Mehmet Ocaktan
Diyanet İşleri Başkanlığı’na ilişkin düzenlemeler öngören kanun teklifi parlamentoda yasalaştı ve Diyanet’e Kur’an meallerini ‘sansür’ yetkisi verildi.
Yeni yasaya göre, Diyanet’te oluşturulacak bir kurul tarafından Kur’an mealleri denetlenecek, İslam dininin temel ilkeleri açısından sakıncalı olduğu belirlenen meallerin basım ve yayını durdurulabilecek. Dağıtılmış olanlar toplatılarak imha edilecek. Dijital ortamda yayınlananlara ise erişim engeli getirilecek.
İlk bakışta ne kadar masumane gözüküyor değil mi?.. Türkiye Cumhuriyeti devletinin oluşturacağı bürokratik bir kurul, Allah’ın kelamını denetleyecek ve kafasına uymayan ve de sakıncalı bulduğu mealleri imha edecek.
Bu öylesine hüzün verici bir durum ki; herhalde yıllarca düşünülse kimsenin aklına gelmeyecek bir şey oldu ve AK Parti iktidarında, rejime ilahi hitabı kontrol etme yetkisi verildi.
Bu nasıl bir akıldır ki; iletişimin ve bilginin böylesine yaygın olduğu bir çağda, aklın, bilginin ve ‘âlimler arası ihtilâfın rahmet oluşu prensibi’ni yok sayarak Allah’ın ayetlerinde neyi kastettiğini en iyi devletin bileceğini düşünmek!..
Öyle ya yıllarını İslam ve Kur’an ilmine vakfetmiş alimler ne bilsin! Her konuda olduğu gibi Allah’ın kelamının anlamını da en iyi Türkiye Cumhuriyeti devletinin memurları bilir.
Yeni yasaya göre devletin ‘ilahi hitabı kontrol memurları’ onay vermeden Allah’ın kelamını basmak, dağıtmak mümkün olmayacak.
Doğrusu buna hiç şaşırmadık. Çünkü bu ülkede kimin “yerli-milli”, kimin “vatansever” ya da “hain” olduğuna da devlet karar veriyor zaten. Dolayısıyla, hangi Kur’an mealinin “yerli-milli” olduğuna da aynı devletin memurları karar verecek. Her zaman ‘ümmet’ düşüncesini dilinden düşürmeyen AK Parti iktidarının ümmete büyük hizmeti!
Kendisini dinin ve Kuran’ın sahibi gören bir anlayışın, haliyle Kur’an denetleme memurluğuna soyunması son derece normal.
Allah’ın kelamı üzerine kurulan bu ceberrut devlet tekeli, günün birinde “resmi din icat etme” had bilmezliğine evrilirse hiç şaşırmamak lazım.
Oysa Kur’an’ın sahibi de koruyucusu da yüce Mevla’dır; Kur’an’ın ve İslam’ın, devletin sansürcü anlayışının korumasına ihtiyacı yoktur.
Ayrıca din sivil bir alandır. İslam kültürü bağlamında tarihi bilgi kaynaklarımız özgür tartışma örnekleriyle doludur. Tarihi bilgi mirasımızın sivil ve eleştirel düşünceyle geliştiğini belirten Ali Bardakoğlu Hoca’nın şu tespiti önemlidir: “Din konusunda üreteceğimiz bilginin sivil ve zanni karakterde olması esasen bizim geleneğimizin hakim üslubudur. Geleneğimizde farklı düşünceler hep sivil platformda tartışıldı. Allah’ın hükmü ile kişisel görüş ayrı tutuldu, ‘kavl’, Rey’, ‘mezhep’ tabirleri bu sivil mütevazi dili ifade etti. Söz bittiğinde de alimlerimiz, ‘doğrusunu en iyi Allah bilir’ dediler.” (Yüzleşme, s.28)
Maalesef hukuku, ekonomiyi, yargıyı, akademiyi tek merkezde toplayarak ülke ekonomisini de adaleti de antidemokratik ülkeler ligine düşüren AK Parti iktidarı sonunda Allah’ın kelamını da devlet denetimine almış bulunuyor.
Halihazırda fikir özgürlüğü bağlamında farklı görüş ifade edenler, aykırı felsefi düşünceleri dillendirenler nasıl makbul vatandaş sayılmıyorsa, bundan sonra farklı renk ve tonlardaki Kur’an meallerinin de sesi kısılacak.
KARAR’a yaptığı değerlendirmede, Kur’an üzerindeki devlet tekelinin dini özgürlükler açısından tehlikeli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı’nın şu uyarısına kulak verelim: “Özellikle dinî özgürlükler bakımından tehlike arz ediyor. İslam tarihinde devletin dini alana doğrudan müdahalesi sınırlıdır. Meallerin toplatılması hatta yakılmasından söz edilmesi dinen de sakıncalıdır. Dine de bilime de yön verilmez. Bugün bir kurulun sakıncalı gördüğünü yarın bir başka Din İşleri Yüksek Kurulu sakıncalı görmeyebilir. Tarih boyunca farklı mezhepler birbirlerini eleştirmiştir ama ‘bunu yazamazsın’ denmemiştir. Yasanın arkasında ideolojik bir niyet olabilir. Belirli bir zihniyet, topluma tek bir din anlayışını empoze etmek istiyor olabilir. Bu, dinin çoğulcu yapısıyla da bağdaşmaz.”
İktidarın dini bilgi üzerinde tekel kurma hevesi, sadece bugün için değil uzun vadede de çok tehlikeli bir sürecin kapısını aralayabilir. Kendilerini dinin sahibi gibi gören ve haşa Allah adına hüküm verdiğini iddia eden siyasal iktidarlar, ahlak ve kural tanımayan uygulamalarını din üzerinden meşrulaştırmaya kalkarlar ki, esas tehlike de budur.
AK Parti’nin bu yerli ve milli Kur’an meali hevesi, bakalım daha başımıza ne işler açacak. İktidarın açtığı bu yoldan giderek yarın birileri çıkıp yolsuzluk, hukuksuzluk, liyakatsizlik gibi temel konularda iktidarların hoşuna gidecek mealler üretmez inşallah.
Yazarlar
-
Yıldıray OĞURSessizlik neden en büyük tehdittir? 25.06.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanFatih Altaylı’yı hapse atacağız diye hukuku dibine kadar zorladılar 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciHer şey yolunda ise bu fahiş faiz nedir? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEDış Cephe ateş altında iken İç Cephe ne durumda? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUSaldırılarla İran’a ‘‘Ölümlerden ölüm beğen’’ denildi 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇSavaşın meşruiyeti ve ahlaki üstünlük meselesi 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNİran'ın zor seçimi: Topyekûn savaş ya da taksitle ölüm 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan ÖzkanWashington’un İran takıntısının şifreleri 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan AKTAŞTahran bir kez daha bombalanırken 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRİDAMCI İRAN, SOYKIRIMCI İSRAİL DEVLETİ Mİ? 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluYeryüzü artık bir Vahşi Batı… 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞUCUBE SİSTEM CEHENNEMİ… 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Alper GÖRMÜŞDoğru, ülke güvenliği demokrasisiz de sağlanabilir fakat bunu durmaksızın tekrarlamakta bir sorun va 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Y. YılmazFıkra gibi ülke ama gel de gül! 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA"Masada Milyonlar Var;"Barış, Özgürlük ve Demokratik Toplum İçin Örgütlenmeliyiz 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AKSAYRusya, Suriye’den sonra İran’ı da kaybedebilir 22.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUKürt meselesinde CHP’nin yakın dönem öyküsü 21.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hasan Bülent KAHRAMANTürkiye için bir fırsat: CHP’de yeni kuşak siyaseti 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuÖcalan İsrail için ne dedi? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERZeytin ağaçları ve şirketokrasi 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunDevlet “devletimiz” olur mu? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: Neo-Mussoli’nin “Havuz Medyası” 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUYeni milliyetçilik ve Öcalan 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİBahçeli'ye muhalefet ikna oldu da ortağı olmadı mı? 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünOyun içinde oyun… 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRNihai hedef Türkiye mi? 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cansu ÇamlıbelCHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın: CHP anayasa değişikliği masasına oturmayacak, öyle bir komisy 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçaySıcak yaz 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİModern katil 17.06.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKTürkiye ne yapmalı? 17.06.2025 Tüm Yazıları
-
Aydın SelcenDemokrasiye giderken cumhuriyetten olmak 17.06.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRMHP’nin yeni anayasa hamlesi, köklü bir rejim düzenlemesini mi işaret ediyor? CHP ne yapmalı? 16.06.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGEDaha kötüsü her zaman mümkün 16.06.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞSiyasetin (ve biraz da ceplerin) finansmanı, yasalar, AKP ve CHP 15.06.2025 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUNÖzgür Özel’in İmtihanı 15.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENBaas’tan ve İslamcılıktan Sonra 15.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali TürerBOŞ UMUT, SONU HÜSRAN 12.06.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolHer 4 liranın 3’ü faize! 11.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENAKP ahlâkî üstünlük mü kazandı? 10.06.2025 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKBarış süreci için en büyük tehlike nasıl Türkiye’nin iç barışının bozulması oldu? 9.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mahfi Egilmezİnsanlar Olmayan Parasını Nerelere Harcıyor? 9.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞBir anayasa inşa süreci deneyimi: Yeni Anayasa Platformu (YAP) 4.06.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçEşitlik korkusu ve 12 Eylül darbesinin büyük zaferi 4.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanYerli-milli Kur’an meali AK Parti’ye nasip olacak! 2.06.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraSokak 29.05.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasErken seçim en geç ne zaman? 29.05.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
26.05.2025
14.04.2025
9.04.2025
4.04.2025
31.03.2025
24.03.2025
10.03.2025
11.02.2025
5.02.2025
23.01.2025