Ayhan ONGUN
15 Temmuz darbe girişiminin üstünden yaklaşık üç ay geçmesine karşın hala bazı noktaların karanlık kalması, toplumda tedirginlik yaratıyor.
Darbenin Fettullah Gülen marifetiyle uluslar arası emperyal güçler vasıtasıyla doğrudan devlete ve halk iradesine yönelik yapılmak istendiği konusunda kamuoyunda geçerli bir kanaat oluştu.
Üstelik örgütün kullandığı şifreler de büyük ölçüde çözüldü.
Ancak Fetö’nün kara kutusu denilen ve olayların daha bir aydınlanmasını sağlayacak olan Adil Öksüz hala yakalanamadı!
Aslında olayların gelişimine baktığınızda yakalandı da kimi gizli eller tarafından göz göre göre serbest bırakıldı.
Adil Öksüz’ü kim ya da kimler niye, nasıl bıraktı?
Denizli’ de Komando Tugayını Ankara’ya yürütmek isteyenler,
Boğaz köprüsünde sivil insanların üstüne ateş açan, tank sürenler ya da onlara emir verenler kimlerdi?
Daha somutlayacak olursak gazeteci Mustafa Cambaz’ı, reklamcı Erol Olçak’ı ve dahi 241 masum insanı kim katletti?
Soyut bir FETÖ soruşturması ve bunun üzerinden yapılan açıklamalar kamuoyunu tatmin etmiyor.
Soruşturma derinleştikçe bir yerlere kadar uzanır ve bundan kimileri rahatsız olur endişesi varsa bu çok daha vahim bir durum.
Ölen bu kadar insanın, yaralanan, sakat kalan, çalışamaz hale gelen, daha da önemlisi maddi-manevi mağdur olan binlerce insanın vebalini taşımak kolay değil.
Kuşkusuz darbenin dış bağlantılarını çözmek de o kadar kolay değil ve hatta imkansız.
Ancak madem, her şeye rağmen halk; ülkesine, demokrasiye ve insanlık onuruna sahip çıktı, darbecilere karşı ölümüne direndi, bu darbeyi yapan, yönlendiren sorumluları bilmek onların en doğal hakkı.
Nasıl bir dönem devlet adına, derin bir yapılanma yüzlerce insanı bildik yöntemlerle öldürdü ve herkes tarafından bilinen ama devletin kayıtlarına faili meçhul olarak geçtiyse, 15 Temmuz şehitlerinin katilleri de faili meçhul mü olacak?
Geçmişte işlenen her cinayet, yapılan toplu kıyımlar derin devlet diye geçiştirildiyse, bugün de gün ışığına çıkan tüm karanlık olaylar” FETÖ yaptı” diyerek geçiştirilecek mi?
Biz hala Hrant Dink’in gerçek katillerini, cinayetin arkasındaki karanlık güçleri bilmiyoruz. Daha doğrusu biz biliyoruz da devletin kayıtlarında meçhul.
Ergenekon ve Balyoz davaları her ne kadar sulandırıldı ve amacından saptırıldı, sonunda FETÖ ye bağlandıysa da o dönem hiç mi darbe yapmayı planlayan, darbeci zihniyetle davranan yoktu?
Aynı dönemlerde Mardin Dargeçit de 6 masum köylüyü öldürüp, bu konudaki vicdani rahatsızlığını dile getiren uzman çavuşu karakolun kalorifer kazanında diri diri yakanlar, hala elini kolunu sallayarak geziyor ve bu konuda devletin gözü kör, yargının kulağı sağır, kamu vicdanı kanıyorsa,
Üzerinde binlerce araştırma, yüzlerce kitap yazılan faili meçhuller konusunda somut bir adım, ciddi bir yasal düzenleme yapılmamışsa, 15 Temmuz darbesinin gerçek sorumlularının ortaya çıkarılması konusundaki bu suskun ve fazla temkinli gidişten endişe duymamız çok doğal.
Sorumluların yakalanması ve yargılanması konusunda daha titiz bir çalışma yapma kaygısıyla, işlerin ağırdan alınması anlaşılabilir ama darbe nedeniyle haksız tutuklamaların yaratacağı mağduriyetlerin telafisi büyük olacaktır.
Daha da önemlisi, 15 Temmuzda oluşan darbeye karşı dik duruş ve direnme ruhunun yitirilmemesi adına, yargılamaların daha hızlı yapılması, gözaltı ve tutuklamalarda daha titiz davranılmasında sayısız yararlar vardır. Burada asıl önemli olan, darbenin kime karşı ya da kimler tarafından yapıldığından daha çok, darbeci zihniyetin hala, tehlikeli bir şekilde toplumda karşılık buluyor olmasıdır.
Şimdi iktidara düşen en büyük görev, bu darbe soruşturmalarını da fırsat bilerek geçmişte yaşanmış tüm faili meçhulleri yeniden gündeme getirmek, dosyaları yeniden inceletip, gerçek katilleri ortaya çıkarmak olmalıdır.
Bunu yaparken, kimi durumdan vazife çıkarmak isteyen işgüzarlara fırsat verilmemeli, olağanüstü hali muhalifleri sindirmek için kullanmaktan özenle kaçınılmalı, kanun hükmünde kararnameleri, anayasaya aykırı olarak, meclisi devre dışı bırakacak biçimde uygulamak yerine toplumun desteğini alacak, inandırıcı hamleler yapmalıdır.
Daha da önemlisi tüm bunları mağduriyetlere neden olmayacak hızda ve adil yapmalı, ülkenin biran önce normalleşmesi için gerekli adımları atmalıdır.
Şehitlerin ruhu incinmesin, gaziler gocunmasın, aileleri daha çok acı çekmesin ve de haksız uygulamalarla, mağduriyetler yaşanmasın istiyorsak eğer,
İktidarın da muhalefetin de daha sorumlu davranması, nefret söylemlerinden uzak durması, toplumu kutuplaştıracak tavır ve davranışlardan kaçınması gerekiyor.
Yazarlar
-
Zeki ALPTEKİNEmeğin Sosyolojisi ve Kapitalizmin Geleceği: Marx vs. Marx 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKRus cinleri imana nasıl hizmet etti? Tuhaf bir Soğuk Savaş hikâyesi 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENBölgede Trump operasyonu sürüyor 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal CANMahkemeye düşmüş siyaset 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolYenilikçi bir İslam düşünürü Gannuşi 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORU3809 sayfa ve temel çelişki 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEAhtapotun kolları 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUÖzel ve CHP’ye dair son gözlemler 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ali TürerPATRON KİM? 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluÇözüm sürecinin CHP’si daha merkezde 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURAK Parti üzerine doktora yapmış bir CHP lideri…. 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Sedat KAYAİmamoğlu'na istenen 23 asırlık tarihi ceza: Roma İmparatorluğu kurulduğunda hapse girseydi hala ceza 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçCHP hakkında kapatma davası açılır mı? Yok artık, daha neler! 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'le kahvaltı: CHP nereye böyle? 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRBakın Şahan'ı şikayet eden kimmiş? Her balkona havuz yapan müteahhit savcıya koştu! 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
DOĞAN ÖZGÜDEN"Arananlar" zulmü ne zaman son bulacak? 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuSuriye’de ‘altın oran’ nedir? 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANİddianamenin ruhu siyasi 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZBir iddianameden fazlası: CHP’yi dizayn girişimi 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERDemokrat Kral’ın anıları 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİKemalizm’in dindarlarca rehabilitasyonu 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehveş EVİNYerel yönetimlerle işbirliği kültür politikası için hayati 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTBelediyenin açıklaması gerçekleri gizliyor mu? 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
KEMAL GÖKTAŞBir “yalanlama” yalanı: CHP üyeliği ve Kanada’ya iltica meselesinde gerçekler 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciBir iddia-nağme 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraMemnuniyetsizler 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanYeşil sarıklı hocalar bize böyle anlatmamışlardı 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAEnternasyonalizm ve Demokratik Toplum Çağrısı... 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
M.Latif YILDIZÇÖZÜM SÜRECİ KOMİSYON VE EKMEN 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünBaşarılı bir diplomasi örneği… 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan TuğalSosyalist yükseliş dağınık ama yine de oligarşiye bir darbe 11.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞİŞ CİNAYETLERİ VE CİNAYET EKONOMİSİ… 11.11.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞÖcalan 70’lerde mi kalmış? 11.11.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNAkdeniz’den Hazar’a hizalananlar ve Colani’nin Beyaz Saray günü 11.11.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRAK Parti’nin 23 yılı: Kitle partisinden devlet partisine, siyaset dilinden güvenlik diline bir dönüş 11.11.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUKürtler davete icabet ediyorlar 11.11.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRHSK neden suskun? 11.11.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasDüşmanımız kimdir bizim? 11.11.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilModernlik, gelenek ve Türkiye’nin zihinsel coğrafyası 9.11.2025 Tüm Yazıları
-
Nuray MERTZohran Mamdani Türkiye’de neye denk düşer? 8.11.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanEğer tuz da koktuysa ne yapmalı? 8.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞSelahattin Demirtaş’ın yazısı, zihnimiz ve zihniyet labirenti 4.11.2025 Tüm Yazıları
-
Zülfü DİCLELİKeşke… 4.11.2025 Tüm Yazıları












































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
19.08.2021
31.03.2021
17.03.2021
3.02.2021
23.10.2020
30.09.2020
28.07.2020
19.05.2020
15.05.2020
19.03.2020