Aydın ENGİN
Dönmesini beklemesek daha doğru olacak galiba. Tunus’tan ses verdi. “Bu olaylara karışan çevre duyarlılığı olan vatandaşlarımı tenzih ederim” cümlesi için söylenecek fazla söz yok. Mesela kestirmeden “Ufala da civcivler yesin” deyip nokta konabilir.
Çünkü, polisin o vahşi saldırılarının ilki Taksim gezisinde sadece o “Çevre duyarlığı olan vatandaşlar” varken yapıldı. O güne kadar Taksim gezisi ve çevre duyarlığı konusunda herhangi bir etkinliğine tanık olmadığınız ve “şiddeti reddetmeyen bir siyasal mücadele yöntemi” benimsemiş gruplar Taksim’e ve Gezi alanına daha sonra geldiler.
Yani noktayı koymak isabetlidir.
Ama “Topçu Kışlası”nda anlamını bulan cümle ek bir yoruma ihtiyaç bırakmıyor. Bu, yedi gündür İstanbul ve sonra bütün ülkede patlak veren eylemlere Başbakanın bakışını ve cevabını yansıtıyor.
Ne dedi?
T24’ün haberinden alıntılıyorum:
“…Burada Topçu Kışlası var mı, yok mu? Orada olmayan bir şeyin vaadini vermedik. Orada yapılmış olan Topçu Kışlası'nı aslına döndürüyoruz ve orada muhteşem bir eseri yeniden yapıyoruz…”
Bu sözler Taksim Gezisi’ne Başbakanın derin ve zengin (!) estetik görüşüyle “muhteşem bir eser” diye nitelediği Topçu Kışlası denen dev boyutlu ve mimari bağlamda eklektik (=yamalı bohça) binanın ille de dikileceğini bize ilan ediyor. Eh, altı emlakçı ofisi, PCV dükkanı, nalbur, üstü cami olan binalardaki “estetiğin” her adımda karşımıza çıktığı bir ülkede içinde AVM’si, müzesi, (ayran satılan) cafesi olan kışla binası da şaşırtıcı değil.
O kışla binasının oraya oturtulması ise öteki ucunda Hilton ve bahçesi ile, ortalarında adı şimdi Ceylan Otel olan beton yığını ile, barakadan bozma nikah salonu filanla zaten ağır ağır ve sahiden de ağır tahrip edilmiş Taksim Gezisi’nden pek çok ağacın köklenmesi, kentin göbeğinde yurttaşların çimeniyle, ağacıyla soluk alabileceği bir alanın daha da, daha da yok edilmesi demektir.
Bu yedi gündür, yani başından beri, yani daha sonra değil, direnişi başlatan ve sürdüren, şiddeti reddeden ve şiddete yönelenleri durdurmak için çabalayan biz “Çevre duyarlığı olan vatandaşlar”a karşı bir meydan okumadır.
Peki…
Madem bize meydan okunuyor, meydan okuma kabulümüzdür.
AKP’nin tepe ekiplerinde yer alan, Erdoğan’ın yokluğunda “Demokrasi sandıktan ibaret değildir” diyen (Cumhurbaşkanı Gül), çevre duyarlığı taşıyan vatandaşlara uygulanan vahşi polis teröründen dolayı özür dileyen (Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç), “Muhalefetin beş yılda yapamadığını biz beş günde başardık” diyen (Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı), sesini kamuoyu önünde yükseltecek kadar cesur olmayan ama yakın çevrelerine ve güvendikleri kimi Ankara gazetecisi meslektaşlara “Bu gerginliği taşıyamayız. Kendi bacağımıza mermi sıkıyoruz” diyen AKP siyasetçileri bu meydan okumayı ne kadar paylaşıyorlar bilemek. Derdim de değil. Bu onların sorunu.
Bizim sorunumuz bizlerin özel yaşamı ve yaşam tarzı için, yaşadığımız kent için neyin iyi, neyin doğru ve neyin gerekli olduğuna bize sormadan karar veren bir zihniyettir.
Bu dün kürtaj yasasıydı, milli olmayan içkileri evimizde içmemiz buyruğuydu, askeri vesayet rejiminin simgesi 10. Yıl Marşı’nı “HES’lerle ördük anayurdu dört baştan” diye değiştirip derelerimizi beton kelepçelerle tutsak etmekti.
Bugün Taksim Gezisi…
Yarın “Kanal İstanbul” adlı Zihni Sinir projesidir; öbür gün…
Bunların tümü de yurttaşı kendilerini mezbahaya doğru güden Çoban’a itiraz etmeyen koyun sanmaktır.Taksim Gezi direnişi de yurttaşın, hem de gencecik yurttaşların “Biz koyun değiliz” cevabıydı.
Başbakan siyasal körlükten mi, kibrin kabarttığı inattan mı bilemem ama bunu görmemekte kararlı gibi. Tunus demecini başka türlü yorumlamak kendini kandırmak olur.
Bu bir meydan okumadır.
Ve kabulümüzdür…
Yazarlar
-
Gökhan BACIKErken Cumhuriyet dönemi eleştirileri: Revizyonizm mi, Türk usülü “woke” mu? 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA2026’ya Girerken; Barış, Demokratik Toplum ve Enternasyonal Özgürlük Yürüyüşü... 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciOkudukça yoksullaşan bir ülkeyiz 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİVicdansız senenin kelimesi dijital vicdanmış 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünGemini’ye göre 2026’da Türkiye… 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEBölücüler ve Ülkücüler 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURHavf ve reca arasında yeni bir yıla... 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolKara bir yıl 2025 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ocaktan2026’da deliler çağına karşı bir umut ışığı yanar mı? 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUÇözüm için mücadele demokrasi için mücadeledir 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
KEMAL GÖKTAŞBarış Akademisyenleri'nin göreve iadesine istinaf engeli: Daire, Danıştay kararına direndi 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNAfrika Boynuzu’ndaki oyun: İsrail kime şah çekti? 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZTürkiye’ye özgü sürecin muhasebesi 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENNasıl anılmak isterdiniz? 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORU2026: Beklentiler, beklentiler… 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçLeyla Zana ve Gözde Şeker ne yaptı? 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANİktidar medyası infilak etti 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTBir fotoğraf karesinden çok daha ötesi... 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞUlus devlet, milli egemenlik, çevre, insan hakları, uyuşturucu ve Venezuela 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRTürkiye'de davaların portresine kısa bir bakış: Hâlâ en güçlü ortak talep neden adalet? 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞYENİ YILDA DA KURU EKMEK BİZİ BEKLİYOR… 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRUyuşturucu dosyasındaki sürpriz isim! "Cumhurbaşkanımızın tensipleri ile…" 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇER23 yılın en kötüsü 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Abdulmenaf KIRAN11. YARGI PAKETİ, YENİ ADALETSİZLİK VE EŞİTSİZLİKLER YARATTI 28.12.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal CAN2025 giderken 28.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENRaporların Gösterdiği 28.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALRTÜK ve basın özgürlüğüne geçit yok… 28.12.2025 Tüm Yazıları




























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
31.01.2022
29.01.2022
28.01.2022
18.01.2022
17.01.2022
3.01.2022
24.12.2021
13.12.2021
6.12.2021
4.12.2021