , Kurtuluş Hareketleri ile Bağımsızlıklarına kavuşuyor , Emperyalist süreci geliştiren egemen devletler kendi içindeki Sınıf Hareketlerini dizginlemeye çalışırken karşılarına çıkan Sovyet Sosyalizmi dünyanın rengini değiştiriyordu . Avrupa’daki Emperyalist devletler Sosyal Demokrasi ile birlikte işçilerin taleplerini kısmen yerine getiriyordu .
Sömürü ve Pazar kavgası , Sovyet’leri boğma üzerine idi . Dünya iki kutuplu olarak Soğuk Savaş denen süreci tüm hızıyla yaşıyordu . Sovyetlerde Lenin dönemindeki tartışma ve uygulamalar NEP (Yeniden Yapılanma) dönemine , Lenin’in ölümünden sonra Stalin tarafından son verildi . Sosyalizmden yana olan farklı muhalif olanlar tümüyle hazin şekilde tasfiye edildi. Hatta Troçki Türkiye’ye gelmişti . Sonra Güney Amerika’da (Meksika) katledildi .
Sovyetler Birliği tam bir kapalı kutu idi . 1990’lar sonlandığında Kabe gibi tapımcılığımızın farkına vardık . Gerçek Sosyalizm devleti sonlandırır , halkla arasındaki açıyı kapatmaya çalışır . Parti / Devlet diktatörlüğü ve yetmiş yıllık deneyim sonucunda halkın değerlerine el koyan Oligarklar nefretle izleniyor , Küreselleşen Kapitalizm doğayı geri dönüşemeyecek biçimde tahrip ederken , silahlanma tüm hızıyla devam ediyor . Sosyal Politikalar yerine kar ve sömürü politikaları sistemli olarak sürüyor . Sosyalizm , Komünizm öldü diye - diye sömürü ve vahşet insanlığın kaderi olarak gösteriliyor.
Artık insanlık Kapitalizme dur demek zorundadır . Yeni bir Sol , Sosyalizm için sorunlar noktasından tartışarak , çözümün sağlanması zor değil.
Katılımcı , çoğulcu , doğrudan demokrasiyi içeren bir süreç gelişmiş demokrasilerde , Güney Amerika’da yeniden boy gösteriyor. Bizde de niçin olmasın .
Yunus’da ne zaman söylemiş ; Beyler azdılar malından , Bilmezler yoksul halinden , Çıkmışlar rahmet halinden , Nefis derdine dalmışlar.
Hoşça kalın…
Yazarlar
-
Ahmet TAŞGETİRENBölgede Trump operasyonu sürüyor 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Zeki ALPTEKİNEmeğin Sosyolojisi ve Kapitalizmin Geleceği: Marx vs. Marx 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolYenilikçi bir İslam düşünürü Gannuşi 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKRus cinleri imana nasıl hizmet etti? Tuhaf bir Soğuk Savaş hikâyesi 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal CANMahkemeye düşmüş siyaset 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEAhtapotun kolları 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORU3809 sayfa ve temel çelişki 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluÇözüm sürecinin CHP’si daha merkezde 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUÖzel ve CHP’ye dair son gözlemler 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ali TürerPATRON KİM? 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURAK Parti üzerine doktora yapmış bir CHP lideri…. 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçCHP hakkında kapatma davası açılır mı? Yok artık, daha neler! 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'le kahvaltı: CHP nereye böyle? 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZBir iddianameden fazlası: CHP’yi dizayn girişimi 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
DOĞAN ÖZGÜDEN"Arananlar" zulmü ne zaman son bulacak? 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuSuriye’de ‘altın oran’ nedir? 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRBakın Şahan'ı şikayet eden kimmiş? Her balkona havuz yapan müteahhit savcıya koştu! 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Sedat KAYAİmamoğlu'na istenen 23 asırlık tarihi ceza: Roma İmparatorluğu kurulduğunda hapse girseydi hala ceza 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANİddianamenin ruhu siyasi 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciBir iddia-nağme 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİKemalizm’in dindarlarca rehabilitasyonu 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
KEMAL GÖKTAŞBir “yalanlama” yalanı: CHP üyeliği ve Kanada’ya iltica meselesinde gerçekler 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraMemnuniyetsizler 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehveş EVİNYerel yönetimlerle işbirliği kültür politikası için hayati 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERDemokrat Kral’ın anıları 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTBelediyenin açıklaması gerçekleri gizliyor mu? 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAEnternasyonalizm ve Demokratik Toplum Çağrısı... 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
M.Latif YILDIZÇÖZÜM SÜRECİ KOMİSYON VE EKMEN 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanYeşil sarıklı hocalar bize böyle anlatmamışlardı 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünBaşarılı bir diplomasi örneği… 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRHSK neden suskun? 11.11.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUKürtler davete icabet ediyorlar 11.11.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNAkdeniz’den Hazar’a hizalananlar ve Colani’nin Beyaz Saray günü 11.11.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRAK Parti’nin 23 yılı: Kitle partisinden devlet partisine, siyaset dilinden güvenlik diline bir dönüş 11.11.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞÖcalan 70’lerde mi kalmış? 11.11.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan TuğalSosyalist yükseliş dağınık ama yine de oligarşiye bir darbe 11.11.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasDüşmanımız kimdir bizim? 11.11.2025 Tüm Yazıları






































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
24.10.2016
30.09.2016
29.08.2016
22.06.2016
1.02.2016
1.02.2016
28.10.2015
4.02.2015
5.04.2015