Tarık Ziya Ekinci

Tarık Ziya Ekinci
Tarık Ziya Ekinci
Tüm Yazıları
Prof. Zelal Ekinci Üniversiteden atıldı
13.09.2016
5846

"Barış İçin Akademisyenler Bildirisini" imzalayan kızım Zelal Ekinci İle ilgilidir. Güncelliği

olduğu için kamuoyunu da yakından ilgilendirdiğini sanıyorum.

Konuyu kısaca özetliyorum:

Ekte gönderdiğim metin KOCAELİ Üniversitesi TIP Fakültesinde Çocuk Nefrolojisi ve Romatolojisi hocalığı yapmakta olan kızım Prof. Dr. Zelal Ekinci tarafından Avrupa Çocuk Romatolojisi kongre başkanlığınayazılmış.

Kızım Zelal Ekinci 20 yıldan beri KOCAELİ Üniversitesi Tıp fakültesinde öğretim üyeliği yapmaktadır. Birkaç ay önce 2000'i aşkın akademisyenle birlikti "Barış İçin Akademisyenler Bildirisi" başlıklı metni imzalamıştır.

Kocaeli Üniversitesi Rektörünün ideolojik nedenlerle yaptığı ihbar üzerine OHAL bağlamında çıkarılan KHK hükümleri uyarınca 1 Eylül'de 18 arkadaşıyla birlikte görevine son verilmiş ve pasaportuna el konulduğu için yurt dışına çıkma imkanından yoksundur.

Bu nedenle de kongreye katılamayacak ve hazırladığı bilimsel tebliğleri sunamayacak. Oysa 2000 akademisyenin büyük çoğunluğu hakkında ihbar yapılmadığı için görevlerinin başında ve seyahat edebilmektedirler. Aynı konumda olan akademisyenlerin bir bölümü görevlerini sürdürürken bir bölümü de üniversitedeki görevlerinden atılmıştır. Bu çifte standardın bir haber olarak kamuoyuna duyurulmasını rica ediyorum.

TARIK ZİYA EKİNCİ

 Prof. Dr. Zelal Ekinci’nin Avrupa Pediatrik Romatoloji Birliğine Gönderdiği Yazı

 1 Eylül'de KHK ile Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zelal Ekinci, pasaportunun iptal edilmesi nedeniyle yurt dışına çıkamayacağından dolayı 28 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında İtalya'da düzenlenecek olan Avrupa Pediatrik Romatoloji Birliği'nin (PReS) 2016 Kongresi'ne katılamayacak.

Bu durumu Birlik Başkanı Alberto Martini'ye bildiren Zelal Ekinci sunumunu yapamayacağı dört posteri yerine "neden orada bulunamadığını" anlatan bir not koyulmasını istedi.

Zelal Ekinci'nin mektubu;

"Sayın Başkan,

Barış İçin Akademisyenler ve Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) üyeleri kamu yüksek öğrenim kurumlarındaki görevlerinden uzaklaştırıldılar.

Ocak 2016’da Türkiye’den 2218 bilim insanı Barış Bildirgesi olarak da bilinen “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bir bildirge imzaladılar. O zamandan buyana, imzacılar (Barış İçin Akademisyenler) ağır bir baskı ve eziyete maruz kaldılar. Yüzlercesi idari ve cezai soruşturmalara, gözaltılara, hapise ve şiddet tehditlerine maruz kaldı. Pek çok akademisyen açığa alındı ya da görevden uzaklaştırıldı, bazıları istifa etmeye ya da ülkeyi terk etmeye zorlandılar.

Türkiye 15 Temmuz 2016’da başarısız bir darbe girişimi yaşadı ve Türk hükümeti bundan ABD’de yaşayan Fethullah Gülen’e bağlı bir dini grubu sorumlu tuttu. Darbe girişimi sonrasında Hükümet ve üniversite yöneticileri Gülen yandaşlarını kamu kurumlarından temizlemek bahanesiyle Barış İçin Akademisyenler üyelerini hedef almaya devam ettiler.

En son kitlesel temizleme harekatı 1 Eylül 2016 Perşembe gece geç saatlerde OHAL bağlamında bir kararname ile geldi. 40.000 civarı kamu çalışanı yanında, 40’tan fazla Barış Bildirgesi imzacısı “terör destekçisi” addedilerek kamu hizmetinden yasaklandılar. Dikkatinizi çekerim, imzacıların pek çoğu Barış Bildirisini imzaladıkları için aylardır henüz sonuçlanmamış idari soruşturma altındaydılar. İmzacıların bir geceyarısı oldubittisi şeklinde bir OHAL kararnamesi ile görevden atılmaları temel insani haklardan biri olan adil yargılanma hakkının ciddi şekilde ihlalidir. OHAL koşullarında görevden atıldıklarından dolayı karara karşı temyize başvuramıyorlar ve ömür boyu kamu kurumlarında çalışamıyorlar. Ayrıca, pasaportları da iptal edildi.

Yukarıda sözü edilen kamu hizmetinden yasaklanan 44 Barış Bildirisi imzacısından biriyim. Pasaportumun iptal edilmesinden dolayı Türkiye’den ayrılamıyorum, kongreye katılamayacağım. Poster sunumu için kabul edilmiş dört abstraktım var. Posterlerim yerine durumu açıklayan şu şekilde bir not koyabilir misiniz: Türkiye’deki darbe girişiminden yedi ay once Barış Bildirisi’ni imzaladığım için Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Sadettin Hülagü’nün beni hükümete ihbar etmesi sonucu hükümet talimatı ile kamu hizmetinden yasaklandım. Bu eylemin sonucu olarak pasaportum iptal edildi. Bu nedenle PRES 2016 konferansına katılamayacağım ve bulgularımı sunamayacağım.

Yardımınız ve isteğimin kabulu beni mutlu edecektir.

Prof. Dr. Zelal Ekinci
Türkiye"

PReS Başkanı Alberto Martini'nin yanıtı;

"Sayın Prof Ekinci,

Kesinlikle yapacağız. Heather ve Coralie lütfen Prof. Ekinci’nin talebi ile ilgilenir misiniz?
Umarım bu inanılmaz durum kısa sürede çözülür.
En iyi dileklerimle

Alberto

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yazarlar