İhsan YILMAZ
1915’te ne oldu?
5.02.2016
1689
Tek-tip homojen millet yaratma sevdasındaki sosyal Darvinci Jön Türk devletinin, 1938 Dersim katliamı gibi, şartlar “zorlayınca” vatandaşlarını katletmesi geleneğini yok sayamayız. Zaten, öncesinde de yine devlet için evlatları ve beşikteki kardeşleri boğdurmak da var. Elbette, sadece böyle mantıki karşılaştırmalar yapıp, bu toprakların katliam kültürü hakkında bir yargıya varmak, 1915’te ne olup bittiğini izah etmez. Ben de bulunduğum noktaya böyle varmadım, konu hakkında lehte-aleyhte ne varsa okumaya çalıştım.
Almanya doğumlu, ABD’li tarihçi Guenter Lewy’nin Timaş tarafından 5-6 yıl önce Türkçeye kazandırılmış “1915: Osmanlı Ermenilerine Ne Oldu?” kitabını vicdan sahibi her Türk ve de Kürt’ün mutlaka okuması gerekir. “Soykırım” kelimesinin tartışmayı boğup öldürdüğünü ve ayrıca Almanya’nın yaptığı gibi ahlaksızca siyasete alet edildiğini düşünen birisi olarak, 1915’i “soykırım” olarak nitelemeyen Lewy’nin kitabını ayrıca değerli buluyorum.
Tanzimat’ın iskan politikaları ile birlikte göçebe Kürtler Ermenilere yakın yerlere yerleştirilince gerilimler başlıyor. Karşılıklı çatışmalar yıllarca devam ediyor. Abdülhamit’in kurduğu Kürtlerden oluşan Hamidiye Alayları gibi oluşumlar Ermeni isyanlarını çok kanlı şekilde bastırıyor. Milliyetçiliğin yükselmesi ile birlikte, bugün PKK’nın yaptığına benzer şekilde bir kısım, sadece bir kısım Ermeni teröre başvuruyor. Bu çeteler, Kürt köylülerini, Bulgarların Müslümanlara yaptığı şekilde katlederek diğerlerini kaçırmaya ve yapılan sayımda %50’den fazla çıkmaya çalışıyorlar.
Fransa ve Rusya’nın cesaretlendirmeleri ile birlikte Ermeni çeteler 1. Dünya Savaşı şartlarında zamanın geldiğini düşünüyorlar. Osmanlı’ya, 6 eyalette (neredeyse tüm Doğu Anadolu) bir Ermeni özerk bölgesi oluşumu kabul ettiriliyor ve buraya 2 Avrupalı vali tayin ediliyor.
Anadolu’yu homojen bir Türk kalesi yapmayı kafasına koymuş İttihat Terakkici liderler, Ermenin sorununun kalıcı çözümünün onların bu topraklardan atılması ile mümkün olacağı kararına varıyorlar. Sadece Doğudaki değil İzmit’teki gibi tehdit oluşturmayan Batı’daki Ermenilerin bile tehcire tabi tutulması, toplu bir etnik temizliğe niyet edildiğini gösteriyor. Ayrılıkçı Ermeni çetelerine Ermenilerin desteği %3-5’i geçmezken tüm Ermeniler hedef alınıyor. Kanlı geçmişe rağmen çok az koruma sağlanıyor. Özellikle tren olmayan Kürt bölgelerinde aylarca yaya yol alınıyor.
Lewy’nin o zamanki dostumuz Almanya’nın arşivlerinden bulup çıkardığı binlerce belgede, müttefikimiz Almanlar olanları devamlı Berlin’e bildiriyor. Binlerce Alman misyoner, doktor, öğretmen, asker, gazeteci, diplomat gördüklerinin dehşet içinde anlatıyor. Şehrin dışına çıkınca, kadın ve çocuklardan jandarma tarafından ayrılan erkekler ve götürüldükleri tepenin arkasından gelen silah sesleri. Yollarda çetelerce saldırıya uğrayan ve karınları altın vardır diye deşilen kadınlar. Bunları korumaya çalıştığı için azledilen, zalimce davrandığı için terfi alan valiler.
Son Osmanlı sayımına göre sayıları 1.4 milyon olan Ermenilerin 800 bininin yok edildiğini tespit ediyor Lewy. Sayıdan da önemlisi binlerce yıldır yasadığı topraklardan bir dilin, bir geleneğin, bir kültürün ve bir toplumun tamamen yok edilmesi. Bir Osmanlı paşasının daha sonra yazdığı üzere her iki tarafın da zalimi ve mazlumu var. Ancak, sonuçta tamamen kaybeden ve küçük çocukları ile zavallı yaşlıları ile yargısız infazla yok olan Ermeniler oluyor.
Olana bitene teknik dilde ne dendiğinin de Türklere ve Müslümanlara Balkanlar’da ve Kafkaslar’da yapılan benzeri zulümleri yarıştırmanın da ahlak ve vicdanla ilgisi yok. Ya tazminat ve toprak isterlerse diye siyasetçiliğe soyunmaya da gerek yok. Bize düşen, zalimlerin elinde can veren yüz binlerce masumun aziz hatırasına, konuyu tarihçilere havale etmeden empati ile saygı duymaktır.
Yazarlar
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA“Masada Milyonlar Var” 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Y. YılmazKılıçdaroğlu, Erdoğan’a hizmet etmeye hazır 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AKSAYZindanın kapıları açıldı ve muhalif lider serbest bırakıldı 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERÖzgür Özel CHP’de neyi değiştirdi? 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: Sahur Pilavı… 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUBu çağda harita böyle değişiyor 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasTrump niçin İran’ı vurdu? 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluSiyasi belirsizlik rüzgarıyla, ‘erken’ seçime doğru… 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSessizlik neden en büyük tehdittir? 25.06.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanFatih Altaylı’yı hapse atacağız diye hukuku dibine kadar zorladılar 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEDış Cephe ateş altında iken İç Cephe ne durumda? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUSaldırılarla İran’a ‘‘Ölümlerden ölüm beğen’’ denildi 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciHer şey yolunda ise bu fahiş faiz nedir? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan AKTAŞTahran bir kez daha bombalanırken 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Alper GÖRMÜŞDoğru, ülke güvenliği demokrasisiz de sağlanabilir fakat bunu durmaksızın tekrarlamakta bir sorun va 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRİDAMCI İRAN, SOYKIRIMCI İSRAİL DEVLETİ Mİ? 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞUCUBE SİSTEM CEHENNEMİ… 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan ÖzkanWashington’un İran takıntısının şifreleri 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇSavaşın meşruiyeti ve ahlaki üstünlük meselesi 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNİran'ın zor seçimi: Topyekûn savaş ya da taksitle ölüm 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hasan Bülent KAHRAMANTürkiye için bir fırsat: CHP’de yeni kuşak siyaseti 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunDevlet “devletimiz” olur mu? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERZeytin ağaçları ve şirketokrasi 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuÖcalan İsrail için ne dedi? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİBahçeli'ye muhalefet ikna oldu da ortağı olmadı mı? 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUYeni milliyetçilik ve Öcalan 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cansu ÇamlıbelCHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın: CHP anayasa değişikliği masasına oturmayacak, öyle bir komisy 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünOyun içinde oyun… 18.06.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
10.07.2016
8.02.2016
7.02.2016
3.02.2016
26.06.2016
22.06.2016
18.06.2016
16.06.2016
14.06.2016
12.06.2016