Elif ÇAKIR
Başbakan Yardımcılığı döneminde Numan Kurtulmuş bir gazeteye verdiği mülakatta şöyle dedi:
“Baştan beri Türkiye’nin Suriye politikaları büyük yanlışlarla doluydu. Şimdi bunları tamir ediyoruz, düzeltiyoruz.” (5 Ocak 2017)
İşte o gün bu gündür...
Türkiye’nin Esad rejimiyle anlaşıp, anlaşmayacağı...
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Esad’ın elini sıkıp sıkmayacağı merak konusu.
Bir süredir gündemimizden düşen “Esad’la anlaşmak” meselesi, hem Türkiye’nin Afrin operasyonu sebebiyle, hem de CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun partisinin kurultayında yaptığı konuşma ile yeniden gündemimize girmiş oldu.
Önce Kılıçdaroğlu’nun sözlerine bakalım:
“Türkiye Suriye’de gerçek anlamda söz sahibi olmak istiyorsa, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la temasa geçmeli.”
***
Bakınız.
AK Parti hükümetinin, dolayısıyla Türkiye’nin Suriye politikalarının yanlış olduğunu söylemek, büyük hatalar barındırdığını dile getirmek başka bir şey...
Türkiye’nin Esad’la temasa geçmesi gerektiğini söylemek başka bir şey...
Dün “Esad gitmeli” diyerek, ahlaki, insani ve vicdanı bir yerde konumlanan Türkiye’nin tavrı ne kadar doğruysa...
Türkiye’nin üzerinde durduğu ahlaki zemini kaydırmaması ancak ve ancak Esad’ın elini sıkmaması ile mümkündür.
Çünkü, Türkiye “Esad gitmeli” noktasına 24 saatte gelmediği gibi AK Parti’nin Esad’la olan “kişisel meselelerinden” dolayı gelmedi.
Erdoğan, Esad’ı ‘dost acı söyler’ diye diye defalarca uyardı. Esad’a acilen yapılması gereken reformlar konusunda baskılar yaptı. Birkaç örnek verelim:
***
“Sayın Esad ile yaptığımız görüşmede mevcut gelişmelerden duyduğumuz kaygımızı, endişemizi, rahatsızlığımızı çok açık ve net bir şekilde ifade ettim. Olağanüstü Halin kaldırılması noktasında gerekli olanları söyledim. Suriye’de atılması gereken adımlar var. Özel temsilcilerimi gönderdim, yine göndereceğim.” (26 Nisan 2011)
“Suriye’de yaşananları insan vicdanın alması mümkün değil. Bugünün dünyasında artık tek adam yönetimlerine, dikta rejimlerine, kapalı toplumlara yer kalmamıştır. Zorla, zorbalıkla, sokakları dolduran insanları öldürerek rejimler ayakta kalmaz. Halkın taleplerine bir an önce kulak ver. Yegane çözüm budur.” (2011, Ağustos)
“Halkını katleden bir lider meşruiyetini kaybeder. Esad’ın bu yanlış yolda yürümekte ısrar etmesi, Suriye’ye barış ve istikrar getirmeyecektir. Demokrasi halkın hakkı olmaktan öte mülküdür. Halkına kurşun sıkan, tanklarla toplarla şehirlere baskın düzenleyen, sivilleri öldüren bir yönetim görüntüsü oluşuyor, böyle bir yönetimle kimse dost kalamaz.” (14 Eylül, 2011)
***
Esad’a uyarılarda bulunuldu. Görüşülüyordu. Konuşuluyordu. Peki, Esad’ın bütün bu dostane uyarılara cevabı ne oldu?
O gün bugündür katliam yapıyor. 7 yıldır çocukları öldürüyor. Halkına içinde yaşadığı evlerini mezar yaptı. Suriyeliler canlarını kurtarmak için o gün bugündür ülkelerinden kaçıyor.
1 milyonun üzerinde Suriyeli hayatını kaybetti. On milyonun üzerinde Suriyeliyi mülteci durumuna düşürdü.
Suriyeli çocuklara, kadınlara, sivillere sahip çıkan Türkiye’ye saldırılar düzenletti.
Doğu Guta’da son durum malum.
Her şey ortada iken...
Türkiye Esad’la temas kuracak öyle mi?
Esad’la anlaşalım, Cumhurbaşkanı Erdoğan el sıkışsın öyle mi?
Bir savaş suçlusu olarak yargılanması gereken, mahkeme karşısına çıkması gereken bir cani ile Türkiye el sıkışacak ve onu meşru bir lider olarak mı görecek?
Bakınız.
Türkiye Suriye ilişkileri başka. Türkiye’nin Esad rejimiyle görüşmesi başka.
Ayrıca Türkiye zaten katil Esad’ın sahipleriyle görüşüyor: Rusya ve İran’la...
“TÜRKİYE’Yİ TROLLER İDARE ETMEYECEK”
K Parti’yi seven, 2002’de yola çıkarken, yazmaya başladığı güzel hikayesinin daha fazla zarar görmesini istemeyen, siyasi tarihe altın harflerle yazılmasını isteyen herkes iki yıldır AK Parti’li yöneticilerini uyarıyor.
Üstelik bu uyarılar, ikazlar AK Parti’ye sadece dışarıdan isimlerden gelmiyor. AK Partiye emeği geçen, zor günlerinde yükünü yüklenmiş, elini, bedenini taşın altına koymuş olan isimler de uyarıyor.
Televizyonlarda, sosyal medyada, gazetelerde AK Parti adına, Erdoğan adına racon kesenler var. Erdoğan’ı kendilerine kalkan yaparak, kişisel hesaplar görenler, çıkar gözetenler var. Ve artık önlenemez durumda.
Öyle hadiseler anlatılıyor ki, insan hem inanmak istemiyor, hem de inanılmayacak derecede çirkin.
AK Parti bu değil. Biran önce bir arınmaya girmeli. Zira daha önce de “racon kesilemez” denmişti. Fakat racon kesmeye de tehdit etmeye de devam edildi.
Mevzu malumunuz.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Trabzon’da “adeta veda eder” gibi yaptığı konuşma bir anda bütün dikkatlerin, Ankara’ya, AK Parti’ye çevrilmesine sebep oldu.
Süleyman Soylu’nun Trabzon’da yaptığı konuşma dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’a soruldu “istifası söz konusu değil” dedi. Ve Erdoğan Soylu’yla ilgili şunları söylerken durumun vahametini de ortaya koydu:
“Bu söylenenler, biraz söylemim ağır olacak ama, ahlaksız troller vasıtasıyla yapılanlar bizleri ciddi anlamda rahatsız etmektedir. İçişleri Bakanımızın Trabzon’daki konuşmasında belli bir yerinde duygusallık, şahsıyla alakalı olabilir, ama ben de kendisiyle dün akşam görüştüm. Bu trol ahlaksızlıkları ülkemizin kendi içindeki birlikteliğini bozmaya yönelik atılan adımlardır. Türkiye’yi troller idare etmeyecek.”
İyi de bunlar CHP’li troller değil. Artık AK Parti’nin ciddi bir şekilde bu troller ve trolleşmiş kafalarla ilgili olarak gereğini yapması gerekiyor. Artık cidden kontrolden çıkılmış durumda.
Zira bir yerden sonra AK Parti istese de bu sorunu çözemeyecek duruma gelebilir. Allah muhafaza.
Yazarlar
-
Taha Akyol‘Azerbaycan Turan yolu’ 13.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur Akgün8 Ağustos mutabakatı… 13.08.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURRojbaş İmamoğlu, geçmiş olsun Evre ve yeni YAE’cilere dostane uyarılar… 13.08.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİKomisyon'un çimentosu Bahçeli 13.08.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciDemokrasi işgal edilirse… 13.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ocaktanİktidar, Bahçeli’nin hukuk uyarılarını dikkate almalı 13.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Y. YılmazBöyle mahkemenin hükmüne adalet denir mi? 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasBakü ve Erivan başardı, Türkiye kazandı 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞŞimşek, ÖTV, cari açık ve gümrük birliği 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUTürkiye terörsüz olacak, bölünmeyecek.. Amenna.. Ya Suriye’den gelecek tehdit? 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİSon vatanı Türkiye olanlar ilk vatanı Türkiye olanlara vatanseverlik dersi veremez 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUŞakülünden çıkmış bir ülke: Türkiye 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZYeni çözüm süreci komisyonuna dair 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Gülçin AVŞARSorumluktan kaçmak umuttan kaçmaktır 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIR'Yeni Türkiye'de umudu yalnızca 51 kişilik komisyona bırakmalı mıyız? 11.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞKOMÜNİST BİR YAZAR VE“İKİ KADIN İKİ AŞK…” 11.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA15 Ağustos Toplumsal Devrime Giden Yol... 11.08.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan Özkanİsrail ordusu, Gazze’de ekilebilir arazileri de sıfırlıyor 11.08.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNZengezur’a Trump kaması: Kime niyet kime kısmet? 11.08.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanDevleti yönetenler milletlerine güven vermek istiyor olsaydı… 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayBir dönüm noktasında mıyız? 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNE“Norm Devlet” üzerinde 19 Mart gölgesi 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilYolsuzluk: Çürümenin Kurumsallaşmış Hali 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AlbayrakKadife eldiven zamanı 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRBU KOMİSYON NE ÇÖZER? 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Berrin SönmezTeo-politik inşaya karşı dinsel bireycilik: İtaat mı? İtiraz mı? 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunÖzlemek ne uzun bir mesafe, Dersim… 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKYeni Süreç, korkular ve umutlar 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENSüreç Olmasaydı 9.08.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
19.07.2025
18.06.2025
23.05.2025
30.04.2025
22.04.2025
28.03.2025
28.02.2025
21.01.2025
8.01.2025
1.01.2025