Hasan Bülent KAHRAMAN
Biraz gözümüzü ülke dışına çevirirsek dünyada ne kadar ilginç şeylerin yaşandığını göreceğiz. Örneğin İngiltere'de hayli ilginç gelişmeler var.
Başlarına aldıkları Brexit belası gitgide genişleyen bir ölüm çukuru olarak bu ülkeyi ve siyasetini boğuyor.
David Cameron, Brexit sonrası görevinden çekileceğini açıkladı.
Muhafazakâr Parti'nin başına Margaret Thatcher'dan sonra ikinci kadın lider geçti:
Theresa May. Şu sıralarda Kraliçe kendisini Başbakan olarak atayacak.
İşçi Partisi, Katrina fırtınasına tutulmuş ağaç gibi sallanıyor. Jeremy Corbyn gitmemek için tıpkı Devlet Bahçeli gibi direniyor.
Gerçekten de durum birbirine çok benziyor.
Muhalifler oylama yapıyor, 'kongre topluyor', Corbyn, 'hukuksuzdur' diyor, 'mahkemeye giderim' diyor, 'tüzüğe aykırıdır' diyor. Galiba '68 kuşağının' böyle bir refleksi var.
Brexit dalgası 'uzak akrabamız' Boris Johnson'u da yerinden değil ama hayallerinden etti. 'Oyun kurucu' olmaktan çok 'oyun bozucu' bu 'muhalif' Muhafazakâr Parti başkanlığı için hamle bile yapamadı.
Brexit 1989'da Berlin Duvarı'nın devrilmesinden sonra karşımıza çıkan en önemli dönemeç, gerek Avrupa gerekse dünya için.
Şimdi, Boris Johnson'dan daha fazla göçmen karşıtı, daha sert, daha otoriter denen May Hanım bakalım bundan sonrasını nasıl getirecek. Angela Merkel'e benzetilen ve uzun yıllardır İçişleri Bakanlığı, Kadın Bakanlığı yapan, bir papazın kızı olan (tıpkı Merkel gibi) May, muhtemelen Thatcher gibi 'kadife eldiven içinde demir yumruk'la yönetecekİngiltere'yi. Daha ilk günden 'Brexit Berxit'tir' deyip duruyor.
Lafı, İngiltere'den çıkarıp Türkiye'ye getireyim.
Onlar sırtlarını dönerken biz AB'nin tam üyesi olmak için uğraşıyoruz. Şurası muhakkak ki, AB'den ayrılmayı, uzaklaşmayı, çıkmayı düşünenlerin (uluslararası) politika tercihleriyle Türkiye'nin politika tercihleri şu sıralar taban tabana zıt.
İngiltere'de Brexit'i, küreselleşme karşıtı eski nesil sağladı, lamı cimi yok!
Yaşlı, eğitimsiz, yorgun, yoksul kuşak AB'ye hayır dedi. Türkiye'de ise AB'yi tamamen o kesim savunuyor. Yaşlıları bilmem, zaten demografik olarak o konuda gerçeğimiz Avrupa'dan çok farklıdır, söz konusu sosyolojik özelliklere sahip çevreler AB'yi sahipleniyor. Gerekçeleri farklı olabilir.
Ama gerçekleri bu!
Nitekim Henri Barkey geçenlerde yazdığı bir yazıda (http:// europe.newsweek. com/ brexit-view-turkey -britain-membership- free- trade-478332?rm=eu) benimkinden hayli farklı bir açıdan yaklaşsa da bu gerçeği dile getiriyordu. İngiltere ile Türkiye arasında yeni 'paraleller'in ortaya çıkacağını vurguluyordu.
Her ne kadar Barkey muhakemesini Türkiye'nin AB dışında kalacağı varsayımı üstüne oturtuyorsa da ben iki ülkenin 'evet' diyenleri arasındaki ilişkinin daha önemli ve tayin edici olduğu kanısındayım.
Burada AB'ye evet diyen kesim göçmen politikasına da evet diyor, küreselleşmenin değerlerine de evet diyor. Muhafazakârlığın yeniden tanımlanması gerekiyor. AB'nin bu potansiyeli kullanması gerekiyor. Kullanamıyorsa zaten iş dediğim yerdedir, AB ve küreselleşme bitmiştir.
Bakın, Adile Naşit teyzemiz, İngiltere ve Türkiye'ye sesleniyor, 'durun, siz kardeşsiniz' diyor... Bunu AB duysun...
Yazarlar
-
Yıldıray OĞURSessizlik neden en büyük tehdittir? 25.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUSaldırılarla İran’a ‘‘Ölümlerden ölüm beğen’’ denildi 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEDış Cephe ateş altında iken İç Cephe ne durumda? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanFatih Altaylı’yı hapse atacağız diye hukuku dibine kadar zorladılar 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciHer şey yolunda ise bu fahiş faiz nedir? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan ÖzkanWashington’un İran takıntısının şifreleri 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluYeryüzü artık bir Vahşi Batı… 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Alper GÖRMÜŞDoğru, ülke güvenliği demokrasisiz de sağlanabilir fakat bunu durmaksızın tekrarlamakta bir sorun va 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞUCUBE SİSTEM CEHENNEMİ… 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA"Masada Milyonlar Var;"Barış, Özgürlük ve Demokratik Toplum İçin Örgütlenmeliyiz 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan AKTAŞTahran bir kez daha bombalanırken 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRİDAMCI İRAN, SOYKIRIMCI İSRAİL DEVLETİ Mİ? 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Y. YılmazFıkra gibi ülke ama gel de gül! 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇSavaşın meşruiyeti ve ahlaki üstünlük meselesi 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNİran'ın zor seçimi: Topyekûn savaş ya da taksitle ölüm 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AKSAYRusya, Suriye’den sonra İran’ı da kaybedebilir 22.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUKürt meselesinde CHP’nin yakın dönem öyküsü 21.06.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuÖcalan İsrail için ne dedi? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hasan Bülent KAHRAMANTürkiye için bir fırsat: CHP’de yeni kuşak siyaseti 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunDevlet “devletimiz” olur mu? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: Neo-Mussoli’nin “Havuz Medyası” 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERZeytin ağaçları ve şirketokrasi 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİBahçeli'ye muhalefet ikna oldu da ortağı olmadı mı? 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUYeni milliyetçilik ve Öcalan 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cansu ÇamlıbelCHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın: CHP anayasa değişikliği masasına oturmayacak, öyle bir komisy 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçaySıcak yaz 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRNihai hedef Türkiye mi? 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünOyun içinde oyun… 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Aydın SelcenDemokrasiye giderken cumhuriyetten olmak 17.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİModern katil 17.06.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKTürkiye ne yapmalı? 17.06.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
13.05.2025
5.05.2025
6.03.2025
26.02.2025
13.02.2025
6.01.2025
18.11.2024
31.10.2024
23.10.2024
8.10.2024