Abdurrahman Dilipak
Kovid-19’un, SARS gibi yarasalarda bulunan bir betakorona virüsün mutasyon geçirmesiyle ortaya çıktığı iddiası ortaya atıldı şimdi de. Hâlâ mikrobun nasıl çıktığı bilinmiyor.
“Livescience” internet sitesinde yer alan habere göre, ABD’nin Teksas Üniversitesinden araştırmacılar, Kovid-19’un genom haritası kullanılarak üretilen numuneler üzerine yaptıkları çalışmada, korona virüsün insan hücresine nüfuz etmesini sağlayan “anahtar” enzimi tespit etti. Tabii bu mikrop bir biyolojik silahsa, bunu üretenler, eşzamanlı ilacını da üretmiş olmalılar. Bir de başka bir iddia var. O da, aşı ya da ilacın kısırlaştırıcı etkisi olacağı ile ilgili.. Bu iddiayı da bir kenara not etmek gerek.
Bu arada ülkemizde kenevir üzerine çalışan bir grub, THC ve CBD’nin birtakım başka yağlarla kombine edilmesi ile elde edilen spreyin Kovid-19 ve benzerleri için koruyucu ve tedavi edici özellikte olduğunu ileri sürüyorlar.
Bugün dünyada hastalık kadar konuşulan bir başka konu var. Dünyada yaşayan insanların 8’de birinin yaşadığı bir ülkeden söz ediyoruz. Ya mikrop Hindistan’a ASEAN bölgesine yayılırsa ne olur. Bir anda dünya nüfusunun yarısı Kovid 19’un tehdidi altına girer. Hindistan’da hastalık; sağlık ve temizlik şartları sebebi ile Çin’den daha hızlı yayılabilir. Eğer Afrika’ya da sıçrarsa bu yüzyılın en büyük insani trajedisine dönüşebilir.
Çin gribinin sebeb olduğu krizin bugünden yarına çözülmesi beklenmiyor. En az 2-3 yıl sürecek. Ölüm sayısı milyonlara ulaşabilir.
Bu arada dünya imalat ve ticareti çok büyük ölçüde daralacak. Çin’den mal alanlar ve mal satanlar için pazarlarında ciddi bir daralma olacak. Çin pazarından çekilenler Türkiye pazarına yönelebilir. Mesela tekstil bunlardan biri. Ancak Türkiye’de tekstil imalatçıları büyük ölçüde Çin’den kumaş ithal ediyordu. Erol Yarar’la konuşuyoruz, Çin salça pazarında en az iki üç sene olamayacak, peki bunu karşılayabilecek miyiz. Türkiye düne kadar ipek yolu üzerinde Çin’in kuracağı montaj tesislerini, ambalaj tesislerini konuşuyordu. Kişi başına 250.000 dolar getirecek olan 100.000 Çinliden söz ediliyordu. İpek yolu ile ilgili senaryolar en azından 2-3 yıl ertelenecek. Dubai gibi ekonomisi büyük ölçüde Çin’e bağlı ülkeler ne yapacak? Türkiye’nin bu konuda politikası ne olacak.
Çin sanayi ekonomik açıdan kırılgan bir yapıya sahip. Müteşebbislerin çoğu büyük ölçüde kamu bankalarına borçlu. Yatırımcı ithalat da yapamayacak, ihracat da. Dolayısı ile üretim de yapamayacak. İstihdam da oluşturamayacak. Banka borcunu da ödeyemeyecek çalışanının maaşını da ödeyemeyecek. Çin’i büyük bir işsizlik, vergi kaybı ve ekonomik kriz bekliyor. Çin’deki yoksulluğun dış destekle karşılanması kolay değil. 1,5 milyar insandan söz ediyoruz.
Sadece Çin’deki fuarlardan söz etmiyoruz. Asya’daki bütün fuarlar iptal. Olimpiyatlar, konferanslar, turistik ziyaretler hepsi duruyor. Gemiler limanlarda bekletiliyor, hava ulaşımları durduruluyor. Dünyanın birçok yerine katılım için rezervasyon yaptıran Çinli firmalar ya gidemeyecekler, gitmek isteseler de kabul edilmeyebilirler. Kabul edilseler bile standlarına ziyaretçi gelmeyecek.
Çin’deki bu krizin, dünya ekonomisine, bölge ekonomisine, Çin’e büyük etkileri olacak. Türkiye, hem olumlu, hem olumsuz etkilenecek. Eğer şimdiden tedbir alınır, teşvik uygulanırsa Türkiye bu krizden ekonomik olarak en az yara ile ve ciddi bir kazançla çıkabilir.
Bu olay dünya kamuoyunda ciddi bir tedirginlik kaynağı. Bunun ekonomik maliyeti yanında sosyo psikolojik bir maliyeti olacak. Bunun siyasi bir maliyeti de olacak elbette. Çin’de salgının beraberinde getireceği sosyal olaylar yaşanabilir. Bu Çin’de beraberinde bir rejim sorununu, hatta rejim değişikliğini de beraberinde getirebilir. Tabii, bunu zaman gösterecek. Çin’in başına gelen bu felaket başka devletler için de ders olacak. Mesela Doğu Türkistan ve ülkenin başka bölgelerinde olaylar yaşanabilir. Çin’de güvenlik zafiyeti ortaya çıkabilecek olursa, bundan ekonomi, siyaset, rejim, barış ve güvenlik ciddi anlamda zarar görebilir.
Tabii, eğer Çin, bunu başka bir ülkenin biyolojik savaş tehdidi olarak görürse, ağır bir bedel ödetebilir. Bu bir savaşın başlatılması için gerekçe oluşturabilir.
Geçen gün yazdım, dünyanın karşı karşıya kaldığı tek tehdit, tehlike bu da değil. Ya da benzer potansiyel tehditlerle karşı karşıya olan tek ülke Çin de değil!
Çin’de bugün açıklanan ölüm sayısı inandırıcı değil. Bunu yazdım. Bu açıklanan sayı, aynı süre içinde Çin’de sigaranın sebeb olduğu hastalıklardan ölen insan sayısı, aynı sürede bu salgında öldüğü iddia edilen insan sayısından daha fazla.
Biz Türkiye olarak, bir yandan bu beladan en az zararla nasıl kurtuluruz ona bakmalıyız. Çin’e hammadde, ya da mamul madde satanlar yanında, Çin’den mal ithal eden birçok insan vardı. Tabii bu konuda Çin’e de yardımcı olmak gerek. Doğu Türkistan konusu ayrı bir konu. Ortada bir insanlık trajedisi var. Orada Hui’ler var. Orada her kesimden bir sürü insan olduğu gibi mazlum bir sürü insan da var. Ve tabii Çin pazarından çekilip Türkiye’ye yönelecek dünyada birçok firma var. Bunların taleplerini karşılayabilmek için bugünden yapmamız gereken işler var. Belki Çin’den getirilecek makinalarla burada ortak üretim de yapabiliriz.
Kesinlikle, Türkiye pazarına yönelecek talepler için, Çin pazarına alternatif olacak sanayi dallarının hammadde ihtiyaçlarına destek olunmalı, atıl kapasitelerin tam kapasiteye çıkarılması sermaye desteği sağlanması gerekir. Bu konuda bazı dostlar %25 kapasite ile çalışan Sinbo örneğini verdiler. Şüphesiz başka örnekler de vardır. Bu anlamda bu firmaların borç yapılandırmalarının da iş kapasitesine ve talebe göre dinamik hale getirilmesi gerekir.
Bu konuda aklımızda tutmamız gereken güzel bir söz var: “Gideceği limanı bilmeyen bir kaptana hiçbir rüzgar fayda sağlamaz.”
Türkiye bir yandan İdlib’le, Kıbrıs’la, Libya ile ilgilenirken, D8, İslam ülkeleri, BM, AB nezdinde Çin krizine karşı insani bir diplomasiyi gündemine almalıdır. Doğu Türkistan’da yaşananları not edelim, ama bir yandan da bir topluluğa olan öfkemizin bizi onlar hakkında adaletsizliğe sevk etmemesi gerektiği yönündeki ikazı hiç aklımızdan çıkarmayalım.
Nasıl Suriye’deki, Libya’daki yangını orada söndürmezsen, dönüp o ateş bir gün bizi de yakabilirse, Çin’deki bu ateşi söndürmek için elimizden gelen şeyleri yapmayacak olursak, korkarım o ateş döner bizi de yakar. Türkiye’deki insani yardım kuruluşlarının da bu konuda bir şeyler yapması gerektiğini düşünüyorum. Selâm ve dua ile.
Yazarlar
-
Yıldıray OĞURSessizlik neden en büyük tehdittir? 25.06.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanFatih Altaylı’yı hapse atacağız diye hukuku dibine kadar zorladılar 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciHer şey yolunda ise bu fahiş faiz nedir? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEDış Cephe ateş altında iken İç Cephe ne durumda? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUSaldırılarla İran’a ‘‘Ölümlerden ölüm beğen’’ denildi 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Alper GÖRMÜŞDoğru, ülke güvenliği demokrasisiz de sağlanabilir fakat bunu durmaksızın tekrarlamakta bir sorun va 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞUCUBE SİSTEM CEHENNEMİ… 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Y. YılmazFıkra gibi ülke ama gel de gül! 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA"Masada Milyonlar Var;"Barış, Özgürlük ve Demokratik Toplum İçin Örgütlenmeliyiz 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan AKTAŞTahran bir kez daha bombalanırken 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluYeryüzü artık bir Vahşi Batı… 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇSavaşın meşruiyeti ve ahlaki üstünlük meselesi 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRİDAMCI İRAN, SOYKIRIMCI İSRAİL DEVLETİ Mİ? 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan ÖzkanWashington’un İran takıntısının şifreleri 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNİran'ın zor seçimi: Topyekûn savaş ya da taksitle ölüm 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AKSAYRusya, Suriye’den sonra İran’ı da kaybedebilir 22.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUKürt meselesinde CHP’nin yakın dönem öyküsü 21.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hasan Bülent KAHRAMANTürkiye için bir fırsat: CHP’de yeni kuşak siyaseti 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: Neo-Mussoli’nin “Havuz Medyası” 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERZeytin ağaçları ve şirketokrasi 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuÖcalan İsrail için ne dedi? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunDevlet “devletimiz” olur mu? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUYeni milliyetçilik ve Öcalan 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİBahçeli'ye muhalefet ikna oldu da ortağı olmadı mı? 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçaySıcak yaz 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cansu ÇamlıbelCHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın: CHP anayasa değişikliği masasına oturmayacak, öyle bir komisy 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünOyun içinde oyun… 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRNihai hedef Türkiye mi? 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKTürkiye ne yapmalı? 17.06.2025 Tüm Yazıları
-
Aydın SelcenDemokrasiye giderken cumhuriyetten olmak 17.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİModern katil 17.06.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGEDaha kötüsü her zaman mümkün 16.06.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRMHP’nin yeni anayasa hamlesi, köklü bir rejim düzenlemesini mi işaret ediyor? CHP ne yapmalı? 16.06.2025 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUNÖzgür Özel’in İmtihanı 15.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENBaas’tan ve İslamcılıktan Sonra 15.06.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞSiyasetin (ve biraz da ceplerin) finansmanı, yasalar, AKP ve CHP 15.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali TürerBOŞ UMUT, SONU HÜSRAN 12.06.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolHer 4 liranın 3’ü faize! 11.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENAKP ahlâkî üstünlük mü kazandı? 10.06.2025 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKBarış süreci için en büyük tehlike nasıl Türkiye’nin iç barışının bozulması oldu? 9.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mahfi Egilmezİnsanlar Olmayan Parasını Nerelere Harcıyor? 9.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞBir anayasa inşa süreci deneyimi: Yeni Anayasa Platformu (YAP) 4.06.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçEşitlik korkusu ve 12 Eylül darbesinin büyük zaferi 4.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanYerli-milli Kur’an meali AK Parti’ye nasip olacak! 2.06.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraSokak 29.05.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasErken seçim en geç ne zaman? 29.05.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal CANSiyasi gündem notları: Üç süreç nerede kesişir veya nerede kopar? 27.05.2025 Tüm Yazıları
-
Taner AKÇAMRuşen Çakır’ın Abdurrahim Semavi ile Kürt açılımı görüşmesi 27.05.2025 Tüm Yazıları
-
Umur TALUSizin en sevdiğiniz tahakküm hangisi! 27.05.2025 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKYolsuzluklar, barış ve biz 21.05.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZ12 Mayıs, Bahçeli, mecburiyetler 21.05.2025 Tüm Yazıları
-
Hikmet MUTİAsoyşeytit Pres ' den Cemşit K.nın canlı PKK kongre izlenimleri... 13.05.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet AKAYOtoriterlikten Demokrasiye 12.05.2025 Tüm Yazıları
-
Metin Karabaşoğlu‘Türkiye Müslümanları’ kimler oluyor? 11.05.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet ÖZTÜRKÇetin Uygur bir kitaba sığar mı? 10.05.2025 Tüm Yazıları
-
Gökçer TahincioğluBilek güreşi yoksa masayı mı kıracak? 28.04.2025 Tüm Yazıları
-
Baskın ORANRahip Brunson ve öğrenci Rümeysa 25.04.2025 Tüm Yazıları
-
Sezin ÖNEYKopukluk ve “Anadolu Kırılması” 25.04.2025 Tüm Yazıları
-
Yüksel TAŞKINİktidar milli iradeyi “tapulu arazisi” sandığı için büyük bir bedel ödeyecek 22.04.2025 Tüm Yazıları
-
Ayhan ONGUNDEMOKRATİK EĞİTİM MÜCADELESİNE ADANMIŞ YAŞAMLAR 21.04.2025 Tüm Yazıları
-
Nuray MERTVeda ediyorum 15.04.2025 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALTerörsüz Türkiye! İyi güzel, peki ya demokratik Türkiye?.. 14.04.2025 Tüm Yazıları
-
Gülçin AVŞARŞizofrenik yurttaşlık 14.04.2025 Tüm Yazıları
-
Zeki ALPTEKİNTrump Küreselleşme Sürecini Geriye Döndürebilir mi? 13.04.2025 Tüm Yazıları
-
Pelin CENGİZTrump’ın yeni vergileri diye yazılır, ‘post modern merkantilizm’ diye okunur 7.04.2025 Tüm Yazıları
-
Mehveş EVİNBoykot ve sokaklar neden bu kadar korkutuyor? 2.04.2025 Tüm Yazıları
-
Cennet USLUİktidar neden umduğunu bulamadı? 2.04.2025 Tüm Yazıları
-
Hayko BAĞDATSokaklarda yükselen ses 28.03.2025 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTCoğrafya kaderimizmiş… 23.03.2025 Tüm Yazıları
-
Selva Demiralpİmamoğlu krizi ve ekonomik yansımaları 20.03.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
5.08.2024
4.06.2024
27.05.2024
20.05.2024
5.05.2024
29.04.2024
22.04.2024
2.06.2022
7.03.2022
17.02.2022