Kemal ÖZTÜRK
Meşhur meseleydi bir zamanlar. ‘Real Madrid’i mi tutuyorsun, Barselona’yı mı?’ diye sorarlardı. Yabancı takımlar konusunda ilgim azdı. Yeğenlerim öğretti: ‘Bu taraftarlığın altında Katalonya-İspanya gerilimi var, o yüzden Barselona’yı tutmalısın’ dediler. Real Madrid Kral’ın takımıymış. Bizi ezilenlerin, ayrılıkçıların taraftarı olmalıymışız. Siyaset genlerine işlemiş bizimkilerin.
Tabii zaman geçtikçe öğrendiler, Katalanlar hiç de öyle ezilen, gariban kesim değil. Bilakis İspanya’nın en zenginleri. Barselona da dünyanın en zengin takımlarından biri.
Olsun yine de Barselona’yı desteklemeye devam!
“ONLAR BÖLÜNMEYE DESTEK VERİYOR, BİZ DE VERMELİYİZ”
Önceki akşam TRT Kurdi’de Prof. Dr. Cengiz Tomar ile bu konuyu tartışırken, ilginç bir mantık çıktı ortaya. ‘Avrupa, Ortadoğu’daki tüm ayrılıkçı hareketleri teşvik ediyor, her ülkenin bölünmesine destek veriyor. Biz de Avrupa’da yükselen ayrılıkçı tüm hareketlere destek vermeliyiz.’
Prof. Tomar’ın, mütekabiliyet esasına göre vurguladığı bu konuya önce neşeli tepki verdik. Sonra ciddi ciddi düşünmeye başladık. Moderatör Vahdettin İnce, “Bu durumda neden Barzani’nin referandumuna karşı çıkıyoruz?” diye sordu.
‘Bizi etkileyen ayrılıkçı hareketlere karşıyız ama bizden uzakta olana destek verelim’ fikrini dillendiren çok kişi gördüm. Zaten Avrupa da böyle yapıyor.
AVRUPA KATALANLARI YÜZÜSTÜ BIRAKTI
Neredeyse tüm AB ülkeleri Katalonya’ya dirsek gösterdi. Katalonya Başbakanı Carles Puigdemont ise Belçika’ya kaçtı. Gariban utanmasa, iltica edecek. Lakin Suriyeliler gibi kimse kabul etmeyecek iltica başvurusunu. Bunu bildiği için etmiyor.
Anladığımız şu ki, Madrid hükümeti, Katalonya’nın özerkliğini iptal ederken, hükümeti düşürürken, çalışanlarını işten atarken ve Başbakanlarını tutuklamak isterken, Avrupa ülkelerinden ses çıkmayacak.
Öyle insan hakları, fikir özgürlüğü ve protesto özgürlüğü gibi sözler, Katalanlar İspanya polisinden dayak yerken duyulmamıştı Avrupa’da. Bundan sonra da duyulmayacak.
Katalanlar da şanssız, bahtsız ve çaresiz. Yunanistan’a bile kızdılar, niye destek vermediniz diye. Gariban Yunanlılar, ‘ekonomi iflas etmiş, borç kapıya dayanmış, her yerde perişanlık var bir de sizle mi uğraşacağız’ diye cevap verdi. Haklılar.
Sonra da İsrail’e yalvardılar Katalanlar. Tabii Şabat gününün sessizliği gibi, bir cümle duymadılar.
BUGÜN OLMASA YARIN AVRUPA DAĞILACAK
Avrupa Katalanlara sıkı bir ders verilmesini istiyor. Tüm ayrılıkçı hareketlere ve taleplere ibret olsun diye. Çünkü İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya başta, birçok devletin tarihten gelen bir ayrılıkçı yarası var. Onlar kanayacak diye korkuyorlar.
Aslında bugün olmasa yarın, o yarayı deşecek birileri. Zira ulus devlet arzusu, yabancı düşmanlığı ve içe kapanma talepleri durdurulamaz biçimde yükselişte Avrupa’da. Son seçimlerde neredeyse hepsi parlamentoya girdi. Bir dahaki seçimde koalisyon ortağı, sonra da iktidarlar. O zaman bakalım kim tutacak ayrılıkçıları ve ulusalcıları.
Kritik konu burada. Ulus devletlere geri dönüş başladı. Tıpkı İkinci Dünya Savaşı’ndan önce olduğu gibi. Herkes kendi ulus devletini kurmak isterse Avrupa, Birinci ve İkinci Dünya savaşlarında yaşadığı parçalanmayı, üçüncü kez yaşamış olacak.
Sanırım Prof. Tomar’ın dediği gibi, onlar Ortadoğu’daki her parçalanmayı savunurken, neden biz onlar parçalanmasın diye dua edelim ki?
ULUS DEVLET AKIMI YAYILIRSA NE OLUR?
Tehlike şu ki, Fransa devriminin romantizmine kapılan her devlet, sonunda milliyetçiliğin ve ardından ırkçılığın bedelini acı ödedi. Ulus devletlerin bir süre sonra ırkçı ve faşist devletlere dönüştüğünü, İkinci Dünya Savaşı’nda görmüştük hep birlikte. Hitler’i dünya sahnesine çıkaran da o milliyetçilik, ulusçuluk ve faşizmdir.
Bu nedenledir ki, Katalonlara ya da Avrupa’daki ayrılıkçı hareketlere destek verirken dikkatli olmak lazım. Milliyetçilik bir duygudur ve akıldan daha baskındır. Faşizme dönüşmesi de çok kolaydır. Sanırım grip gibi de hızlı yayılır.
Ulus devlete karşıyım. İster Ortadoğu’da, ister Avrupa’da olsun. Tekil mezhep ve din devletlerine de karşıyım. Zaten yaşadığımız tüm sorunlar bundan kaynaklıyor.
Lakin bu durum, bizim el altından ve çaktırmadan Avrupa’daki ayrılıkçı hareketlere destek vermeyeceğimiz anlamına gelmez sanırım! Ta ki onlar bizim düşmanlarımıza destek vermekten vazgeçinceye kadar. Mütekabiliyet böyle bir şeydir. Sanırım milliyetçiliğin başlangıcı da böyle bir şeydir!
Yazarlar
-
Mümtazer TÜRKÖNEAhtapotun kolları 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal CANMahkemeye düşmüş siyaset 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Zeki ALPTEKİNEmeğin Sosyolojisi ve Kapitalizmin Geleceği: Marx vs. Marx 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolYenilikçi bir İslam düşünürü Gannuşi 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKRus cinleri imana nasıl hizmet etti? Tuhaf bir Soğuk Savaş hikâyesi 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENBölgede Trump operasyonu sürüyor 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORU3809 sayfa ve temel çelişki 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUÖzel ve CHP’ye dair son gözlemler 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ali TürerPATRON KİM? 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluÇözüm sürecinin CHP’si daha merkezde 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURAK Parti üzerine doktora yapmış bir CHP lideri…. 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRBakın Şahan'ı şikayet eden kimmiş? Her balkona havuz yapan müteahhit savcıya koştu! 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANİddianamenin ruhu siyasi 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Sedat KAYAİmamoğlu'na istenen 23 asırlık tarihi ceza: Roma İmparatorluğu kurulduğunda hapse girseydi hala ceza 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçCHP hakkında kapatma davası açılır mı? Yok artık, daha neler! 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'le kahvaltı: CHP nereye böyle? 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
DOĞAN ÖZGÜDEN"Arananlar" zulmü ne zaman son bulacak? 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuSuriye’de ‘altın oran’ nedir? 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZBir iddianameden fazlası: CHP’yi dizayn girişimi 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTBelediyenin açıklaması gerçekleri gizliyor mu? 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERDemokrat Kral’ın anıları 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciBir iddia-nağme 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraMemnuniyetsizler 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
KEMAL GÖKTAŞBir “yalanlama” yalanı: CHP üyeliği ve Kanada’ya iltica meselesinde gerçekler 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehveş EVİNYerel yönetimlerle işbirliği kültür politikası için hayati 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİKemalizm’in dindarlarca rehabilitasyonu 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanYeşil sarıklı hocalar bize böyle anlatmamışlardı 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünBaşarılı bir diplomasi örneği… 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
M.Latif YILDIZÇÖZÜM SÜRECİ KOMİSYON VE EKMEN 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAEnternasyonalizm ve Demokratik Toplum Çağrısı... 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRHSK neden suskun? 11.11.2025 Tüm Yazıları
































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
5.05.2024
20.04.2024
20.04.2024
12.04.2024
25.01.2024
9.05.2022
7.04.2021
26.03.2021
19.03.2021
11.03.2021