Sezin ÖNEY
2 Haziran’da günden geceye, 3 Haziran gün doğana kadar, Ankara’da devlet kayıptı- Şiddet dışında.
2 Haziran’ı 3 Haziran’a bağlayan gece, Ankara bir tuhaftı.
Devletin kalbi sayılan başkentte, devlet namına göze çarpan, devleti temsil eden tek güç, polis şiddetiydi.
Bunun dışında, yerine göre, sirenler, tencere tavaların çalınması, ıslıklar, kornalar, alkışlar, sloganlardan oluşan gürültüler, tıpkı kentin merkezinden alevleniveren ateşler gibi yükseliyor, diniyor, gene başlıyordu.
Ankara, 2 Haziran gününün tamamını gergin geçirmişti, ancak hava karardığında, devletin kendini sadece şiddetle ifade etmesiyle, başkent adeta bir iç savaş mekanına dönüşmüştü.
Koskoca bir ülkenin merkezinde ne olup bittiği ile ilgili haberleri, Başbakan Erdoğan’ın söylemiyle “başbelası” olan sosyal medya aracılığıyla takip etmeye çalışmaktan başka çare de yoktu. Haber almak için diğer seçenekler ise, ne olup bittiğini gözlerinizle görebilmek için çatışmaların bilfiil gerçekleştiği yerlere gitmek veya ideolojik duruşundan rahatsız olun olmayın Halk TV’den bilgi süzmeye çalışmaktı.
Ankara’daki yaralı, ölü sayısı gibi bilgiler ise, hiçbir kaynakta yoktu.
26 yaşındaki işçi Etem Sarısülük’ün, yakın mesafeden, polis tarafından hedef alınarak başından vurulduğu haberleri ancak “ekşisözlük”ten takip edilebiliyordu. Kızılay’da vurulan Sarısülük’ün akıbetini hala, ancak bu siteden izliyebiliyoruz, bu yazının yazıldığı 3 Haziran sabahı itibariyle.
Epey ironik bir durum ama, kamu otoritesinin sessizliğini bozan tek ismi de, Başbakan’ın “yalanın daniskasının dolaştığını” söylediği sosyal medya üzerinden ifade ediyordu kendini. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, o esnada, bir nebze “itidal çağrısı” yapan mesajları Twitter üzerinden paylaşan ve böylece “ses vermiş” olan yegane kabine üyesiydi. Çelik, “Bugün ortaya çıkan tartışmalar ve anlaşmazlıklar bile demokrasi sayesinde anlamlıdır. Demokrasiyi zedeleyecek noktaya vardırılmamalıdır” diyor ve ekliyordu; “Türkiye, demokratik ifade yollarının açık olduğu bir ülke. Açık bir toplum düzeni var. Bunlar en büyük zenginliğimiz”.
Çelik’in paylaştığına benzer sözleri , 2 Haziran’ın öğle saatlerinde, eğer ki Başbakan Erdoğan, twitter’daki bir yorumdaki ifadeyle, “Fatih Altaylı’yı programında konuk ederken” söylemiş olsa, gene kitleler “yetmez ama evet” der miydi?
Belki de hep demokrasi kırıntılarıyla yetinmek zorunda bırakıldıklarına isyan eden, tüm farklı kesimlerden insanlar sokakta olduğundan, “endişeli demokrat” tavırlar da başkaldırıyı yatıştırmaya yetmeyebilirdi. Ancak, Altaylı ile “sohbetinde” Erdoğan’ın birbiri ardına, kontrol edilemez bir hoyratlıkla sıraladığı kutuplaştırıcı söylemler de, kuşkusuz ortamı daha da gerdi.
Gezi Olaylarının patlak vermesinden sonra, Türkiye, tarihinde görmediği bir halk hareketiyle yüzyüze gelirken, “yeni siyaset” kuruluyordu. Bunun rüzgarını hissedenlerden bazıları, her siyasi hareket içinde olsa ve açıklamalarıyla ön plana çıksa da, aslında sorun çok açık.
Gezi’den Türkiye’ye yayılan yüzlerce gösteriye katılan ve bu gösterilere sessizce destek veren sayısı meçhul insanın, yarın seçim olsa, gönül rahatlığıyla oy verebileceği bir parti yok.
Müthiş bir demokrasi krizi bu. Ve sorumlusu, Türkiye’deki tüm siyasi hareketler. Şu an, Meclis’te olan ve olmayan tüm siyasi partiler, Türkiye’nin demokrasi talebini karşılayacak kabiliyette olamadıkları için suçlu.
Ve tabii, medya.
Bu aynı zamanda, bir medya krizi.
Gene sosyal medyada çok alay edildi; gösterilerin en curcunalı zamanından bugüne, şu ana kadar, yüz ve göğüs estetiğinden, penguenler, Antarktika ve Mars’ta radyasyon seviyesine kadar “günün anlam ve ehemmiyetinden” uzak ne kadar belgesel ve program varsa ekrana getiren haber kanallarına, bundan sonra onlardan aldığımız hangi “habere” nasıl güvenelim?
Zaten, “habersiz” kaldığımızın farkındaydık. Türkiye’yi gezebilme, sıradan insanların arasına karışma “lüksü” olan bir çok gazeteci olarak, haber kanallarının nasıl tıkandığını görüyorduk. Ancak bunun, bu kadar sert biçimde tüm kamuoyunun yüzüne çarpılması, muhakkak ki, derin bir iz bırakacak herkesin vicdanında.
Hele ki, Başbakan Erdoğan, Altaylı ile konuşmasında bir de, “olaylar sırasında, kanallara reklam vermeyen aracı kurumları araştırıyoruz, gereğini yapacağız” demişken.
Hele ki, Fas-Tunus-Cezayir seyahatine çıkmadan önce, tekrar ekranlar karşısına geçmişken, basın toplantısının önemli bir kısmını Reuters muhabiri Birsen Altaylı’yı, “açık sözlü” bir soru sorduğu için sertçe eleştirmeye ayırmışken. Birsen Altaylı, gösterilerle ilgili “resmi tarih tezlerini” kullanmadan, katılımcılarına “halk” dediği için azarlanmışken.
“Birsen Altaylı vakası”, medyanın içinde bulunduğu derin krizi çok güzel özetleyen bir olay oldu. Kendisi, son günlerde Başbakan Erdoğan’a tek “gerçek” soruyu soran muhabir oldu. Karşılığında da, “Başbakan’dan “Siz Reuters olarak hep böyle yapıyorsunuz” sözlerini işitti. “Reuters’ın” hep yaptığı, “haber vermekti”; Türkiye’de basının yapmasının engellendiği şekilde. Çünkü, Erdoğan’ın Reuters’e telefon açıp veya açtırıp “patronla” konuşma ihtimali yok. Ne hazin bir hal; kendi insanları ve kendi ülkesini bu hale düşürmek.
Ya, birçok “medyatik yıldıza”, meşhur köşe yazarı ve yorumcuya ne demeli; Yeni Şafak’tan Abdullah Muradoğlu’nun 3 Haziran tarihli yazısıgüzel özetliyor hallerini;
“İşleri tıkırında gidenler sosyal olarak ayrı klanlar halinde yaşıyorlar. Birbirilerine bakarak, birbirilerini dinleyerek her şeyin iyi gittiğini zannediyorlar. Gazeteci meslektaşlarımız, stratejistlerimiz programdan programa koştukları için, tartışmacı muhaliflerinin söylediklerinin zıddını hakikat belledikleri için gerçekte neler olup bittiğinin farkında bile değiller. Böylece hem kendilerini kandırıyorlar, hem iktidardakilerin her şeyin iyi gittiği zehabına kapılmasına katkıda bulunuyorlar. Böyle dostlar oldukça düşmana ne gerek var!”
3 Haziran sabaha karşıya kadar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e de, durumun kontrol altına alınması için çağrılar yapıldı durdu, “başbelası” sosyal medyada. Gül’ü en son, Türkmenistan’da kendisine bir yarış atı hediye edilirken görmüştük, 31 Mayıs Cuma günü. Sonra, diğer tüm siyasi aktörlerden daha güçlü biçimde “itidal” telkin eden ve özeleştiri yapmaya gayret eden bir röportajı basında yer aldıysa da, o da kameraların önüne çıkıp, halkın gözlerine bakarak vermedi mesajını.
Ne yazık ki, devletin kendini en güçlü ortaya koyan ismi 2 Haziran günü, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek idi. Twitter’ı çok seven Gökçek, hesabından, “Suç işleyecek kadar büyüdülerse, ceza çekecek kadar büyümüşlerdir” (“Kadın çocuk, gereği ne ise yapılır)...” diye yazıyordu.
O gece, şiddetin tırmandırılması için, polisin Ankara’da aşırı güç kullanımına devam etmesi, haber karartması, benim görmediğim, yaşamadığım 12 Eylül öncesi dönemi çok iyi anlamama neden oldu. Şiddetin tırmanmasına seyirci kalarak, şiddeti körükleyerek, “devlet nizamına” özlem yaratma arzusu.
Bir 30 yıldan fazla zaman geçti; değişip dönüşüp Ankara’nın “sahiplerinin”, en azından bazılarının, zihniyetleri aynı mı kalacaktı?
http://www.acikradyo.com.tr/default.aspx?_mv=a&aid=31431&cat=100
Yazarlar
-
Cafer SolgunYapıyorlar, oluyor ve bir şey de olmuyor 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRCHP'YE YAPILAN OPERASYONLARA KARŞI NE YAPMALI? 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUABD Büyükelçisi bir şeyler söylüyor da, ne diyor? 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUBir hegemonya diyarı olarak Türkiye… 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Yargıya güvenin’ 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal CANCHP operasyonlarında yeni eşik 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuBenimki bir valiz hikayesi… 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERİklim adıyla sınai kirletmenin ticareti 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasKafkasya ötesinde kanlı satranç 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞYangınlar yeniden başladı, Orman Bakanı ne yapacak ve George Orwell 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciŞimşek görmüyor mu? 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: “Kürt Sorununda atılacak ‘hayal gibi’ 9 adım…” 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEBahçeli’nin jeopolitik sorumluluğu 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİİnsan yerin yüzüdür 1.07.2025 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKSıcak bir yaz, serin bir sonbahar ve belirsiz bir kış 1.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAToplumsal Muhalefetten Demokratik Topluma: Halkların, İnançların ve Özgürlük Güçlerinin Birleşik Müc 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan ÖzkanÜç liderin 12 Gün Savaşı’nda karşılaştırmalı performansı 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞELLİ MİLYAR DOLAR DÜNYADAKİ AÇLIĞI ÇÖZÜYOR… 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGEButlan 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRTürkiye, sıcak savaşlara evrilen küresel paylaşım savaşının hem sahnesi hem öznesi 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURDemek ki “ideolojiler” henüz ölmemiş 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanAK Parti, kendi eseri olan bu Türkiye fotoğrafına daha dikkatli bakmalı 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENOrtadoğu ve Kürtler CHP’yi Çağırıyor 29.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENSiyaset ırmağı kirlenirken… 29.06.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraAdalet ve Kalkınma Partisi’nin Ön Tarihinden 29.06.2025 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUNBarışı savunmayayım da ne yapayım! 28.06.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanŞaka değil, Kılıçdaroğlu sahiden gelip CHP’nin başında kalmak istiyor! 28.06.2025 Tüm Yazıları
-
Gökçer TahincioğluTonlarca hurdanın akıbeti belirsiz, ihaleler tartışmalı, işlem yok: Karayolları kimleri zengin ediyo 28.06.2025 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKABD’nin “özeleştiri” yapacağı günlerden korkalım 28.06.2025 Tüm Yazıları
-
KEMAL GÖKTAŞDemirtaş’a Kobane mahkumiyeti: Gerekçedeki “10 kusurlu hareket” 28.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERÖzgür Özel CHP’de neyi değiştirdi? 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Y. YılmazKılıçdaroğlu, Erdoğan’a hizmet etmeye hazır 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AKSAYZindanın kapıları açıldı ve muhalif lider serbest bırakıldı 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluSiyasi belirsizlik rüzgarıyla, ‘erken’ seçime doğru… 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan AKTAŞTahran bir kez daha bombalanırken 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Alper GÖRMÜŞDoğru, ülke güvenliği demokrasisiz de sağlanabilir fakat bunu durmaksızın tekrarlamakta bir sorun va 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNİran'ın zor seçimi: Topyekûn savaş ya da taksitle ölüm 23.06.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
3.02.2025
29.01.2025
17.01.2025
7.11.2024
6.11.2024
24.10.2024
27.06.2024
7.06.2024
26.05.2024
20.05.2024