Sezin ÖNEY
Tarihi okumak güzel de, ya yaşamak?
Ankara’da gene, “Suriye’ye askerî operasyon” seçeneği masada. Son bir yılı aşkın sürede, temcit pilavı gibi gündeme gelen bir proje bu.
Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye’ye bir harekât gerçekleştirmeye hep soğuk oldu. Necdet Özel’in Genelkurmay başkanlığı döneminde, Özel’in sivil karar alıcıları ikna çabalarının, “askerî yapabilirlikler ve yapılamazlıklar” üzerine uzun istişarelere dayandığı öne sürülüyordu. Şimdi ise, Genelkurmay yönetiminin bu soğukluğu, medya üzerinden, “Birleşmiş Milletler kararı olmazsa, biz de müdahale etmeyiz” gibi daha dolambaçlı ve sert biçimde ifade etmeye çalıştığı gözleniyor. Evet, TSK’nın duruşunda değişim olmamış olabilir de, üsluplarda değişim var gibi gözüküyor. “Başkomutan” sıfatını taşıyan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da, sınırlanmayı sevmediğini, kararlarının reddine alışkın olmadığını, siyasi kişiliğinin “Hayır” sözcüğünü kabul etmediğini de biliyoruz.
TSK, kendine göre bir milliyetçiliğe sahip, kendine özgü (AKP’ninki ile kimi zaman örtüşen, kimi zaman da çelişen) “yerli ve milli” hassasiyetleri var. Bir yandan Batı İttifakı içindeki bir NATO ordusundan bahsediyoruz, bir yandan da, tarihi boyu “dış mihrak komplolarına”, Kurtuluş Savaşı’ndan bu yana uzanan geçmişi boyunca “Batı’nın Türkiye üzerindeki emellerine” hassasiyeti genetik kodlarına işlenmiş milliyetçi bağımsızlık peşindeki bir ordudan. Bu iki zıt ruh, TSK’nın içinde hep oldu; bugün de, varlığını sürdürüyor.
Bir de, bu milliyetçiliğin, iç sorunlar boyutu var. TSK, tarihi boyu, “laiklik” ve “Kürt Meselesi/ bölünme” konularında özel bir endişeye sahip oldu. Bu endişelerden laiklik, rafa kalktı gibi gözüküyor. Ordu içinde, “yerli ve milli” köklerde zaten bir dindarlık veya mutaassıplık vardı. TSK’nın “Peygamber Ocağı” olarak anıldığını ve “şehitlik” kavramının, dinî anlam taşıdığını da anımsatalım. Ölüme bu kadar yakın duran bir meslekte, hayatı riske etmeyi anlamlı kılacak manevi bir tutkuya ihtiyaç var; bu da, ya milliyetçilikle ya da dinle veya ikisinin bileşimi ile olabilir. Türkiye örneğinde de, iki tutku, din ve milliyetçilik giderek birleşiyor. Tabii, bunun sınırı ne olur veya bir kez tutkular birleşmeye başladı mı, aralarına sınır çekilebilir mi –bunlar da tartışmalı.
Sonuçta, laiklik endişesi, artık geri plana düşse de, Kürt Sorunu/ bölünme/ terör meselelerini “şeytan üçgeni” olarak birleştiren algı, TSK’da yerli yerinde.
Hattâ, TSK içinde geçmişte, “çözüm projelerini” destekleme, diyalog yoluyla sorunların sorun olmaktan çıkarılması yöneliminde olan kanatların var olmuş olduğunu da hesaba katarsak, şimdi o kanatların, projelerin epey yükseklerdeki raflara kalktığını ve “tehdit algısında” epey bir yükselme olduğunu söyleyebiliriz. Yani, Ankara’da savaşın “çözüm” olduğu algısı, TSK başta, tüm karar alıcıların ortaklaştığı bir nokta.
Kasım ayından beri TSK’nın bilfiil içerisinde olduğu ilçe ve şehir merkezlerinde, “meskûn mahallerde askerî müdahale” de, zaten başka türlü gerçekleşemezdi.
Askerî karar alıcılar, sivil karar alıcıları, yani “Beştepe/ Saray” başta tüm Ankara cenahını, Cizre, Sur, Silopi gibi yerlerde meskûn mahalde müdahalenin eksileri konusunda ikna edilebilirlerdi. Ancak, askerî karar alıcıların kendisi ikna olan taraf olmuşa benziyorlar; yani, TSK’nın “şahin” tedbirler bakımından yapacağını yapıp, gerisini yani “güvercin” tedbirleri, “yara sarma” bölümünü de siyasete bıraktığı planın “olabilirliğine” inanmışa benziyorlar.
Oysa, herkesin planları olduğu gibi hayatın da kendi planları var. Askerî olarak, “siyah/ beyaz”, “dost/ düşman” ayrımını bir kez yapınca, geriye kalan sadece “harekâtı gerçekleştirmek”. Siyasi olaraksa, grilerle uğraşmak zorundasınız; siyah ve beyaz netliğini politikada bekleyen ve bunun peşinde koşan savaşı çağırır. Şu an, Kürt Sorunu’nda, TSK, “grilerle savaştığı”, siyaset ise “siyah/ beyazlar” yaratarak politikayı da savaş alanına çevirdiği biçimde hareket ediyor. Bunun sonucu da, savaş kısırdöngüsüne saplanmaktır.
TSK, bir kez Kürt Meselesi ile terör konusunu birbirine karıştırıp, “grileri” düşman seçtiği ve sivillerin ağırlıklı olduğu “medeniyet”, “şehirli” merkezlerde askerî varlık göstermeyi seçince, Suriye’ye kara operasyonu gibi bir konuda da, ikna kabiliyetini yitirmiş oldu. Zira, Türkiye sınırları içinde ve dışında, “siyahlar” yani düşman olarak nitelenen çok geniş bir kitle sözkonusu; HDP’den PKK’ya, PYD’den YPG’ye değil sempati duyan, bunların tümünü “terörist” olarak sabah akşam lanetlemeyen herkes “düşman” tarafında kalmış oluyor. Bu “düşman” kitlesine karşı, siyaset geri adım atmadıkça, TSK da savaştan geri adım atamaz. Bu kısırdöngüde, eğer yeni “düşman” hedef, PYD’nin siyasi ve askerî kazanımları üzerinden Suriye’deki “kırmızıçizgilerse”, ne zaman ve nereye kadar itiraz edilecek ordu tarafından? Kaldı ki, hem ABD ile stratejik ortaklık, hem NATO ordusu olma gerçeği ile, Türkiye’nin bugünkü hiçbir iç ve dış politikası örtüşmüyor. Batı ile olmayan ittifak nereye kadar sürecek, kim neye ne kadar tahammül edecek; dahası bu kısırdöngülerden çıkış mümkün mü?
Bizler de, bu tuhaf ortamda, yanlış kararların giyotinlerine boyun uzatmış Türkiye vatandaşları olarak kobay fareler gibiyiz; tarihin laboratuarının insafına terk edilmiş.
Yazarlar
-
Ali BAYRAMOĞLUBir hegemonya diyarı olarak Türkiye… 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunYapıyorlar, oluyor ve bir şey de olmuyor 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal CANCHP operasyonlarında yeni eşik 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Yargıya güvenin’ 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUABD Büyükelçisi bir şeyler söylüyor da, ne diyor? 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRCHP'YE YAPILAN OPERASYONLARA KARŞI NE YAPMALI? 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEBahçeli’nin jeopolitik sorumluluğu 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuBenimki bir valiz hikayesi… 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERİklim adıyla sınai kirletmenin ticareti 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞYangınlar yeniden başladı, Orman Bakanı ne yapacak ve George Orwell 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasKafkasya ötesinde kanlı satranç 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciŞimşek görmüyor mu? 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: “Kürt Sorununda atılacak ‘hayal gibi’ 9 adım…” 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKSıcak bir yaz, serin bir sonbahar ve belirsiz bir kış 1.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİİnsan yerin yüzüdür 1.07.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan ÖzkanÜç liderin 12 Gün Savaşı’nda karşılaştırmalı performansı 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGEButlan 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanAK Parti, kendi eseri olan bu Türkiye fotoğrafına daha dikkatli bakmalı 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAToplumsal Muhalefetten Demokratik Topluma: Halkların, İnançların ve Özgürlük Güçlerinin Birleşik Müc 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞELLİ MİLYAR DOLAR DÜNYADAKİ AÇLIĞI ÇÖZÜYOR… 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURDemek ki “ideolojiler” henüz ölmemiş 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRTürkiye, sıcak savaşlara evrilen küresel paylaşım savaşının hem sahnesi hem öznesi 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENSiyaset ırmağı kirlenirken… 29.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENOrtadoğu ve Kürtler CHP’yi Çağırıyor 29.06.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraAdalet ve Kalkınma Partisi’nin Ön Tarihinden 29.06.2025 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUNBarışı savunmayayım da ne yapayım! 28.06.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanŞaka değil, Kılıçdaroğlu sahiden gelip CHP’nin başında kalmak istiyor! 28.06.2025 Tüm Yazıları
-
KEMAL GÖKTAŞDemirtaş’a Kobane mahkumiyeti: Gerekçedeki “10 kusurlu hareket” 28.06.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
3.02.2025
29.01.2025
17.01.2025
7.11.2024
6.11.2024
24.10.2024
27.06.2024
7.06.2024
26.05.2024
20.05.2024