Hadi ULUENGİN
RECEP Tayyip Erdoğan’ın kıstası asla ve asla Vladimir Putin olamaz. Olmamalıdır
Zaten sırf Moskova lideri Ankaralı meslektaşı için değil, bizzat Rusya Türkiye için ne referans, ne emsal, ne de örnek olabilir. Allah yazdıysa bozsun!
Tabii eğer hedef ve ütopya olarak evrensel demokrasiyi benimsediysek!
***
OYSA dün dediğim gibi, her aileye üç çocuk lâfını ağzından düşürmeyen Başbakan genel olarak bireylerin tercihine, özel olarak da kadınların bedenine müdahale eden bu vahim saplantısından dolayı kendisine yöneltilen eleştirilere özrü kabahatinden büyük cevap verdi.
Ben söyleyince olay çıkıyor, Putin söyleyince kimse tınmıyor diye serzenişte bulundu.
Acaba basireti bağlandığı için mi böylesine büyük bir pot kırdı?
Yoksa farkına varmadan gönlünde, yani bilinçaltında yatan aslanı mı dışavurdu?
***
OYSA yukarıdaki evrensel demokrasi hem Rusya’nın, hem de o Putin’in tam zıddıdır.
Çünkü zaten köle anlamındaki slav kelimesiyle tanımlanan ve esas olarak Ruslarla özdeşleşen bu kuzey kavmi Hıristiyanlaştıktan sonra bile, Lehler, Çekler, Soraplar gibi Batı’da Katolikliği benimseyenleri hariç hiçbir zaman sözkonusu Batı’nın değerleriyle bütünleşmedi.
Sebebi ister Ortodokslukta, ister Türk- Tatar etkisinde, ister ikisinde birden aransın, Rusyalar’da ne sivil toplumun ilk nüveleri oluştu, ne tebaayı aşacak yurttaş kültürü filiz verdi.
Nitekim bütün tarih ya Korkunç İvan gibi tümden ceberut, ya da Deli Petro gibi yine ceberut fakatışıltılı despotların o tebaa- serf üzerindeki mutlak hükümranlığını anlatır.
***
ÜSTELİK Moskofya baştan beri büyüyemezsem küçülürüm oburluğunu benimsedi.
Uzun olmayan bir süreçte avuç için kadar Kiev Knezliği Karadeniz kıyısından Kutup buzuluna ve Pasifik sahilinden Pamir ufkuna yayılan bugünkü dev İmparatorluğa dönüştü.
Zaten iktisadi geriliğe rağmen Bolşeviklerin iktidarı gasp etmesi de aynı ruhi- beşeri iklime oturdu. Sivillik ve yurttaşlık yoksunluğu kızıl diktatoryanın payandasını oluşturdu.
Ve işte, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın referans (!) diye sunmak talihsizliğine düştüğüVladimir Putin yukarıdaki geleneğin hem ürünü, hem uzantısı, hem temsilcisidir!
***
ÖYLEDİR, zira Yeltsin’den sonra oligarşik rejimi değil sadece oligarkların kimliğini değiştirerek onları tamamen kendisine bağımlı kılan; sebil petrol sayesinde de ekonomiyi nispeten tıkırında götürenPutin’in evrensel anlamdaki demokrasiyle hiçbir ilgisi yoktur.
Mutlak totaliter denemez ama sokak infazcısı zaptiyelerin, emir kulu mahkemelerin veya iktidar borazanı medyaların ahval-i adiye sayıldığı Rusya tabii ki otoriter bir devlettir.
Zaten hem bizde kendini sol diye pazarlayan ulusalcı avenenin, hem de Batı’da dobra dobrafaşistliğini itiraf eden kesimin Kremlin liderine toz kondurmaması tesadüf değildir.
Bu ulusalcı- faşist koalisyon demokrasiye beslediği derin nefretten ve o otoritarizme duyduğu büyük aşktan dolayı Putinmania hayranlık budalasıdır ki, aynı Vlamidir Putin’i emsal gösterenErdoğan’ı da acaba onun gizli hayranları listesine mi dâhil etmek gerekiyor?
Üstelik bin dikkat, Ankara önderinin anti-Batı belâgati de yukarıdaki büyümezsem küçülürümrefleksini devraldığı ve militaro- endüstriyel sektörle bütünleştiği için Çarların ve Sovyetlerin yayılmacılığını hortlatan Putin’in retoriğiyle çok tehlikeli benzerlikler içeriyor.
***
OYSA realpolitik eksende Rusya’yla iyi ilişki kurmak bir şeydir, hiçbir başbakan için asla referans olamayacak olan o Rusya’nın Putin’ini kıstas göstermek bambaşka bir şeydir.
Umalım ki otoriter eğilimleri her geçen gün daha çok nasırlaşmasına rağmen Erdoğan bu emsali vermekle gönlünde yatan aslanı dışavurmuş değil de, boş bulunup pot kırmış olsun!
Yazarlar
-
Hakan AKSAYZindanın kapıları açıldı ve muhalif lider serbest bırakıldı 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA“Masada Milyonlar Var” 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUBu çağda harita böyle değişiyor 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluSiyasi belirsizlik rüzgarıyla, ‘erken’ seçime doğru… 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERÖzgür Özel CHP’de neyi değiştirdi? 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasTrump niçin İran’ı vurdu? 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Y. YılmazKılıçdaroğlu, Erdoğan’a hizmet etmeye hazır 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: Sahur Pilavı… 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSessizlik neden en büyük tehdittir? 25.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEDış Cephe ateş altında iken İç Cephe ne durumda? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanFatih Altaylı’yı hapse atacağız diye hukuku dibine kadar zorladılar 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUSaldırılarla İran’a ‘‘Ölümlerden ölüm beğen’’ denildi 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciHer şey yolunda ise bu fahiş faiz nedir? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Alper GÖRMÜŞDoğru, ülke güvenliği demokrasisiz de sağlanabilir fakat bunu durmaksızın tekrarlamakta bir sorun va 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞUCUBE SİSTEM CEHENNEMİ… 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan AKTAŞTahran bir kez daha bombalanırken 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNİran'ın zor seçimi: Topyekûn savaş ya da taksitle ölüm 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇSavaşın meşruiyeti ve ahlaki üstünlük meselesi 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan ÖzkanWashington’un İran takıntısının şifreleri 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRİDAMCI İRAN, SOYKIRIMCI İSRAİL DEVLETİ Mİ? 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERZeytin ağaçları ve şirketokrasi 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunDevlet “devletimiz” olur mu? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hasan Bülent KAHRAMANTürkiye için bir fırsat: CHP’de yeni kuşak siyaseti 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuÖcalan İsrail için ne dedi? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUYeni milliyetçilik ve Öcalan 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİBahçeli'ye muhalefet ikna oldu da ortağı olmadı mı? 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünOyun içinde oyun… 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRNihai hedef Türkiye mi? 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçaySıcak yaz 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cansu ÇamlıbelCHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın: CHP anayasa değişikliği masasına oturmayacak, öyle bir komisy 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Aydın SelcenDemokrasiye giderken cumhuriyetten olmak 17.06.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
26.02.2016
12.02.2016
6.02.2016
29.01.2016
22.01.2016
18.01.2016
15.01.2016
8.02.2016
1.02.2016
25.12.2015