Sezin ÖNEY
Kuzey İrlanda’da 1990’ların başında başlayan ve 1998’de varılan anlaşmayla bölgeye sükûnu getiren barış sürecinin mimarlarından Sinn Féin lideri Gerry Adams, “cinayetle” suçlandı. Ve bu konuda sorgulandı.
Adams, siyasi kariyerindeki başarısını biraz da, hep şiddetten uzak durduğu iddiasına borçlu.
“Özel bir tim operasyona gidiyordu; ‘Bilinmeyenler’ idi bu özel timin adı. Yani, birisi ‘alınması’ gerekiyorsa, normalde onlar yapıyordu... Gerry bu özel timin komutanıydı.”
Bu sözler, 2000’lerin başında temelleri atılan bir sözlü tarih çalışmasının kayıtlarından.
ABD’de Boston College (BC), İrlanda ile sıkı bağları olan bir üniversite. İrlanda kültürü ve tarihi ile ilgili her dönem ve alandan belgelerle zenginleşmiş bir arşivi var. Ama bu zengin arşiv, bir dönemi kapsamıyordu: “Kuzey İrlanda” meselesine IRA’nın damgasını vurduğu son 40 yıl.
Bu açığı kapatmak için, BC’nin İrlanda Çalışmaları Bölümü Başkanı Thomas Hachey ve arşivlerin bulunduğu Burns Kütüphanesi sorumlusu Robert O’Neill, gazeteci Ed Moloney ile beraber bir sözlü tarih çalışmasına girişmeye karar verdiler.
2001’de, BC’deki proje başlarken, Kuzey İrlanda’da barış süreci rayına oturmuştu. Tarih de, “barış” kavramı üzerinden yeniden yazılıyordu. Kanlı geçmişle “yüzleşme” gereği, herkesin dilindeydi. Ancak, “barışın tarihinin yazılması”, ister istemez, siyaseten kazananların tekelindeydi. Bazı olaylar hiç anılmıyordu.
BC’nin projesi, büyük ölçüde eski IRA militanları ile yapılan derinlemesine mülakatlara dayanıyordu. Bu mülakatları yapmakla görevli olan Anthony McIntyre’ın kendisi de eski bir IRA militanıydı. Kendi ifadesiyle, “Örgüt, bir yanlışı düzeltmek için yola çıkmış ve yanlışı doğru yapmaya çalışırken de, birçok yanlış yapmıştı”.
McIntyre, projeye kapsamında yapılan görüşmelerinin, proje ile bire bir bağlantılı olanlar dışındakilerce duyulmaması için büyük çaba gösteriyordu. Sebep de, ortaya saçılacak bilgiler nedeniyle, IRA’nın eski üyelerine, hatta kendisine yönelik olası intikam operasyonlarıydı. Görüşülen eski militanlara da, ölümlerine kadar hiçbir bilginin açıklanmayacağı ve arşivlerde isimlerinin sadece “kod” olarak yer alacağı güvencesi verildi.
Gizlilik perdesi bugün çeşitli sebeplerle kalkmış durumda; bugün biliyoruz ki, görüşülenlerden biri, Brendan Hughes’du --IRA’nın en önemli militanlarından.
Hughes, Barış sürecinin, “özgürlük” hedefini öldürdüğünü düşünüyordu. Bir zamanlar, “kardeşim gibidir” dediği Sinn Féin lideri Gerry Adams gibi politikacıların da, “Britanya hükümetinin, devrimci bir hareketi, muhafazakâr bir kuruma dönüştürmesine aracılık ettiğine” inanıyordu.
Hughes, hapis, işkence, açlık grevleriyle geçen ömründe, kendisinin de çok fazla şiddet uyguladığını söylüyor ve pişmanlık duyuyordu. “Akan kanın tek damlasına bile değmezdi” diyordu.
Hughes, hikâyesini gelecek nesillere aktarmak istiyordu. Kendisiyle görüşmeyi kaydeden McIntyre ise, onu beklemeye ikna etti; IRA hâlâ Hughes’a zarar verebilirdi. Hughes öldüğünde, onunla ilgili kayıtları yayınlayacağına söz verdi. Hughes’un hikâyesini de, o ölünce 2010’da “Mezardan Sesler” adıyla yayımladı.
Hughes, çatışma tarihinin en tartışmalı olaylarından birinde, Jean McConville cinayetinde ölüm emrini verenin Gerry Adams olduğunu öne sürüyordu. McConville, fakirlik içinde yaşayan, 10 çocuk annesi bir Katolik’ti. IRA aleyhine muhbirlik yaptığı iddia edilmiş ve örgüt tarafından öldürülmüştü. McConville, uzun süre “kayıp” kaldı; IRA, barış süreci çerçevesinde 1999’da kurulan “Kayıpları Bulma Komisyonu”na, McConville’in yanı sıra 16 “kayıp kişinin” de ölümünden sorumlu olduğunu bildirdi
Boston College sözlü tarih projesi, tarihi kayıt altına almak isterken, tarihin kendisini değiştirmiş oldu.
“Yüzleşmek” de böyle netameli bir iş; kaç kişinin tarihle gerçekten yüzleşmeye yüreği var?
Yazarlar
-
Ali BAYRAMOĞLUBir hegemonya diyarı olarak Türkiye… 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunYapıyorlar, oluyor ve bir şey de olmuyor 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal CANCHP operasyonlarında yeni eşik 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Yargıya güvenin’ 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUABD Büyükelçisi bir şeyler söylüyor da, ne diyor? 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRCHP'YE YAPILAN OPERASYONLARA KARŞI NE YAPMALI? 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEBahçeli’nin jeopolitik sorumluluğu 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuBenimki bir valiz hikayesi… 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERİklim adıyla sınai kirletmenin ticareti 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞYangınlar yeniden başladı, Orman Bakanı ne yapacak ve George Orwell 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasKafkasya ötesinde kanlı satranç 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciŞimşek görmüyor mu? 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: “Kürt Sorununda atılacak ‘hayal gibi’ 9 adım…” 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKSıcak bir yaz, serin bir sonbahar ve belirsiz bir kış 1.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİİnsan yerin yüzüdür 1.07.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan ÖzkanÜç liderin 12 Gün Savaşı’nda karşılaştırmalı performansı 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGEButlan 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanAK Parti, kendi eseri olan bu Türkiye fotoğrafına daha dikkatli bakmalı 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAToplumsal Muhalefetten Demokratik Topluma: Halkların, İnançların ve Özgürlük Güçlerinin Birleşik Müc 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞELLİ MİLYAR DOLAR DÜNYADAKİ AÇLIĞI ÇÖZÜYOR… 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURDemek ki “ideolojiler” henüz ölmemiş 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRTürkiye, sıcak savaşlara evrilen küresel paylaşım savaşının hem sahnesi hem öznesi 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENSiyaset ırmağı kirlenirken… 29.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENOrtadoğu ve Kürtler CHP’yi Çağırıyor 29.06.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraAdalet ve Kalkınma Partisi’nin Ön Tarihinden 29.06.2025 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUNBarışı savunmayayım da ne yapayım! 28.06.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanŞaka değil, Kılıçdaroğlu sahiden gelip CHP’nin başında kalmak istiyor! 28.06.2025 Tüm Yazıları
-
KEMAL GÖKTAŞDemirtaş’a Kobane mahkumiyeti: Gerekçedeki “10 kusurlu hareket” 28.06.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
3.02.2025
29.01.2025
17.01.2025
7.11.2024
6.11.2024
24.10.2024
27.06.2024
7.06.2024
26.05.2024
20.05.2024