Murat AKSOY

Gerileme sırası ekonomide
2.01.2015
1314

 AKP’nin 2023 vizyonu ortaya konurken en çok ifade edilen; “2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma” hedefidir.


Adım adım, ekonomik gelişmenin ve kalkınmanın olmazsa olmazı olan demokrasiden, hukuk devletinden uzaklaşırken bu hedef ne kadar gerçekçi?

Gerçekçi değil.

Nitekim bu hedefin gerçekçi olmadığını son bir yıl içinde hem siyasi hem de ekonomik gelişmelerden görüyoruz.

ORTA GELİR TUZAĞI

AKP’nin 2003-2007 arasında Türkiye’de kişi başı gelir 3 bin dolardan yaklaşık 10 bin dolara çıkmıştır.

Bu nominal bir artıştır. Ne yazık ki bu artış sonraki yıllarda durmuştur. 2005 fiyatlarıyla reel kişi başı gelir ise 2003'te 5.952 dolar iken 2013'te bu rakam 8.717 dolara çıkmıştır. Orta gelir tuzağı olarak tanımlanan bu durumu aşmak için AKP, ne yazık ki, atması gereken ekonomik yapısal reform adımlarını atmamıştır.

Bu durumdan kurtulmak için eğitim, inovasyon, teknoloji gibi alanlara yatırım yapmak yerine, tam tersine özellikle eğitimi, iktidar ömrünü uzatacak ideolojik bir araç olarak gördü. Tüm politikalarını buna göre düzenlemeye girişti.

4+4+4 eğitim sistemi ile başlayarak, eğitimin nitelikli mesleki eğitime dönüştürülmesi yerine İmam Hatipleştirilmesi, teknoloji, demokrasi, insan haklarının eğitimine önem verilmesi yerine, ana okullardan itibaren din eğitimi verme çabası iktidarın önceliği oldu.

HUKUK YOKSA YATIRIM GELMEZ

17-25 Aralık’tan bu yana demokrasi ve hukuk alanında yaşanan gelişmeler, Türkiye ekonomisi için alarm niteliğindedir. Türkiye’nin sadece borçlarını sürdürebilmesini değil, ekonomik gelişmesini sağlamak için de yabancı yatırım zorunludur. Oysa hukukun bu kadar keyfileştiği ortama yabancı yatırımcıların gelmesi neredeyse imkansızdır.

2014 Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması’nda Türkiye, 180 ülke içerisinde 154. sırada; İnternet Özgürlüğü konusunda 'Kısmen özgür' ülkeler arasında yer aldı.

ARTIK 19. BÜYÜK EKONOMİ

Benzer olumsuz bir haber de yılın sonunda geldi. Türkiye artık dünyanın en büyük 17. değil 19. ekonomisi. Centre for Economics and Business Research’ın (www.cebr.com/reports/worldeconomic- league-table-2015/) yaptığı araştırmaya göre Türkiye bir yıl içinde 2 sıra gerileyerek 19. büyük ekonomisi oldu.

Demokrasi ve hukukun olmadığı ülkede iktidar olabilirsiniz ama güçlü ekonomiye ve topluma sahip olamazsınız.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yazarlar