Amberin ZAMAN
Obama’nın IŞİD karşıtı koalisyonu nezdindeki daimi temsilcisi Brett McGurk, 30 Ocak günü Kobane’ye gidip PYD yetkileriyle görüştü. Aynı saatlerde ABD dışişleri bakan yardımcısı Tony Blinken, PYD eş başkanı Salih Müslim’le Cenevre’de buluştu.
Her iki diplomat Kürtlerin IŞİD’e karşı mücadeledeki eşsiz katkılarını alkışladı. Kürtlerin Suriye’nin geleceğinde önemli rol üsteleneceklerini vurguladı.
McGurk savaş patlak verdiğinden beri ilk kez Suriye’ye ayak basıyordu. Kobane’yi seçmesi elbette tesadüf değildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan “Kobane düştü düşecek” derken ABD’nin havadan müdahalesiyle kent IŞİD’in kuşatmasından kurtuldu. O günden beri Türkiye’nin tüm serzenişlerine inat ABD’yle Suriyeli Kürtler arasında kurulan IŞİD karşıtı askeri ittifak tam gaz sürüyor.
Ancak McGurk’ün Rojava’ya gidişiyle “ABD Kürt ilişkilerinde yeni bir evreye mi girildi, askeri ilişkilere siyasi ilişkilerle mi taçlanıyor?” sorusu gündeme geldi.
Washington’da bu soruya aldığım cevap “Şimdilik hayır”.
McGurk, Kobane zaferinin birinci yıl döneminde kentte bulunmayı epeydir planlıyordu. Koalisyonun diğer önemli üyeleri Fransa ve İngiltere’nin de Kobane’de McGurk’e eşlik etmesi bu programın bir parçasıydı.
Üst düzey ABD’li yetkililerinin yurt dışı ziyaretleri nadiren son dakikada gerçekleşiyor. Ancak güvenlik kaygılarıyla bu geziler çok büyük gizlilik içerisinde yürütülüyor. O yüzden tarihleri son dakikada açıklanıyor. Bu yüzden de çoğu kez ziyaret sanki son anda kararlaştırılmış gibi algılanıyor ve ziyarete müthiş anlamlar yükleniyor.
McGurk’ün Kobane turu ve Blinken’ın Salih Müslim’le buluşması, Cenevre’de süren Suriye barış görüşmeleri ile aynı günlere denk gelince bu tip spekülasyonlar yoğunlaştı. Zira Türkiye’nin bastırmasıyla Suriye’de Lübnan’ın üç misli büyüklüğünde bir bölgeyi yöneten PYD masaya yanaştırılmadı. Rusya, Kürtlerin Cenevre’de mutlaka yer almaları gerektiğini savunurken, ilk başta aynı fikirde olan Washington, Türkiye’nin toplantıyı boykot etme tehditleri karşısında sesini kıstı.
Bu sebeple Suriyeli Kürtler doğal olarak ABD’nin ne kadar güvenilir bir müttefik olduğunu hiç olmadığı kadar sorgulamaya koyuldular.
Hakim görüş: “Eğer Washington gerçekten isteseydi biz de masada olurduk.” Ve “O halde biz de işimizi Rusya’yla görürüz” diyenlerin sayısı da bir hayli fazla.
Halbuki YPG’nin sahada Rusya’dan da destek aldığı biliniyor.
Aslında Kürtler arasında “ABD ile nereye kadar?” sorusu epeydir gündemde. YPG, Kobane ve Cizire kantonlarını Amerika’nın yardımıyla birleştirdikten sonra bu zincire Fırat’ın batısına düşen ve başta El Nusra olmak üzere Ankara destekli Arap muhalifler tarafından taciz edilen Afrin’i eklemek istediğini gizlemiyor.
Ancak Türkiye’nin şerrinden çekinen ABD, YPG’ye bu konuda askeri destek sunmaya yanaşmıyor. Üstelik dosyayı yakından izleyen bir kaynağımızın ifade ettiği gibi YPG, Afrin’e yöneldiği takdirde sadece IŞİD ile değil Washington’un kolladığı sözde ılımlı Arap muhaliflerle de karşı karşıya gelecek.
“Uzun vadede Kürtlerin esas sorunu Araplar, Türkler değil”diyen kaynak bir de şu tüyler ürpertici tespitte bulundu: “Hem Türkiye istediği anda yabancı savaşçıların Suriye’ye geçişini yeniden kolaylaştırabilir. Elinde böyle bir kozu var.”
Başa dönecek olursak, McGurk’ün Kobane seferi, “Kürtlere desteğimiz sürüyor” mesajını net biçimde içeriyor. Ama “Hadi çocuklar Fırat’ın batısına, arkanızdayız” mesajını da içermiyor. Yani ilişkilerde statükoya devam.
Ancak daha önceki yazılarımızda belirttiğimiz gibi Washington, IŞİD’e yönelik olması kaydıyla YPG’nin göz diktiği bölgede Rusya destekli operasyonlara sesini çıkartmıyor. YPG, Amerikalılara kızsa da yeni müttefikinden vazgeçmeye hiç niyetli değil. Zira Rusya’nın Amerika’dan daha da az güvenilir olduğunun bilincinde.
Bunu anlamak için geçtiğimiz hafta Washington’un prestijli düşünce kuruluşlarından The Wilson Center’da “Rusya’nın Suriye’deki rolü” konulu panelde yer almanız yeterli olabilirdi. Ortadoğu program direktörü Dr Henri Barkey’nin yönettiği paneldeki flaş isim Rusya’nın önde gelen şarkiyatçılarından Vitali Naumkin’di.
Rusya’nın Suriye politikasını hararetle savunan Naumkin, Suriye’de Kürtlere federal statü tanınması gerektiğini ancak Esad’ın buna razı olmadığını ifade etti. Sıra bana geldiğinde Naumkin’e “Türkiye YPG’ye saldırırsa, Rusya Kürtleri korur mu?” diye sordum.
Verdiği cevap ise durumu fevkalade özetledi: “Hayır, Ruslar Kürtler için Türkiye’yle asla savaşa girmez.”
Yazarlar
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA“Masada Milyonlar Var” 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Y. YılmazKılıçdaroğlu, Erdoğan’a hizmet etmeye hazır 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AKSAYZindanın kapıları açıldı ve muhalif lider serbest bırakıldı 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERÖzgür Özel CHP’de neyi değiştirdi? 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: Sahur Pilavı… 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUBu çağda harita böyle değişiyor 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasTrump niçin İran’ı vurdu? 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluSiyasi belirsizlik rüzgarıyla, ‘erken’ seçime doğru… 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSessizlik neden en büyük tehdittir? 25.06.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanFatih Altaylı’yı hapse atacağız diye hukuku dibine kadar zorladılar 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEDış Cephe ateş altında iken İç Cephe ne durumda? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUSaldırılarla İran’a ‘‘Ölümlerden ölüm beğen’’ denildi 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciHer şey yolunda ise bu fahiş faiz nedir? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan AKTAŞTahran bir kez daha bombalanırken 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Alper GÖRMÜŞDoğru, ülke güvenliği demokrasisiz de sağlanabilir fakat bunu durmaksızın tekrarlamakta bir sorun va 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRİDAMCI İRAN, SOYKIRIMCI İSRAİL DEVLETİ Mİ? 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞUCUBE SİSTEM CEHENNEMİ… 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan ÖzkanWashington’un İran takıntısının şifreleri 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇSavaşın meşruiyeti ve ahlaki üstünlük meselesi 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNİran'ın zor seçimi: Topyekûn savaş ya da taksitle ölüm 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hasan Bülent KAHRAMANTürkiye için bir fırsat: CHP’de yeni kuşak siyaseti 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunDevlet “devletimiz” olur mu? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERZeytin ağaçları ve şirketokrasi 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuÖcalan İsrail için ne dedi? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİBahçeli'ye muhalefet ikna oldu da ortağı olmadı mı? 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUYeni milliyetçilik ve Öcalan 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cansu ÇamlıbelCHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın: CHP anayasa değişikliği masasına oturmayacak, öyle bir komisy 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünOyun içinde oyun… 18.06.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
27.08.2018
18.08.2018
31.07.2018
3.02.2018
24.06.2018
14.06.2018
3.02.2018
20.05.2018
1.02.2018
23.04.2018