Cafer Solgun
Bu sene de ‘korkulan’ oldu ve Hac’daki ‘şeytan taşlama’ ritüeli yerine getirilirken adeta ‘beklenen’ facia gerçekleşti. Yaklaşık 800 kişi ‘ibadet’ amacıyla bulundukları Mina’da birbirlerini ezerek korkunç bir şekilde can verdi. Bayram kana boyandı. Olay duyulduğu andan itibaren ‘bizim’ medyanın ilgisi ‘ölenler içerisinde kaç Türk var’ sorusuna odaklanmıştı. Ardından Suudi Arabistan yönetimine tepkiler gelişti. Durumdan vazife çıkarıp ‘beceremiyorlar madem, versinler bize bu organizasyonu biz yapalım’ diyenler oldu.
Ne var ki ‘reis’ insanın kanını donduran son derece ‘soğukkanlı’ bir açıklama yaptı ve yandaş cenahından gelen tepkiler aynı anda kesildi. Tersi olsa, kuşku yok, aynı cenah Suudi yönetiminin ne diktatörlüğünü bırakırdı ne de Hac üzerindeki tekelinin ahlaksızlığını…
Sayın Erdoğan’a göre olaya ‘duygusal’ yaklaşmak doğru değildi, dünyanın her yerindeki organizasyonlarda ‘böyle şeyler’ olurdu, bardağın ‘dolu’ tarafına bakmak gerekirdi… Bardağın ‘dolu’ tarafından bakınca daha fazla insanın ölmemesine şükretmek mi gerekiyordu mesela!
Acaba AKP iktidarının Suudi yönetimiyle ‘derin’ bir muhabbeti, açıkça çıkar ilişkileri olmasaydı sayın Erdoğan’ın tepkisi yine de ‘bardağın dolu tarafına bakmak lazım’ şeklinde mi olurdu?
Gerçi Roboski için ‘kaza’ diyenlerden, Soma ve diğer iş cinayetleri için ‘fıtrat’ diyenlerden, hayatını kaybeden güvenlik görevlilerinin üzgün ailelerine ‘o da başka meslek seçseydi’ diyenlerden, ‘şehit aileleri kurban bayramını çoktan idrak etti’ diyenlerden gelen bu kan dondurucu tepkiyi görmeye şaşırmamak gerekir elbette.
Mina’daki olay düpedüz bir toplu katliam. Bu olayın her türlü sorgulanması başta İslam âlemi herkesin hakkıdır, sorumluluğudur. Suudi yönetiminin ‘kader’ açıklamasını kabul etmek, bu korkunç sorumsuzluğa ‘kader’ diye razı gelmek, benzer katliamlara da peşinen boyun eğmekten başka bir şey değildir.
Orada insanların korkunç bir şekilde, birbirlerini ezerek hayatını kaybetmeleri neredeyse her sene beklenen bir ‘olay’ haline geldi. Buna ‘kader’ denilebilir mi?
Görevli troller hemen ‘bu olaydan da AKP eleştirisi çıkardınız’ diye hücuma geçecekler, biliyorum. Hem de Erdoğan’ın sözlerine rağmen…
Olayın kendimize, kendi gerçeklerimize yontmamız gereken boyutu da bu zaten. Hangi olay karşısında ‘duygusal’ olacak, üzüleceğiz; hangi olay karşısında ‘soğukkanlı’ olacak ve ‘fıtrat’ diyecek, ‘kader’ diyecek ve soru sormadan, sorgulamadan oturacağız oturduğumuz yerde? Buna karar verecek olan ‘biz’ olmayacak mıyız artık?
Neresinden baksanız ciddi ve gerçekten düşündürücü boyutlarda bir toplumsal bozulma, ahlaki çöküntü durumu yaşıyoruz. İş gelip vicdanlarımızın, duygu ve duyarlılıklarımızın talan edilmesine kadar gelip dayandı. Sormayan, sorgulamayan, eleştirmeyen, itiraz etmeyen, neyin ‘kader’ olup olmadığını dahi bilemediğimiz bir toplum olmaya zorlanıyoruz.
Yüzlerce insanın hayatını kaybettiği, bir o kadarının yaralandığı bir facia karşısında ‘kader’ deyip, ‘fıtrat’ deyip susmak, ne insani, ne vicdani, ne de ahlaki bir tutum geliyor bana.
Olayın ritüel boyutunun da tartışmaya, sorgulamaya muhtaç olduğu kanısındayım; ama bu benim değil, ‘din âlimi’ sıfatı taşıyanların işi.
Yazarlar
-
Ali BULAÇ“İçerde Nutuk, dışarda Kur’an!” 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENKürtler, Türkler ve Araplar 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuErdoğan’dan tarihi itiraf… 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜR103 kişinin ölümündeki suçu sahte belgeyle gizlediler 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Gökçer TahincioğluKardeşinin cenazesine gidememek 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Sedat KAYABeşiktaş düzene karşı çıktı: Sessiz devrimin adı olacak 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolOrta Doğu’da İsrail tehdidi 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞSiyasi meşruiyet ve matematik 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEKim bu Ümmet? 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUEski bir anıdan günümüzde yaşananlara çıkartılacak ders 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİslamcılık ve post-İslamcılık ve modernizm ve milliyetçilik 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZCumhurbaşkanı’nın ittifak çıkışı ve silahsızlanma sürecinin gölgesinde muhalefet 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERZeytin ağacı taşımanın suç olduğu ülke: Portekiz 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURKutuplaşmanın son mağduru; CHP’nin ilk imam hatip müdürü Celal Hoca 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Umur TALUİnsan hiç üzülmez mi… utanmaz mı hiç? 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilÖtekileştirmek Ve Ötekileştirdiklerimizle Yüzleşmek – “Kürt Sorunu”na Alternatif Bir Bakış 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSiyaset çıkar, itibar, zenginleşme aracı olmadığında… 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer Solgun“Geri zekalıya anlatır gibi” 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Ali TürerULUSAL KİMLİK DAVASI 18.07.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRSÜRECE DOĞRU TUTUM 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AKSAYBırakın ömür boyu otursunlar o koltuklarda 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
Hasan Bülent KAHRAMANTaşıyıcı koalisyonlar ve ormanın içindeki CHP 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİREN“Kutup başı” 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluCoğrafyanın kader olmadığı ülke... 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: Öcalan’ın Önerisi… 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kahveciİşsizlik Vergisi… 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİHepiniz oradaydınız be-2 15.07.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanZenginin malı züğürdün çenesi: Bu tekneler neden yanıyor? 15.07.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
11.07.2025
6.07.2025
30.06.2025
20.06.2025
15.06.2025
1.06.2025
23.05.2025
10.05.2025
27.04.2025
19.04.2025