Sezin ÖNEY
Düşünür, tarihçi, eleştirel bakışın son yüzyıldaki en önemli temsilcilerinden biri Eric Hobsbawm’ın ölüm haberi, ben bu yazıyı yazarken geldi. “Ömür boyu Marksist” Hobsbawm’ın düşüncesini, en iyi Marx’ın “var olan her şeyin acımasızca eleştirisi” yorumunun anlattığını düşünüyorum.
Hobsbawm’ın “Geleneğin İcadı” tezi, yani ulus-devletin meşruiyetini sağlamak için kendine bir gelenek inşa etmesi yaklaşımı, Türkiye’nin şu dönemindeki “yeni” devlet oluşumu sürecine de çok güzel uyuyor.
Yanlış yoldan giderek doğruya varılır mı?
AKP Kongresi’nde Başbakan Erdoğan’ın gelecek vizyonunu ortaya koyduğu konuşması, Türkiye’nin yakın geleceğine ilişkin olarak bu soruyu aklıma getirdi.
Refah içinde, güçlü, modern, “model” bir ülke olacak AKP Türkiye’si.
Ancak, uluslararası çerçevelere uygun haklar ve özgürlüklerin güvence altına alınması, demokratikleşme sürecinde “devrim” yapılması yoluyla olmayacak bu dönüşüm.
Güç, devletin gücü olacak. Devletin gücü, “Parti”nin gücü olacak. Parti ve halk “bir” olacak. Halk, “Parti” ile ifade bulacak. “Halkın iradesi”, “Parti”nin gücü olacak.
Haklar ve özgürlükler, “Parti” tarafından tanımlanacak.
Bireyin, bireysel özgürlüğün olmadığı, eleştirel düşüncenin içinde yer almadığı, böylesi bir düzen, Türkiye’yi hedeflediği noktaya getirir mi?
Yüzlerce yıllık tarih boyu, kültürel iletişim bakımından can damarlarıyla kenetlenilen Avrupa’yla olan bağları, “özünü bulma” bahanesiyle kesip atınca, “güçlü” bir Türkiye ideali nasıl yakalanır?
Sezai Karakoç’un “Sürgün Ülkeden Başkentler Başkentine” şiirini okuyan Başbakan Erdoğan’ın, neden özellikle bu şiiri seçtiği son derece enteresan. Karakoç’un Diyarbakırlı bir muhafazakâr düşünür, aynı zamanda da siyasetçi olması, felsefe, şiir ve politikayı harmanlaması başlı başına ilgi çekici bir birleşim diyelim. Ancak, neden bu şiir?
“Başbakan ağladı, ağlattı”, “gözyaşları sel oldu” yorumlarıyla karşılanan, gerçekten duygusal bir aşk şiiri “Sürgün Ülkeden Başkentler Başkentine”. Elbette, “ulvi aşk” şiirin izini sürdüğü kavram, ama aslında son derece dünyevi bir aşk hâkim şiire...
“Şuuraltım patlamış bir bomba gibi/ Saçar ortalığa zamanın/ Ağaran saçın toz toprağını// Bana ne Paris’ten/ Newyork’tan Londra’dan/ Moskova’dan Pekin’den// Senin yanında/ Bütün türedi uygarlıklar umurumda mı/ Sen bir uygarlık oldun bir ömür boyu/ Geceme gündüzüme// Gözlerin/ Lale Devrinden bir pencere/ Ellerin/ Baki’den Nefi’den Şeyh Galib’den/ Kucağıma dökülen/ Altın leylak”
Şiirin sırrı, zaten, “karizmatik lider”, “etkileyici bir hatip” olarak bilinen bir kişinin, bu kadar Türkiye siyaseti, dünya politikası, AKP Kongresi’yle alakasız bir aşk şiiri okuyup, gene de dinleyenlerin üzerinde müthiş sarsıcı bir tesir yapmasında. Otomatik bir düğmeye basılmış gibi, gözyaşları sel oluyor.
Büyülenmek böyle bir şey herhalde; ancak, Erdoğan’ın etkisi, Türkiye siyaseti üzerinde yarattığı bu “dünyalı sihir” ile açıklanabilir ancak. Hem “halktan biri” imgesini koruyor, hem de ulaşılmaz.
Türkiye’de, birçok siyasetçi ve siyasi yorumcuya hâkim olan, “çözerse o çözer”, “yaparsa o yapar” gibi bakış açısını, Erdoğan’ın “tek adam” şeklinde yükselişinden çok daha ilginç buluyorum.
AKP’nin, Türkiye’de siyaseti çok iyi öğrenmiş olması, pragmatik ve ideolojiler ötesi, her şekilde “ayakta kalmaya” odaklı elastik bir siyasi anlayışı temsil etmesi, bu yükselişe cevap değil.
AKP, artık gücünü aldığını savunduğu, “halk” gibi herkesi aynı kefeye koyan topyekûncu bakış açısı ötesinde, halkın da iradesini aşıp, “devlet benim” psikolojisine geçti.
“L’État, c’est moi”, yani “Devlet benim”, Fransa ve Navarra Kralı 14. Louis’ye atfediliyor. Kendini tarihe “Güneş Kral” olarak geçiren, Avrupa’nın en uzun, 72 yıl iktidarda kalan hükümdarının bu sözleri söyleyip söylemediğini biliyoruz. Ancak, ölürken, “Je m’en vais, mais l’État demeurera toujours” (Ben gidiyorum, devlet hep kalacak) dediği kayda geçmiş. Atatürk’ün, “Benim nâciz vücudum bir gün elbet toprak olacaktır, ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır” sözleri de aynı minvalde.
“Güneş Kral” imgesinin kökleri, 17. yüzyıl sonu, 18. yüzyıl başı Fransa’sından çok daha eskilere; liderlerin, tanrıların dünyadaki izdüşümü olduğu inancının yaygın olduğu, tek tanrılı dinlerin ilk ortaya çıktığı zamanlara uzanıyor.
Aslında, AKP Kongresi’nin tek “analizi” var; o da, geleneğin icadına şahit olmamız.
Burada ilginç olan, işi gücü siyaset olanların “geleneğin icadına” eleştirel bakmayıp da, “tanımlanamayan kitleler olarak”, Cumhuriyet tarihi boyunca, “bir bütün” muamelesi yapılan “halkın” tepkisel, eleştirel bir duruş sergilemesi. Yani, Erdoğan yerine, Cumhurbaşkanlığı’na, aslında siyaseten esamisi bile okunmayan Gül’ü “daha uygun” görmesi; en azından MetroPoll’un eylül sonu açıklanan kamuoyu araştırması sonuçlarına göre.
Bunun da, halkın eğiliminin, “AKP, Erdoğansız nice olur” yönünde, yani “kraldan fazla kralcı” olması değil bence sebebi. “Halk iradesi” denen şeyin başka tarifi ve tarihî kökenleri var Türkiye açısından. Bu arada, 14. Louis’in kurduğu mutlakıyetçi düzenin sonunda, 1789 Fransa Devrimi’nin geldiğini de hatırda tutalım.
[email protected]
Yazarlar
-
Ali BAYRAMOĞLUBir hegemonya diyarı olarak Türkiye… 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunYapıyorlar, oluyor ve bir şey de olmuyor 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal CANCHP operasyonlarında yeni eşik 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Yargıya güvenin’ 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUABD Büyükelçisi bir şeyler söylüyor da, ne diyor? 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRCHP'YE YAPILAN OPERASYONLARA KARŞI NE YAPMALI? 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEBahçeli’nin jeopolitik sorumluluğu 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuBenimki bir valiz hikayesi… 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERİklim adıyla sınai kirletmenin ticareti 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞYangınlar yeniden başladı, Orman Bakanı ne yapacak ve George Orwell 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasKafkasya ötesinde kanlı satranç 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciŞimşek görmüyor mu? 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: “Kürt Sorununda atılacak ‘hayal gibi’ 9 adım…” 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKSıcak bir yaz, serin bir sonbahar ve belirsiz bir kış 1.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİİnsan yerin yüzüdür 1.07.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan ÖzkanÜç liderin 12 Gün Savaşı’nda karşılaştırmalı performansı 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGEButlan 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanAK Parti, kendi eseri olan bu Türkiye fotoğrafına daha dikkatli bakmalı 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAToplumsal Muhalefetten Demokratik Topluma: Halkların, İnançların ve Özgürlük Güçlerinin Birleşik Müc 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞELLİ MİLYAR DOLAR DÜNYADAKİ AÇLIĞI ÇÖZÜYOR… 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURDemek ki “ideolojiler” henüz ölmemiş 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRTürkiye, sıcak savaşlara evrilen küresel paylaşım savaşının hem sahnesi hem öznesi 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENSiyaset ırmağı kirlenirken… 29.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENOrtadoğu ve Kürtler CHP’yi Çağırıyor 29.06.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraAdalet ve Kalkınma Partisi’nin Ön Tarihinden 29.06.2025 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUNBarışı savunmayayım da ne yapayım! 28.06.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanŞaka değil, Kılıçdaroğlu sahiden gelip CHP’nin başında kalmak istiyor! 28.06.2025 Tüm Yazıları
-
KEMAL GÖKTAŞDemirtaş’a Kobane mahkumiyeti: Gerekçedeki “10 kusurlu hareket” 28.06.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
3.02.2025
29.01.2025
17.01.2025
7.11.2024
6.11.2024
24.10.2024
27.06.2024
7.06.2024
26.05.2024
20.05.2024