Sezin ÖNEY
Bir evim olacaksa benim, o da dalga dalga beyazlı koyulu saçları andıran Ege’nin denizi üzerinde olmalı. Dalgalardan oluşan o evin, köpükleri, girdapları, kıvrımları üzerine uzanmalı, iniş çıkışları, rüzgârlarına kapılıp gitmeli, sürüklenmeliyim.
Her karışı, her adası, her damlası ayrı güzel, ayrı renk bir deniz bu; cennetin yerdeki hali. Girit kıyılarındaki biraz türkuaz, Santorini açıklarındaki derin lacivert, Kuşadası civarı bir harelerle yeşil-mavi.
Adını, Amazonların Kraliçesi Aegea’dan alıyor belki. Tıpkı, gene bir Amazon olan Smyrna, yani İzmir gibi. Benim inanmayı yeğlediğimse, isminin dalgalardan, Yunanca dalga demek olan ‘aegis’ten geldiği...
Ege, biraz da insanı insan yapanın ne olduğunu sorgulamak demek.
Egeli ozan Homeros’un, İlyada, Odyssea’sı insan olmanın tüm dolambaçlı hallerini, dalgalanmalarını, günah ve sevaplarıyla, eksiklikleri ve enginlikleriyle incelediği için, insanlığın gelmiş geçmiş en büyük edebî eserlerinden.
Homeros gerçekten yaşadı mı, eserleri yazılı mıydı, Ege, Balkanlar, Ortadoğu ve Akdeniz’in ortak mirasının ağızdan ağza dolaşa dolaşa damıtılan sözlü hali miydi?
Tartışma çok, ama gerçek olan, bu iki eserin her dizesinde, insan olmanın çok boyutlu, çok köşeli hali kadar Ege Denizi’nin her köşesinin de etkisi var...
İlyada, fikir dünyasında arayış içinde bir savaşçı, deha bir ‘Amazon’ olan, filozof Simone Weil’in 1939’da yayımlanan 24 sayfalık vurucu makalesinin de esin kaynağıydı. Weil, “İlyada veya Gücün Şiiri” adlı bu makaleyi, İkinci Dünya Savaşı’nın başlangıcında, savaşın düşündürdükleri üzerine kaleme almıştı.
Weil, sözlerine şöyle başlıyordu; “İlyada’nın gerçek kahramanı, asıl konusu, ‘güçtür’. İnsanın kullandığı güç, insanı esir alan güç, insanı eriten güç. Bu eserin her yerinde, insanın ruhunun, güçle olan ilişkisi sonucu nasıl biçimlendiği, nasıl sürüklediği, idare edebileceğini sandığı güç tarafından nasıl körleştirildiği, boyun eğdiği gücün ağırlığı altında nasıl ezildiği anlatılır”.
Weil’in İlyada’dan yola çıkarak anlatmak istediği, hem “kurbanın”, hem “ezenin”, yani savaşa taraf olan herkesin, gücün kölesi haline geldiği, güç tutkusuyla düşünmeden “vahşette” eşitlendiğiydi.
İnsan olmanın güzel yönleri, aşk, sevgi, merhamet, adalet gibi “ışıklı” haller, deniz dibini yarıp geçen güneş ışınları gibiydiler; nadir ve narin.
Gücü reddedebilir miyiz; doğayı, dünyayı zapt eden, buna kurgulu hükümdarlar olarak?
Ege denizinden yakalanıp, kendilerine yüklenen bir havuzda gösteri yapma “görevini”, daracık minicik bir havuzda üstlenmek zorunda kalan iki yunusu izlerken, insanın kaderine, kendine, başkalarına hükmetme arzusunun, önümüzde uzanıp giden deniz kadar sonsuz, engin olduğunu düşünmeden edemiyorum.
Hayvanları da kendimize benzetmeyi, insanca davranışlar edindiklerini, komutlarımıza karşılık verdiklerini görmeye bayılıyoruz. Çok eğlenceli geliyor fokların el sallaması, yunusların çığlık atar gibi şarkı söylemesi.
Tarih öncesi çağların, görkemli Apollo tapınağı ve bu tapınakta, “gaipten” verdikleri haberleriyle tanınan kâhinleriyle tanınan Antik Yunan kenti Delfi’nin adının, ana rahmi demek olan “delphys” ile ayı kökten geldiği söyleniyor. Bu da, yeryüzünün tanrıçası Gaia’ya, yani “Dünya’nın Hükümdarı”na bir atıf olarak yorumlanıyor.
Tapınakta, dağlar üzerindeki şehrin eteklerine, yunus suretine bürünüp gelen Apollo’nun sonsuz ateşi yandığı anlatılıyor efsanelerde.
Tapınağın kâhinleriyse, Antik Yunan’ın hükümdarları aslında. Geleceği bildirmek kisvesi altında, savaşa, barışa, insanların kaderlerine karar veriyorlar.
Güçle olan bu ilahi, ezeli nefis mücadelesi, değil Ege Denizi’ni, hiçbir denizi asla görmemiş şair, evine kapalı münzevi, bir “kırılgan Amazon” Emily Dickinson’u anımsatıyor bana. “Leylak Denizin Üzerinde”, belki sabahın ilk saatlerindeki efsunlu, yumuşacık, iyileştiren buğusuyla, buram buram bahar, leylak rayihalı Ege Denizi’ni en güzel anlatan şiirlerden biri. Veya “Yumuşak bir deniz Evi yalayıp çevreledi/ Yaz Havası’nın Denizi”...
Dickinson’un deyişiyle;
“Hiç görmedim denizi... Ve bir dalga nasıl olmalı..”
Gücü tamamen reddeden bir şair olarak Dickinson, “hafifliği”, hafif yaşamayı, dünyanın tüm yüklerinden arınmayı anlatıyor, yalın, doğal, samimi dizeleriyle... Çıplak ayakla çimende yürümek gibi bir şey onu okumak... Kâhinlerde olmayan bir bilgelik, satır aralarına gizli...
“Ben hiç kimse! Peki, ya sen?/ Sende hiç kimse misin yoksa/ Bir çift ettik demektir...”
Veya “Cenneti yukarıda hiç bulamaz/ Aşağıda bulamayan...”
Ama asla bir vecize kumkuması, bilmiş bir azize de değil yani Dickinson... Tutku denizinde öyle tam yol bir rota tutturmuş gidiyor ki...
“Bir saat beklemek uzun iş/ Eğer aşk hemen ardındaysa/ Kısadır sonsuzluğu bekleyiş/ Sonundaki hediye aşksa.”
Dünya ve insanın kısa tarihi olarak; tüm savaşlar, mücadeleler, kaygılar, depremler, gücün mıknatısında yapılan zalimlikler ve hayatın sonunda geriye kalan, dalgaların üzerinde bir köpük, mutlu olunan o ender anların hayali, tortusu değil de nedir?
Yazarlar
-
Ali BAYRAMOĞLUBir hegemonya diyarı olarak Türkiye… 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunYapıyorlar, oluyor ve bir şey de olmuyor 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal CANCHP operasyonlarında yeni eşik 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Yargıya güvenin’ 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUABD Büyükelçisi bir şeyler söylüyor da, ne diyor? 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRCHP'YE YAPILAN OPERASYONLARA KARŞI NE YAPMALI? 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEBahçeli’nin jeopolitik sorumluluğu 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuBenimki bir valiz hikayesi… 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERİklim adıyla sınai kirletmenin ticareti 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞYangınlar yeniden başladı, Orman Bakanı ne yapacak ve George Orwell 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasKafkasya ötesinde kanlı satranç 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciŞimşek görmüyor mu? 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: “Kürt Sorununda atılacak ‘hayal gibi’ 9 adım…” 4.07.2025 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKSıcak bir yaz, serin bir sonbahar ve belirsiz bir kış 1.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİİnsan yerin yüzüdür 1.07.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan ÖzkanÜç liderin 12 Gün Savaşı’nda karşılaştırmalı performansı 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGEButlan 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanAK Parti, kendi eseri olan bu Türkiye fotoğrafına daha dikkatli bakmalı 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAToplumsal Muhalefetten Demokratik Topluma: Halkların, İnançların ve Özgürlük Güçlerinin Birleşik Müc 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞELLİ MİLYAR DOLAR DÜNYADAKİ AÇLIĞI ÇÖZÜYOR… 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURDemek ki “ideolojiler” henüz ölmemiş 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRTürkiye, sıcak savaşlara evrilen küresel paylaşım savaşının hem sahnesi hem öznesi 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENSiyaset ırmağı kirlenirken… 29.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENOrtadoğu ve Kürtler CHP’yi Çağırıyor 29.06.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraAdalet ve Kalkınma Partisi’nin Ön Tarihinden 29.06.2025 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUNBarışı savunmayayım da ne yapayım! 28.06.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanŞaka değil, Kılıçdaroğlu sahiden gelip CHP’nin başında kalmak istiyor! 28.06.2025 Tüm Yazıları
-
KEMAL GÖKTAŞDemirtaş’a Kobane mahkumiyeti: Gerekçedeki “10 kusurlu hareket” 28.06.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
3.02.2025
29.01.2025
17.01.2025
7.11.2024
6.11.2024
24.10.2024
27.06.2024
7.06.2024
26.05.2024
20.05.2024