Elif ÇAKIR
MHP’nin Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız uzunca bir süredir adalet, eşitlik ilkesi üzerinden İnfaz Yasası’nı eleştiriyor, iktidar ortaklarına ısrarlı bir şekilde “İnfaz Yasası yeni baştan yazılmalı” çağrısında bulunuyordu.
İki yıl önce sosyal medya hesabından dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ı ziyaret edeceğini duyurmuş: “İnfaz hesaplamasının gözden geçirilmesi gerektiğini sayın adalet bakanımıza bugün anlatacağım.” (20 Eylül 2022)
Aynı zamanda bir ceza hukukçusu olan Yıldız İnfaz Yasasını gündeminden düşürmedi ama tam olarak neyi kastettiğini, nelerden rahatsız olduğunu net olarak ortaya koymuyordu. Zaman zaman dile getirdiği bir husus olmaktan öteye geçmiyordu.
Bu bağlamda Adalet Bakanlığının Bütçe görüşmelerinde İnfaz Yasasıyla ilgili yaptığı konuşma oldukça kıymetliydi. Cezaevi koşullarının insan onuruna uygun şartlarda olması gerektiğini, tutuklamanın geçici bir araç ve orantılı olmak zorunda olduğunu, bireysel güvenliğe saygı gösteren bir mevzuatın oluşturulduğunu, yapılan yargı reformlarının yerinde olduğunu ancak uygulamada yanlışlıklar yapıldığını dillendirdi…
Bu konuşması kamuoyunun da dikkatini çekti. Nitekim 3 Ocak günü sosyal medya hesabından “TBMM’de yaptığım konuşmadan sonra vatandaşlarımızın yoğun sorularıyla karşılaşıyorum. İşin esası şudur” diyerek ne demek istediğini anlattı.
Ama sorular peşini bırakmadı Sayın Yıldız’ın 5 Ocak tarihinde yaptığı açıklama ile durumu daha da netleştirdi, dedi ki:
"Hapis cezasının infazı, mahkûmun hayatı için kesin bir tehlike teşkil ediyorsa, iyileşinceye kadar infazın geri bırakılması tartışma konusu olmamalıdır. İnsan Hakları Sözleşmelerinde ve Anayasamızın 17. maddesinde belirtildiği üzere; “her insan doğuştan gelen yaşama hakkına sahiptir. İnsan hakları içinde değer sırası bakımından ilk sırada yer alan yaşama hakkı diğer tüm hakların varlık sebebidir."
Bu paylaşımı da sosyal medyada epeyce ilgi gördü Yıldız’a “gerçekten herkesi kapsıyor mu” soruları da yöneltildi.
Dolayısıyla “infaz yasası bu kez herkesi ama herkesi kapsayacak mı” sorusu oldukça yerinde bir sorudur.
Nitekim gazeteci Sinan Burhan da amaya, fakata mahal bırakmayacak netlikte bu soruyu yöneltmiş “Bu kapsamda bir düzenleme olursa FETÖ ve benzeri örgütler yararlanır mı?” diye sormuş.
MHP’li Yıldız’ın cevabı şöyle:
“Biz hiçbir din, ideoloji, siyasi görüş fark etmeksizin herkesin hukuk önünde eşit davranmak zorundayız. Bu isimler de yararlanır. Hukukun evrensel prensibidir. Hasta ve yaşlı olan ve adli tıp raporuyla, doktorlarla, 'bu yaşamına devam edemez' denilenlerle ilgili eğer adli tıpta böyle bir karar verirse infaz ertelemesi yapılabilir. Bu yapılırken de hiçbir görüş, ideoloji, örgüt dışarıda bırakılamaz.”
Aksini söylemek, savunmak mümkün mü? Bu sözlerinden dolayı MHP’li Yıldız’ı kutluyorum, hukukçu kimliğine sahip birinin başka türlü açıklama yapması beklenemezdi zaten. Yanılmıyorsam Sayın Yıldız “evrensel hukuk” kavramını ilk kez kullanıyor.
Keşke AK Parti ve MHP 2020 yılında İnfaz Yasasını evrensel hukuk ilkelerine göre hazırlasalardı. Bugün ne yeniden İnfaz Yasası gündemimizde olurdu ne de böylesi vahim sonuçlarla karşı karşıya gelmiş olurduk.
MHP’li Feti Yıldız keşke 2020 yılında İnfaz Yasası hazırlanırken “hiçbir görüş, ideoloji, örgüt kapsam dışında tutulamaz” itirazında bulunsaydı. Haksızlık etmek istemem belki de bu itirazları kapalı kapılar ardında yapmıştır, ama kapalı kapılar ardında olduğu için biz bilmiyor olabiliriz.
Ama gerçek şu ki maalesef 2020 yılında AK Parti ve MHP’nin birlikte yaptıkları İnfaz Yasası’ndaki düzenleme maalesef “herkesi” kapsamadı. Çünkü “ilkelere” göre değil “kişilere” göre bir İnfaz Yasası yapıldı. Suçu değil suçluyu tarif ediyordu.
***
Bugünkü Ceza Kanunumuzun önde gelen mimarlarından Prof. Dr. İzzet Özgenç, o günlerde iktidarı infaz yasasının riskleri konusunda epeyce uyarmış, İnfaz Yasası’nın Adalet Komisyonu’na geri çekilmesi gerektiğini ifade etmişti. Yine Ceza Kanunumuzun önde gelen mimarlarından Prof. Dr. Adem Sözüer de ceza hukuku uzmanı Prof. Dr. Mahmut Koca ile birlikte infaz yasasına ilişkin 15 sayfalık eleştirel bir değerlendirme raporu hazırlamışlar, yetkililere göndermişlerdi.
İnfaz Yasası’nın vahim sonuçlar doğuracağı aşikardı ortaya çıkan vahametin taşınmayacağı belliydi.
Keşke bu uyarılar dikkate alınmış olsaydı bugün böylesi bir sorunumuz olmayacaktı.
***
Cezaevlerinde vicdanları yaralayan bir tablo var.
Çok sayıda hasta, yaşlı, kendi ihtiyaçlarını karşılayamayan, sağlık durumu iyi olmayan mahkum var. Tedavi göremediği için hayatını kaybedenler var.
Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nin Ocak 2025 verilerine göre cezaevinde 65 yaşın üstünde 5.520 mahkum, tek başına hayatını idame ettirebilecek durumda olmayan 269 engelli mahkum, 3.835 çocuk var bu çocukların 759’u 0 – 6 yaş aralığında.
Son 7 yılda 600’ün üzerinde mahkum ise cezaevinde hayatını kaybetmiş.
İnsan Hakları Derneği 4 Ocak 2025 tarihinde yaptıkları basın açıklamasında cezaevlerinde 651’i ağır olmak üzere 1.517 hasta mahkum var. Kronik ve çoklu rahatsızlıkları olanlar, akciğer, kalp, kanser hastaları, yaşlı ve yaşamını tek başına devam ettiremeyecek kadar hasta olanlar, hapishanelerde ısrarla tutulmaya devam ediliyor.
MHP’li Feti Yıldız’ın İnfaz Yasası değiştirilmesi çağrısı hayati öneme sahiptir. İktidar bir an önce İnfaz Yasasında değişikliğe gitmeli bu kez “evrensel hukuk” ilkelerine göre bir düzenleme yapmalıdır.
Ve Sayın Yıldız’ın ifade ettiği gibi artık “Hasta mahkumların infazının geri bırakılması artık tartışma konusu olmaktan” çıkarılmalıdır.
Ülkemiz bu şizofrenik atmosferden bir an önce çıkıp hukuk rayına oturmalıdır.
Yazarlar
-
Yıldıray OĞURSessizlik neden en büyük tehdittir? 25.06.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciHer şey yolunda ise bu fahiş faiz nedir? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUSaldırılarla İran’a ‘‘Ölümlerden ölüm beğen’’ denildi 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanFatih Altaylı’yı hapse atacağız diye hukuku dibine kadar zorladılar 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEDış Cephe ateş altında iken İç Cephe ne durumda? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA"Masada Milyonlar Var;"Barış, Özgürlük ve Demokratik Toplum İçin Örgütlenmeliyiz 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Alper GÖRMÜŞDoğru, ülke güvenliği demokrasisiz de sağlanabilir fakat bunu durmaksızın tekrarlamakta bir sorun va 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan AKTAŞTahran bir kez daha bombalanırken 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluYeryüzü artık bir Vahşi Batı… 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇSavaşın meşruiyeti ve ahlaki üstünlük meselesi 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRİDAMCI İRAN, SOYKIRIMCI İSRAİL DEVLETİ Mİ? 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞUCUBE SİSTEM CEHENNEMİ… 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNİran'ın zor seçimi: Topyekûn savaş ya da taksitle ölüm 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan ÖzkanWashington’un İran takıntısının şifreleri 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Y. YılmazFıkra gibi ülke ama gel de gül! 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AKSAYRusya, Suriye’den sonra İran’ı da kaybedebilir 22.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUKürt meselesinde CHP’nin yakın dönem öyküsü 21.06.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuÖcalan İsrail için ne dedi? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERZeytin ağaçları ve şirketokrasi 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: Neo-Mussoli’nin “Havuz Medyası” 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunDevlet “devletimiz” olur mu? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hasan Bülent KAHRAMANTürkiye için bir fırsat: CHP’de yeni kuşak siyaseti 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUYeni milliyetçilik ve Öcalan 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİBahçeli'ye muhalefet ikna oldu da ortağı olmadı mı? 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünOyun içinde oyun… 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçaySıcak yaz 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRNihai hedef Türkiye mi? 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cansu ÇamlıbelCHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın: CHP anayasa değişikliği masasına oturmayacak, öyle bir komisy 18.06.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
23.05.2025
30.04.2025
22.04.2025
28.03.2025
28.02.2025
21.01.2025
8.01.2025
1.01.2025
18.12.2024
19.11.2024